Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Náš fotbal živě 2024/2025

Šestnáctiletá Samson si zahraje v Praze semifinále. Krejčíková se Siniakovou prošly už do finále

Pohádkové tažení Laury Samson na pražském turnaji WTA Tour ve Stromovce bude pokračovat v semifinále. Šestnáctiletá tenistka, která v úterý senzačně vyřadila Kateřinu Siniakovou, si tentokrát poradila s Ruskou Oksanou Selechmetěvovou 2:6, 6:3, 7:5 a postoupila mezi kvarteto nejlepších. Loňská finalistka Linda Nosková sehrála další jednoznačný zápas. Do semifinále dokráčela po výhře 6:1 a 6:3 nad Němkou Ellou Seidelovou. Rovnou do finále pak po odhlášení tchajwanské dvojice Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i prošly Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, když přehrály 6:4, 6:1 Priscillu Honovou a Zeynep Sönmezovou.

Laura Samson na Prague Open
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Talentovaná tenistka domácího TK Sparta Praha, jež na Prague Open startuje na divokou kartu, otočila zápas podruhé za sebou a navázala na předchozí skalp Siniakové. Vyrovnané utkání zakončila po dvou hodinách a 40 minutách, kdy využila sedmý mečbol. V boji o finále se utká s turnajovou šestkou Magdalenou Frechovou z Polska.

"Mám hroznou radost, je to super pocit. Bylo to nesmírně napínavé a jsem ráda, že jsem to dotáhla do vítězného konce," popsala Samson v rozhovoru pro ČT sport. "Byla jsem odvážná. Prostě jsem se toho nebála a šla do toho jako vždycky. I na ty důležité míče jsem tam zvládla zahrát winner," doplnila.  

Samson přišla o první set kvůli dvěma ztraceným servisům. Ve druhé sadě si vzala za stavu 2:1 pauzu na ošetření levé nohy a od té doby se jí začalo dařit na returnu. Soupeřku třikrát "brejkla" a vývoj srovnala.

V rozhodujícím třetím dějství vedla díky dalším třem brejkům 5:3. Poprvé ale zápas nedopodávala, v desátém gemu neproměnila trio mečbolů. Vzápětí ale získala podání Selechmetěvové znovu a při dalším servisu si vypracovala další kvarteto možností. Při posledním mečbolu už uspěla. "Bylo to v hlavě náročné, ale myslím si, že jsem to zvládla celkem dobře. Poslední balon jsem prostě vydřela," dodala Samson.

Nosková stále bez ztráty setu

Nasazená jednička Nosková zvládla utkání proti Seidelové bez výrazných potíží a dál jde turnajem bez ztráty setu. O servis přišla jen jednou, sama o něj soupeřku, které patří ve světovém žebříčku 150. místo, připravila pětkrát. Zaznamenala také sedm es.

"Hraje se mi tu dobře. Ani tu nemám nějaký nedostatek, který někdy na kurtu cítím. Samozřejmě bych uvítala i trochu těžší zápasy, abych si vyzkoušela nějaké jiné věci, ale myslím, že další den to bude dostatečně těžké," uvedla Nosková.

V boji o finále ji čeká Polka Magda Linetteová. "Je to hlavně antuková hráčka a spíše obrannějšího typu. Když ale do toho budu chodit a snažit se zkrátit hru, tak si myslím, že budu mít větší šanci," podotkla Nosková.

Krejčíková a Siniaková budou mít den volna

Set na turnaji zatím neztratily ani Krejčíková a Siniaková, které pojaly společnou účast jako generálku před startem na olympijských hrách v Paříži, kde budou obhajovat tři roky staré zlato z Tokia. Duel proti Honové a Sönmezové vyhrály rovněž za 68 minut a po odstoupení páru Sie Šu-wej, Tsao Čch'-a-i mají jistotu finále. Tchajwanská dvojice, která plnila roli nasazených trojek, vzdala kvůli zranění ramene Sie Šu-wej.

"Myslím, že jsme hrály dobře. Měly jsme zase těžší soupeřky. První set byl vyrovnaný a o jednom brejku. Jsem ráda, že jsme ho uhrály a v tom druhém pak byla znát výhoda, kterou jsme si vypracovaly," řekla Krejčíková.

Souhlasila také Siniaková, která se v minulých dnech potýkala s nachlazením. "Cítila jsem se lépe. Byla jsem mile překvapená. Den volna přivítám. I dva nebo tři zápasy jsou super, že si zahrajeme a sehrajeme se," uvedla Siniaková.

Ve finále mohou narazit na Lucii Šafářovou s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou. Ty ve čtvrtek čeká semifinále proti italsko-belgické dvojici Camilla Rosatellová, Kimberley Zimmermannová.

Polská jízda ve Stromovce

První semifinalistkou se v úterý stala Frechová, jež porazila Ukrajinku Anhelinu Kalininovou 2:6, 6:0 a 6:1. Polská tenistka postoupila mezi kvarteto nejlepších na turnaji WTA poprvé v kariéře.

"Jsem na sebe pyšná. Obzvlášť poté, co jsem v sezoně prožila několik těžkých momentů. S výkonem jsem spokojená, první semifinále na okruhu WTA je pro mě velkým úspěchem," hodnotila pro ČT Frechová.  

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr a ohlasy utkání Frechová – Kalininová

Semifinále nemine ani její krajanku Linetteovou, která otočila nepříznivě vyvíjející se utkání s Viktorijí Tomovovou. Soupeřku z Bulharska udolala po setech 4:6, 6:3 a 6:2. 

"Po fyzické stránce to bylo velmi náročné. Už před zápasem jsem věděla, že Viktorija dokáže vrátit spoustu míčků. Když proti ní nezahrajete winner, dostanete se do problémů," popsala Linetteová, která zároveň poukázala na současnou vysokou úroveň polského tenisu, jemuž vládne světová jednička Iga Šwiateková. "Je to opravdu úžasné a jsem moc ráda, že jsem toho součástí," dodala rodačka z Poznaně.

Livesport Prague Open (antuka):

Dvouhra – čtvrtfinále:
Frechová (6-Pol.) – Kalininová (3-Ukr.) 2:6, 6:0, 6:1, Linetteová (4-Pol.)  Tomovová (5-Bulh.) 4:6, 6:3, 6:2, Samson (ČR) – Selechmetěvová (Rus.) 2:6, 6:3, 7:5, Nosková (1-ČR) – Seidelová (Něm.) 6:1, 6:3.

Čtyřhra – čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR)
– Honová, Sönmezová (Austr./Tur.) 6:4, 6:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články