Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Už se těžko něčím překvapíme, shodují se Berdych se Štěpánkem

Paříž - Dvanáct let se tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek potkávají ve světě na turnajích. Dosud se ale na okruhu ATP střetli jen třikrát a k jejich vzájemnému duelu na grandslamu dojde vůbec poprvé. A to ve středu na antukovém Roland Garros v Paříži, kde změří síly v 2. kole. 

V posledních letech byli Berdych a Štěpánek zvyklí bojovat bok po boku. Pro Česko spolu v letech 2012 a 2013 vybojovali dvakrát slavnou "salátovou mísu" za triumf v Davisově poháru. "Teď budeme každý na jiné straně sítě. Pro lidi to bude zajímavá partie. Budu moct jenom překvapit, a o to se budu snažit," řekl Štěpánek, který coby 129. hráč světa půjde proti světové čtyřce Berdychovi do souboje jako outsider. "Ale jako na každý zápas půjdu na kurt vyhrát," slíbil Štěpánek, že se jen tak nedá.

Na okruhu ATP se poprvé utkali před deseti lety v pařížské hale Bercy, kde vyhrál Berdych, o rok později v Marseille zvítězil Štěpánek a v roce 2011 v Šanghaji zase Berdych. "Je neuvěřitelné, že hrajeme 99 procent stejných turnajů, jezdíme spolu dvanáct let a narážíme na sebe teprve počtvrté," divil se Štěpánek. Přesto se tenisově i lidsky znají výborně. A to z občasných tréninků na turnajích a v Davisově poháru.

"Těžko se něčím extra překvapíme," řekl Štěpánek a Berdych doplnil ve stejném duchu: "Je to o tom, kdo jak zvládne zápas ten daný den." Čtvrtý nasazený Berdych ocenil, jak se Štěpánek po zranění znovu dokázal vrátit. "Je hezký ho vidět zpátky. I v tom v uvozovkách pokročilejším věku a se všemi jeho zraněními je schopen se vrátit zpátky a zase vyhrávat," řekl Berdych o šestatřicetiletém Štěpánkovi, který se vrací na kurty po zranění zad.

To si způsobil loni v září ve čtvrtfinále Davis Cupu v Paříži, a to při čtyřhře v páru s Berdychem. Tenisově jsou oba hráči úplně jiní. Berdych se opírá o tvrdý servis a razantní forhend. "Má hru postavenou na agresivitě. Chodí do všeho," řekl Štěpánek. Sám se pokusí favorita "vykolejit" pestrou hrou. "Rytmus nebude absolutně stejný, nebude se mnou chtít hrát výměny. Bude se snažit hru hodně měnit, ať už od čopů, kraťasů a náběhů na síť. To je jeho styl a toho se drží dobře," ocenil Berdych.

Štěpánek letos neviděl mnoho zápasů Berdycha, který hraje první sezonu pod novým koučem Danielem Vallverudem z Venezuely. "Ale určitě mu ta změna prospěla. I když zatím letos nezískal titul, jeho forma je neuvěřitelně vyrovnaná. Neprohrává s hráči mimo desítku. To ukazuje jeho kvalitu a posun," řekl Štěpánek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články