Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Džábirová je poprvé v grandslamovém finále. O wimbledonský titul si zahraje s Rybakinovou

Souboj dvou hráček, které ještě nikdy nehrály o titul na grandslamu, nabídne finále Wimbledonu. Na jedné straně bude druhá tenistka světa Uns Džábirová, na té druhé třiadvacítka pořadí WTA Jelena Rybakinová. Mezi finálovými debutantkami se na trávě v All England Clubu rozhodne v takzvané open éře poprvé.

Je nám líto, video expirovalo.
Rybakinová si jako první Kazaška v historii zahraje finále Wimbledonu, narazí na Džábirovou

Tunisanka Džábirová zdolala v semifinále Němku Tatjanu Mariaovou 6:2, 3:6, 6:1 a stala se první hráčkou ze severní Afriky a arabského světa, která si zahraje o titul na turnajích velké čtyřky. Rybakinová porazila bývalou světovou jedničku Simonu Halepovou z Rumunska dvakrát 6:3 a je pro změnu premiérovou grandslamovou finalistkou z Kazachstánu.

"Nevím, co říct. Je to splněný sen. Jsem ráda, že se ty hodiny obětování zúročily, a těším se na další zápas," řekla po semifinálové výhře Džábirová v rozhovoru na kurtu. "Vím, že Tunisané teď budou slavit. Chci s nimi sdílet tuhle zkušenost a podpořit všechny tenisty z mé země a Afriky. Je to pro mě velká čest," doplnila.

Sedmadvacetiletá čtvrtfinálová přemožitelka Marie Bouzkové neprohrála již 11 zápasů za sebou poté, co před Wimbledonem vyhrála turnaj v Berlíně. O sedm let starší Mariaová, 103. hráčka žebříčku WTA, zaznamenala rovněž nejlepší grandslamový výsledek v kariéře. Dosud na turnajích velké čtyřky nepřešla nikdy přes třetí kolo. V semifinále debutovala jako nejstarší hráčka v historii.

"Byla to pořádná dřina dobíhat ty její míčky," uvedla Džábirová . Po konci zápasu vzala soupeřku, které občas hlídá děti, za ruku, aby si také užila ovace zaplněného centrálního kurtu. "Chtěla jsem s ní ty okamžiky sdílet. Je úžasná. Přivedla na svět dvě děti a nevím, jak to vše zvládla. Doufám, že bude pokračovat v těchto výkonech dál a uvidíme ji takhle hrát i na dalších turnajích," dodala.

Džábirová nečelila v první sadě ani jednou brejkbolu a po dvou ziscích soupeřčina podání vyhrála set za necelých čtyřicet minut. Ve druhém dějství se ale Tunisanka zhoršila, udělala 17 nevynucených chyb a Mariaová si vynutila pokračování.

V rozhodujícím setu Džábirová znovu získala ztracenou jistotu a po dvou prolomených servisech utekla do vedení 5:0. Mariaová při svém podání odvrátila kanára, ale turnajová trojka si v další hře vypracovala mečboly, druhý proměnila a po hodině a 43 minutách slavila postup. Stala se druhým africkým zástupcem ve finále Wimbledonu v open éře. Před ní to dokázal před čtyřmi lety Jihoafričan Kevin Anderson.

Třiadvacetiletá rodačka z Moskvy Rybakinová, která již čtyři roky reprezentuje Kazachstán, vyřadila wimbledonskou šampionku z roku 2019 Halepovou za 77 minut. Jejím dosavadním grandslamovým maximem bylo loňské čtvrtfinále na Roland Garros. Stala se také nejmladší finalistkou Wimbledonu od roku 2015, kdy se do boje o titul dostala tehdy jednadvacetiletá Garbiňe Muguruzaová.

Rybakinová sebrala Halepové hned první servis a v závěru úvodní sady využila čtvrtý setbol. Halepová ztratila set ve Wimbledonu po 1100 dnech, neboť zde po triumfu v roce 2019 nestartovala vloni kvůli zranění a před dvěma lety se turnaj nehrál kvůli koronaviru.

Rumunce nevyšel ani začátek druhého setu, znovu ztratila podání, a přestože se jí podařilo soupeřku za stavu 1:2 také brejknout a duel vyrovnat, potom přišla o vlastní servis ještě dvakrát. Přemožitelka Karolíny Muchové z prvního kola doplatila také na devět dvojchyb a ve Wimbledonu prohrála po dvanácti zápasech.

Skupski a Krawczyková jako první od Sukových obhájili titul v mixu

Neal Skupski a Desirae Krawczyková jako první od sourozenců Heleny a Cyrila Sukových dokázali obhájit wimbledonský titul ve smíšené čtyřhře. Americko-britský tenisový pár zdolal ve finále 6:4 a 6:3 Matthewa Ebdena se Sam Stosurovou z Austrálie.

Druhý nasazený pár podruhé za sebou ovládl londýnský grandslam v mixu po 25 letech. Před ním se to naposledy povedlo v letech 1996 a 1997 Sukovým, celkově se to ve Wimbledonu povedlo v open éře čtyřem tenisovým párům.

Osmadvacetiletá Krawczyková vyhrála mix na čtvrtém ze šesti posledních grandslamů, ve Wimbledonu navíc může získat i deblový titul s Danielle Collinsovou. Ebden si bude chtít spravit chuť v mužské čtyřhře po boku Maxe Purcella.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 40,35 milionu liber):

Ženy:

Dvouhra - semifinále: Džábirová (3-Tun.) - Mariaová (Něm.) 6:2, 3:6, 6:1, Rybakinová (17-Kaz.) - Halepová (16-Rum.) 6:3, 6:3.

Muži:

Čtyřhra - semifinále: Ebden, Purcell (14-Austr.) - Ram, Salisbury (1-USA/Brit.) 3:6, 6:7 (1:7), 7:6 (11:9), 6:4, 6:2.

Juniorky:

Dvouhra - čtvrtfinále: Klimovičová (16-ČR) - Conwayová (Brit.) 2:6, 6:2, 6:1, Udvardyová (7-Maď.) - Bartůňková (3-ČR) 6:3, 6:2.

Junioři:

Čtyřhra - čtvrtfinále: Landaluce, Rodenas (7-Šp.) - Nicod, Bailly (4-ČR/Belg.) 6:3, 3:6, 10:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články