Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Juniorští veslaři válí. Prodlouží v Račicích na MS zlatou éru?

Račice opět ožijí veslováním a na známé trati se už potřetí v historii představí nejlepší světoví junioři. Nadějní závodníci se tu scházejí opět po osmi letech a čeští reprezentanti se na vrcholné akci budou snažit navázat na výsledky z minulých let i z letošního kontinentálního juniorského šampionátu. Na posledních dvou světových mistrovstvích získali zásluhou osmiveslice juniorek vždy zlatou medaili, na květnovém ME ve francouzském Gravelines vybojovali tři první místa.

Lucie Žabová (v popředí)
zdroj: AP autor: Chris O\'Meara

"Prožíváme nyní zlatou juniorskou éru a byl bych špatný předseda, kdybych si nepřál, aby pokračovala. Navíc bych byl rád, abychom úspěšnou vlnu přetavili i do úspěchů seniorů," řekl šéf Českého veslařského svazu Dušan Macháček na dnešní tiskové konferenci v Praze. "Není to ale samo sebou. Podle aktuálního testování je individuální zdatnost juniorské skupiny na vysoké úrovni," pochvaloval si Macháček.

Čeští veslaři obsadí na juniorském MS deset ze 14 kategorií. Na medaile pomýšlejí vedle dívčí osmiveslice i obě párové čtyřky nebo skifař Gabriel Mahler. Všichni získali v Gravelines medaile, velké posádky zlaté a Mahler bronz.

Je nám líto, video expirovalo.
Juniorští veslaři pošilhávají na domácím MS po medailích

"Díky tomu, že máme šampionát doma, rozhodli jsme se postavit široký tým. Všichni udělali velký kus práce v přípravě a máme hodně posádek, které mají velké ambice. Kvalitní výsledek čekáme od všech a věříme, že medaili nebo medaile získáme. Předpovídat počet je ale u juniorů vždy složité," řekl hlavní trenér mládeže Vít Kučera a poukázal na fakt, že o konkurenci nemá moc informací. "Například proti zámořským posádkám jinde nemáme šanci závodit," vysvětlil.

Juniorské MS bude v Labe aréně slavnostně zahájeno v úterý večer, závodit se začne ve středu. Medailové boje jsou na programu v neděli od 9:30.

Nominace ČR:

Junioři:

Gabriel Mahler (skif); Jan Vacek, Jakub Kyncl (dvojskif); Daniel Nosek, Albert Čekal, Tomáš Hujňák, Vojtěch Zmek, korm. Roman Svoboda (čtyřka s korm.); Dalibor Neděla, Marek Diblík, Vlastimil Dědek, Aleš Pospíšil (čtyřka bez korm.); Marek Řehořek, Tomáš Šišma, Radim Hladík, Václav Baldrián (párová čtyřka); Tomáš Jelínek, Šimon Řezník, Tomáš Zobal, Filip Malák, Matěj Čihoský, Jaroslav Fojtík, Tadeáš Konschill, Vojtěch Šetina, korm. Sofie Šumanová (osma).

Juniorky:

Valentýna Klimková (skif); Sarah Pechová, Natálie Chourová, Ellen Michaeli, Barbora Podrazilová, korm. Lucie Nováková (čtyřka s korm.); Eliška Podrazilová, Anna Šantrůčková, Michala Pospíšilová, Josefína Lázničková (párová čtyřka); Valentýna Kolářová, Emma Benýšková, Kateřina Pivková, Marie Štefková, Zuzana Štěpánková, Nikola Kropáčková, Barbora Kárová, Barbora Matlová, korm. Nováková (osma).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články