Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Macháč vzdoroval Norriemu, ale v prvním kole padl. Sedm Čechů zastavil déšť

Tomáš Macháč při velkém debutu statečně bojoval v hlavní části Wimbledonu, ale do druhého kola neprošel. Nasazené dvanáctce Britu Cameronu Norriemu podlehl 3:6, 6:4, 1:6, 4:6. Rodák z Berouna vypadl v prvním kole grandslamu potřetí za sebou. Dalších sedm zápasů českých tenistů a tenistek pořadatelé kvůli dešti odložili.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Macháč při wimbledonském debutu do 2. kola neprošel

Úterní program narušil na většině travnatých kurtů déšť. Duely Jiřího Lehečky, Barbory Krejčíkové, Karolíny Muchové, Petry Kvitové, Karolíny Plíškové, Lindy Noskové i Jiřího Veselého organizátoři přesunuli na středu. Nastoupil jen Macháč.

"Byl to kvalitní zápas, škoda jen některých mých chyb. Potom jsem musel improvizovat, protože jsem dostával křeče do ruky. Chodil jsem si hodně pro voleje, hrál servis volej a využíval i kraťas, což byla dobrá změna," řekl po utkání Macháč.

Českému reprezentantovi, který se do hlavní soutěže dostal z kvalifikace a patří mu 108. místo v žebříčku ATP, nepomohlo ani 13 es, naopak doplatil na 53 nevynucených chyb. Domácí Norrie zahrál 45 vítězných míčů a může v All England Clubu dál usilovat o napodobení loňské semifinálové účasti.

Macháč se v úterý dostal na kurt jako jediný z českých tenistů. Organizátoři kvůli dešti přeložili většinu zápasů na středu, debutant v hlavní soutěži však měl jistotu díky tomu, že hrál na dvorci číslo 1 pod zataženou střechou.

Český hráč držel v úvodu s Norriem krok, nepodařilo se mu ale vypracovat ani jeden brejkbol a favorit později jeho servis dvakrát prolomil. Světová třináctka se po 34 minutách ujala k radosti domácích fanoušků vedení.

Macháč však zlepšil ve druhé sadě pohyb a Brit se už prosazoval hůř. Český tenista našel recept na soupeřovo podání, a přestože přišel o vedení 3:1, v sedmé hře brejkl Brita znovu a vývoj srovnal.

Třetí sada ale patřila sedmadvacetiletému Norriemu. Rodák z Johannesburgu získal brzy brejk na 2:0 a za stavu 4:1 si při jeho výhodě Macháč poranil prst na ruce. Britský tenista poté set čistou hrou dopodával.

"Chvíli jsem ruku vůbec nemohl uvolnit. Měl jsem strach, že nebudu moct držet raketu. Snažil jsem se dát dohromady, hodně pil a fyzio mi dal energetický nápoj. Dostal jsem se na úroveň, kdy jsem mohl hrát, ale nemohl jsem vydržet dlouhé výměny, proto jsem je zkracoval," uvedl Macháč.

Česká tenisová dvojka ještě mohla duel za podpory přítelkyně Kateřiny Siniakové v hledišti zdramatizovat. Na začátku čtvrté sady Macháč přišel sice o vedení 2:0, po jednom z obětavých zákroků na síti si ale vysloužil potlesk Norrieho i zaplněného kurtu číslo 1.

"Užíval jsem si to. Předváděl jsem velice kvalitní a zábavný tenis. Dokonce se mi povedlo zahrát rybičku a míček se ještě vrátil na mou polovinu. Byl jsem za to rád, bylo to dva v jednom. A musím říct, že i když jsem hrál s domácím hráčem, diváci byli hodně féroví. Samozřejmě fandili více jemu, což je logické, ale hodně mě překvapilo, jak se publikum chovalo. Velký klobouk dolů před nimi," uvedl Macháč.

Rozhodující chvíle přišly v závěru. Macháč nevyužil za stavu 4:3 tři brejkboly a vzápětí přišel o svůj servis. Norrie pak proměnil druhý mečbol. "Těch brejkbolů je velká škoda. Kdoví, jak by vypadal pátý set. Třeba bych tam ale úplně zkolaboval na křeče," dodal Macháč.

Výsledky tenisového Wimbledonu:

Dvouhra muži – 1. kolo: Norrie (12-Brit.) – Macháč 6:3, 4:6, 6:1, 6:4.

Odložené české zápasy:

Kurt č. 1 (14:00): 2. zápas Krejčíková (10) – Watsonová (Brit.)

Kurt č. 3 (12:00): 4. zápas Kvitová (9) – Paoliniová (It.).

Kurt č. 11 (12:00): Lehečka – Ofner (Rak.), 5. zápas: Siniaková – Curenková (Ukr.).

Kurt č. 12 (12:00): 4. zápas Muchová (16) – Niemeierová (Něm.).

Kurt č. 15 (12:00): 4. zápas Nosková – Gálfiová (Maď.).

Kurt č. 17 (12:00): 4. zápas Veselý – Korda (22-USA).

Kurt č. 18 (12:00): 3. zápas Plíšková (18) – Stevanovičová (Srb.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články