Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Veselý uzemnil favorita a sní o zápase s Nadalem na centrkurtu

Jediný Čech v pavouku mužského singlu postoupil přes čtrnáctého nasazeného Argentince Diega Schwartzmana do 3. kola Wimbledonu. Po proměněném mečbolu si Jiří Veselý zařval jako lev a naznačil, že nedávnou krizi definitivně zažehnal. Stále je ovšem pokorný a soustředí se na další utkání v All England Clubu, v němž si může vybojovat potenciální duel s legendárním Španělem Rafaelem Nadalem.

Radující se Jiří Veselý na Wimbledonu
zdroj: Reuters autor: TONY O\'BRIEN

Vítězství nad světovou jedenáctkou je pro Veselého nejlepším okamžikem v sezoně. Před začátkem střetnutí ale věřil, že má proti vynikajícímu antukáři šanci uspět. "Kde jinde ho porazit než na trávě. On je nejnepříjemnější na antuce, ale na trávě získám s mým podáním hodně přímých bodů a i více využiju plochý bekhend, který po ní sjíždí," řekl Veselý.

Svá slova podpořil na kurtu sedmnácti esy a cenný postup slavil po výsledku 6:3, 6:4 a 7:6. "Byla to úleva, samozřejmě," usmál se příbramský rodák, jenž tie-break vyhrál 7:3. "Už se mi párkrát stalo, že jsem letos prohrál z mečbolu. S takovým hráčem musí člověk hrát až do posledního míčku," doplnil.

V první polovině zápasu se hodně tlačil a zakončoval na síti. Útočným stylem servis-volej uzavřel například druhý set. Snažil se tak naplnit rady kouče Theodora Devotyho. "Už jen proto, jak jsem velký, tak pokryju velkou část kurtu. Poslední dobou jsem voleje trošku zlepšil a servis jde nahoru s hlavou," pokračoval čtyřiadvacetiletý tenista.

Mnoho diváků v hledišti poukazovalo na výškový rozdíl mezi hráči. Veselý měří 198 centimetrů a je o 30 centimetrů vyšší než Schwartzman. "Diego je nejmenší na okruhu. Na jednu stranu je to nepříjemný, protože si člověk říká, že s takovým hráčem přeci neprohraje. Ale všichni známe jeho kvality, vždyť je jedenáctý na světě. Klobouk dolů, kam to se svou výškou dotáhl," ocenil soupeře Veselý, jemuž první část roku nevyšla podle představ.

V Paříži dokonce nahlas uvažoval, jestli sezonu nezabalí, ale na trávě se vzchopil. Došel do semifinále v turecké Antalyi a nyní je ve třetím kole Wimbledonu. "Krizička je trošku zažehnaná, ale nerad to říkám, ono se to může zase rychle otočit. Zvlášť u mě. Já mám poslední léta jak na houpačce. Musím být pokorný, jít krok za krokem. I v dalším utkání mám reálnou šanci postoupit," konstatoval.

Pokud by v sobotu zvládl úspěšně duel třetího kola, ve kterém ho čeká Ital Fabio Fognini, mohl by na centrálním kurtu eventuálně vyzvat favorizovaného Nadala. "To by byla neskutečná věc," zasnil se chvíli Veselý a dodal: "Ale to je ještě daleko. Fognini hraje na trávě velmi dobře. Ale já myslím, že si teď můžu turnaj užívat a jít do toho naplno."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články