Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Veslaři chtějí do Tokia aspoň pět posádek, prostor dostanou i junioři

O jediný úspěch českého veslování na mistrovství světa v Plovdivu se stejně jako v minulých dvou letech zasloužil skifař Ondřej Synek. Podle šéfa Českého veslařského svazu Dušana Macháčka ale reprezentace v současnosti nestojí jen na výkonech pětatřicetiletého matadora.

Párová čtyřka Václav Baldrián, Tomáš Šišma, Radim Hladík a Marek Řehořek
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

"Je pravda, že české veslování je Ondra. Letos už to ale v průběhu sezony nebylo jen o něm. Dvojka bez kormidelníka vyhrála Světový pohár a ve všech závodech byli na stupních vítězů. I podle časů jim to jezdilo fantasticky. Jen se tady nepotkali s formou, nebo Jakub (Podrazil) nebyl zdravotně v pořádku. To, že to tady nevyšlo, je sport," řekl Macháček po skončení šampionátu.

Dvojka bez kormidelníka Jakub Podrazil, Lukáš Helešic sice ovládla SP, na šampionátu však nezvládla semifinále a do bojů o medaile nepostoupila. Následně vyhrála finále B a skončila celkově sedmá.

"Mrzí mě, že nebyli úplně zdravotně v pořádku. Myslím si, že oprávněně doufali v medaili. Je ale fajn, že to ubojovali a vyhráli malé finále, i když se Jakub evidentně necítil dobře," uvedl Macháček.

Vedle Synka se do velkého finále probojovala pouze neolympijská párová čtyřka lehkých vah. Už v Plovdivu ale veslaři mysleli na olympiádu v Tokiu 2020 a na příští MS, které bude nominační.

Na základě letošních výsledků by se do Japonska kvalifikovaly vedle Synka i dvojka bez kormidelníka, dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek a ženský dvojskif Lenka Antošová, Kristýna Fleissnerová.

"Náš cíl je kvalifikovat pět posádek. Od Londýna přes Rio se nám to daří. Byli tam dva skifaři, o jejichž kvalifikaci nebylo pochyb, takže šlo o tři další," poukázal Macháček na fakt, že se Synkem vždy na hry postoupila i Miroslava Knapková Topinková.

Ta se však letos po návratu z mateřské dovolené posadila do párové čtyřky, která skončila až čtrnáctá. V příštím roce se Topinková na skif zřejmě vrátí, i když jasno zatím není. "Uvidíme na jaře," řekla sedmatřicetiletá olympijská vítězka z Londýna.

Vedení českého veslování se bude snažit zapracovat do reprezentace úspěšné juniory z posledních let. Letos na domácím MS v Račicích čeští junioři získali dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. Už potřetí za sebou se přitom z triumfu na vrcholné akci radovala dívčí osmiveslice.

"Na zapracování juniorů usilovně pracujeme a je to naše největší priorita," řekl Macháček. "Přechod ze seniorů do juniorů je těžký v každém sportu, u nás obzvlášť. Podle statistik z každých sta juniorů je jen deset slušných v kategorii do 23 let a z nich se rekrutují jen dva skvělí senioři," podotkl.

Macháček však věří, že i tak se mladí čeští veslaři v reprezentaci prosadí. "Na skupinu bývalých juniorů a současných závodníků do 23 let se zaměřujeme, dáváme jim velký prostor. Uvidíme, jak to dopadne," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články