Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Světová jednička končí. Halepová padla se Šu-wej, Nadal je v osmifinále

Wimbledon je zatím v ženském pavouku pohroma pro favoritky. Nyní vypadla světová i turnajová jednička Simona Halepová. Ve třetím kole nestačila na Sie Šu-wej z Tchaj-wanu, přitom první sadu vyhrála 6:3. Poté však nezvládla sety 4:6 a 5:7. Z prvních osmi nasazených hráček tak na londýnské trávě pokračuje už jen Karolína Plíšková.

Simona Halepová vypadla ve třetím kole Wimbledonu
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Xinhua

Nedařilo se ani čtvrtému nasazenému mezi muži Alexandru Zverevovi, který vypadl po pětisetové prohře s Ernestsem Gulbisem, kterému podlehl 6:7, 6:4, 7:5, 3:6 a 0:6. Naopak lídr světového žebříčku postupuje do osmifinále. Rafael Nadal porazil Australana Alexe de Minaura 6:1, 6:2, 6:4.

Halepové ani Sie Šu-wej se nedařilo udržet servis, poprvé se to povedlo rumunské favoritce až v šestém gamu prvního setu. Ten vyhrála a ve druhém vedla 4:3, poté však Halepová prohrála tři gamy za sebou.

Také do rozhodující sady vstoupila lépe Halepová a vypracovala si náskok 5:2. Bývalá světová jednička ve čtyřhře Sie Šu-wej ale dokázala odvrátit mečbol, vyrovnala a díky pěti hrám v řadě slavila nečekané vítězství. Postupem do osmifinále si vyrovnala grandslamové maximum a oplatila Halepové prohru z dosud jediného vzájemného duelu před pěti lety.

"Je to moje největší vítězství, první nad světovou jedničkou. V prvním setu jsem byla trochu nervózní, ale pak to ze mě spadlo. Snažila jsem se soustředit na svou hru a to mi hodně pomohlo. Simona hrála úžasně, všechny míče trefovala k lajnám. Kdybych nebojovala, nepostoupila bych," řekla Sie Šu-wej, 48. hráčka singlového žebříčku.

Halepová nicméně zůstane i nadále v čele žebříčku, neboť všechny její konkurentky, které ji mohly na trůnu vystřídat, vypadly již dříve. Nejvýše nasazenou hráčkou v turnaji zůstala sedmička Plíšková. "Věděla jsem, že mění rytmus a má pestrou hru, ale na trávě jsem s tím těžko mohla dělat víc. Zasloužila si vyhrát, předvedla toho na kurtu víc. Jsem opravdu unavená, všechno mě bolí," konstatovala Rumunka.

Nadal jde dál

Nadal si hladce poradil s Australanem Alexem De Minaurem a v Londýně ještě neztratil ani set. V dalším kole se utká s Jiřím Veselým. Bez ohledu na výsledek Španěl zůstane i po Wimbledonu světovou jedničkou. Dál jde i pátý nasazený Del Potro, který rovněž ve třech setech zdolal Francouze Benoita Paireho.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý se veze na vítězné vlně a v osmifinále vyzve Nadala

"Samozřejmě, že jsem v žebříčku radši první než druhý. Nepřijel jsem sem však kvůli udržení postu jedničky, ale abych odehrál co nejlepší turnaj. Je pozitivní, že jsem třikrát vyhrál, navíc každým zápasem hraju lépe a lépe," prohlásil Nadal, který se s Veselým utkal jen před třemi lety na antuce v Hamburku a zvítězil.

Jednadvacetiletý Zverev potvrdil, že se mu na grandslamech příliš nedaří. Z 12 odehraných jen dvakrát vydržel v pavouku do druhého týdne. Z první osmičky nasazených už dříve skončili Chorvat Marin Čilič, Bulhar Grigor Dimitrov a Rakušan Dominic Thiem.

Zverev sice dnes obrátil stav z 0:1 na 2:1 na sety, ale Gulbis se nevzdal. Čtvrtou sadu vyhrál a v páté nadělil rezignované světové trojce "kanára", když po téměř třech a půl hodinách proměnil první mečbol.

Výsledky Wimbledonu:

Muži:

Dvouhra - 3. kolo:

Nadal (2-Šp.) - De Minaur (Austr.) 6:1, 6:2, 6:4, Del Potro (5-Arg.) - Paire (Fr.) 6:4, 7:6 (7:4), 6:3, Raonic (13-Kan.) - Novak (Rak.) 7:6 (7:5), 4:6, 7:5, 6:3, Simon (Fr.) - Ebden (Austr.) 6:1, 6:7 (3:7), 6:3, 7:6 (7:2), Gulbis (Lot.) - A. Zverev (4-Něm.) 7:6 (7:2), 4:6, 5:7, 6:3, 6:0, Chačanov (Rus.) - Tiafoe (USA) 4:6, 4:6, 7:6 (7:3), 6:2, 6:1.

Ženy:

Dvouhra - 3. kolo:

Sie Šu-wej (Tchaj-wan) - Halepová (1-Rum.) 3:6, 6:4, 7:5, Ostapenková (12-Lot.) - Ďjačenková (Rus.) 6:0, 6:4, Kasatkinová (14-Rus.) - Bartyová (Austr.) 7:5, 6:3, Cibulková (SR) - Mertensová (15-Belg.) 6:2, 6:2, Bencicová (Švýc.) - Suárezová (27-Šp.) 6:1, 7:6 (7:3), Van Uytvancková (Belg.) - Kontaveitová (28-Est.) 6:2, 6:3.

Čtyřhra - 2. kolo:

Sestini Hlaváčková, Strýcová (2-ČR) - Dartová, Dunneová (Brit.) 6:2, 6:4, Krejčíková, Siniaková (3-ČR) - Arruabarrenaová, Parraová (Šp.) 4:6, 6:4, 6:4, Peschkeová, Melicharová (12-ČR/USA) - Garcíaová, Stollárová (Šp./Maď.) 6:2, 6:4, Šafářová, Matteková-Sandsová (ČR/USA) - Kanepiová, Petkovicová (Est./Něm.) 6:4, 6:4. 

Smíšená čtyřhra - 2. kolo:

Rojer, Schuursová (4-Niz.) - Cerretani, Voráčová (USA/ČR) 7:6 (15:13), 6:3.

Junioři - 1. kolo:

Svrčina (10-ČR) - Hardt (Dom.) 6:3, 7:5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články