Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Triatlonová sezona bude mít domácí vrchol ve Varech, přihlásily se nizozemské hvězdy

Zářijový závod Světového poháru v Karlových Varech bude vrcholem triatlonové sezony, v níž také pokračuje kvalifikace na olympijské hry v Paříži v roce 2024. Novinkou v Karlových Varech, kde se hlavní individuální závody mužů a žen uskuteční 11. září, bude supersprint týmových štafet. Účast na tradiční akci v lázeňském městě zatím přislíbili elitní nizozemští triatlonisté Richard Murray a Rachel Klamerová.

Je nám líto, video expirovalo.
O titul na MČR v olympijském triatlonu budou usilovat Volár i Grebík

"Je to hvězdný pár, oba olympionici. Pro nás je fajn, že oni na sebe natáhnou další dobré závodníky," řekl ředitel karlovarského závodu Vladimír Malý.

Olympijská kvalifikace odstartovala na konci května Světovým pohárem v italské Arzacheně a potrvá až do května 2024. "Počítají se do ní závody nejvyšší kategorie, tedy závody ze série mistrovství světa a Světové poháry. Plus se do ní počítají mistrovství Evropy, které bude letos v Mnichově, a mistrovství světa v roce 2023," uvedl sportovní ředitel České triatlonové asociace Nikola Štourač.

Na loňských hrách v Tokiu mělo Česko dvojnásobné zastoupení. Petra Kuříková při olympijské premiéře obsadila 30. místo, zkušená Vendula Frintová při čtvrtém startu pod pěti kruhy závod na 1,5 km plavání, 40 km jízdy na kole a 10 km běhu nedokončila.

"Co se týká českých šancí do Paříže, tak reálně si myslím, že to budeme směřovat na dvě ženy a jednoho muže z individuálního rankingu. Určitě bychom byli rádi, kdyby se kvalifikovala také štafeta, pak automaticky máme do olympijského závodu alokovány dva muže. Tam je ale potřeba říct, že každý musí být v individuálním rankingu nejhůře na 140. místě," upozornil Štourač.

Velkou olympijskou nadějí českého triatlonu je Radim Grebík, který v Arzacheně vybojoval sedmé místo. "Paradoxně jsem se spíš připravoval hlavou než fyzicky, ale i to je strategie. Myslím si, že to vyšlo," řekl jednadvacetiletý závodník.

Od srpna začne souběžně s triatlonem pracovat jako strojvedoucí. "Důvodů je více. Ten hlavní je můj vnitřní dlouhodobý rozpor s vrcholovým sportem. Úplně na něj nejsem stavěný. Vyhodnotil jsem, že bude lepší své zaměření diverzifikovat do více části," dodal Grebík.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články