Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Van Rijthoven přejel Medvěděva a z Hertogenbosche veze senzační titul

Nečekané tažení Tima van Rijthovena mělo v Hertogenboschi vítěznou tečku. Nizozemec totiž teprve druhý start na okruhu ATP přetavil v zisk titulu. Pětadvacetiletý tenista, který v žebříčku figuruje na 205. místě a v hlavní soutěži startoval na divokou kartu, porazil ve finále světovou dvojku Daniila Medvěděva z Ruska 6:4, 6:1. Ve Stuttgartu se z šestého titulu v kariéře radoval Ital Matteo Berrettini, jenž ve finále udolal Brita Andyho Murrayho 6:4, 5:7, 6:3.

Tim van Rijthoven
zdroj: Panoramic autor: Lia Mancini

Van Rijthoven vstoupil do finále sebevědomě a soupeři nedal mnoho šancí. Při svém podání byl s výjimkou zaváhání ve třetím gemu, kdy jedinkrát ztratil servis, suverénní. Od stavu 4:4 získal sedm her v řadě a Medvěděv musel v šestém gemu druhého dějství odvracet s prvním mečbolem i hrozbu "kanára". Čestný bod sice získal, Van Rijthoven ale vzápětí čtvrtou čistou hrou v zápase druhou šanci ukončit finále využil.

Před startem v Hertogenboschi přitom neměl Van Rijthoven na kontě ani jednu výhru v hlavní soutěži na okruhu ATP. Při jediném dosavadním startu v roce 2016 ve Winston-Salemu prohrál po úspěšné kvalifikaci v 1. kole ve třech setech s Jiřím Veselým.

Tento týden si ale připsal řadu cenných skalpů, vedle Medvěděva, jenž se v pondělí vrátí na místo světové jedničky, vyřadil v semifinále devátého hráče žebříčku Félixe Augera-Aliassimeho z Kanady či čtrnáctku Taylora Fritze z USA.

Alexandrovová nadělila Sabalenkové "kanára"

Mezi ženami získala v Hertogenboschi první titul na trávě Ruska Jekatěrina Alexandrovová, celkově druhý v kariéře. Nejvýše nasazenou Bělorusku Arynu Sabalenkovou zdolala ve finálovém utkání dvou hráček, které kvůli válce na Ukrajině nebudu smět za dva týdny startovat ve Wimbledonu, 7:5, 6:0.

Alexandrovová proměnila v triumf hned první finálový start na trávě. První vyrovnaný set získala za 50 minut, ve druhém už světovou šestku jasně přehrála a nadělila jí "kanára". Sabalenková, jež si na zeleném pažitu neúspěšně zahrála finále už v roce 2018 v Eastbourne, usilovala o jedenáctou trofej z turnajů WTA.

V Nottinghamu kralovala Haddadová Maiaová

Další z přípravných turnajů před Wimbledonem, konkrétně v Nottinghamu, vyhrála Brazilka Beatriz Haddadová Maiaová, která porazila Američanku Alison Riskeovou 6:4, 1:6, 6:3 a získala premiérový titul na okruhu WTA. Dosud triumfovala šestadvacetiletá tenistka třikrát ve čtyřhře, čtvrtý vavřín přidala s Číňankou Čang Šuaj v Nottinghamu pár hodin po singlovém vítězství.

Sedmá nasazená Haddadová Maiaová, jíž v semifinále vzdala Češka Tereza Martincová, získala první set díky jedinému brejku ve třetím gemu. Ve druhé sadě naopak dominovala turnajová šestka Riskeová, za stavu 0:5 Brazilka čistou hrou odvrátila "kanára".

V rozhodujícím setu premiérového vzájemného souboje hráček z páté desítky světového žebříčku jako první prolomila soupeřčino podání ve třetím gemu Američanka, jenže Haddadová Maiaová si jej hned vzápětí vzala zpět a další brejk získala za stavu 4:3. Poté už utkání doservírovala a slaví největší singlový úspěch v kariéře. Dosud bylo jejím maximem finále v Soulu 2017.

Tenisový turnaj mužů a žen v Hertogenboschi (tráva):

Muži: Dvouhra - finále:
Van Rijthoven (Niz.) - Medvěděv (1-Rus.) 6:4, 6:1.

Ženy: Dvouhra - finále:
Alexandrovová (7-Rus.) - Sabalenková (1-Běl.) 7:5, 6:0.

Tenisový turnaj mužů ve Stuttgartu (tráva):

Dvouhra - finále:
Berrettini (2-It.) - A. Murray (Brit.) 6:4, 5:7, 6:3.

Čtyřhra - finále:
Pavič, Hurkacz (3-Chorv./Pol.) - Venus, Pütz (1-N. Zél./Něm.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:5).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články