Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
BBV po 25 letech

Lehečka postoupil po skreči soupeře, dál jde i Krejčíková. Siniaková končí

Jen něco málo přes hodinu vydržela Kateřina Siniaková bojovat v prvním kole US Open. Turnajové čtrnáctce Madison Keysové z Ameriky podlehla 4:6 a 1:6. Krátký vstup zažil i Jiří Lehečka. Na rozdíl od Siniakové však postupový. Jeho maďarský protivník Márton Fucsovics po setech 1:6, 6:4, 6:3 a 3:0 z pohledu českého hráče zápas skrečoval. Nezaváhala pak wimbledonská vítězka Barbora Krejčíková. Nasazená osmička porazila španělskou kvalifikantku Marinu Bassolsovou za hodinu a 35 minut 7:6, 6:2.

Kateřina Siniaková na US Open
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Dvaadvacetiletý Lehečka, který vynechal kvůli únavové zlomenině bederního obratle letošní Roland Garros, Wimbledon i olympijské hry v Paříži, zaznamenal první výhru v hlavní soutěži ve Flushing Meadows na třetí pokus. Proti 81. hráči světa Fucsovicsovi uspěl i ve druhém vzájemném utkání. V dalším kole narazí na Američana Mitchella Kruegera.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Krejčíková si poradila s kvalifikantkou, Siniaková končí

"Jsem rád, že jsem vyhrál, i když to bylo po skreči. Celkově jsem rád, že jsem odehrál zápas bez bolesti. Cítím se dobře. Fyzicky jsem trochu rozbitý, ale jinak to bylo v pohodě. Postup do druhého kola grandslamu je vždycky super," řekl Lehečka.

Nejvýše postavený český hráč na turnaji Lehečka neměl vydařený začátek. V prvním gamu nevyužil čtyři brejkboly, poté přišel dvakrát o servis a úvodní set ztratil za 36 minut. Udělal v něm 21 nevynucených chyb.

V dalším průběhu už ale byl mladoboleslavský rodák na podání stoprocentní. Druhý set vyhrál díky brejku v desáté hře a ve třetí sadě získal brzy vedení 3:0. Fucsovics si za stavu 1:4 vzal pauzu na ošetření zad, zápas už ale nezdramatizoval. Lehečka třetí set dotáhl, a jakmile získal ve čtvrtém další dva brejky, Fucsovics utkání vzdal.

Krejčíková ztratila jen šest her

Osmadvacetiletá Krejčíková postoupila do 2. kola posledního grandslamu sezony potřetí v kariéře. Jejím maximem je dosud čtvrtfinálová účast z roku 2021. Vloni vypadla ve Flushing Meadows v 1. kole.

Krejčíková potvrdila proti 114. hráčce světa Bassolsové, která prošla kvalifikací bez ztráty setu, roli favoritky. V prvním setu smazala manko 1:3, a přestože při vedení 5:4 sadu nedoservírovala, později v tie-breaku uspěla 7:3.

"Bylo to těžké, ale čekala jsem, že to tak bude. Dlouho jsem na betonu nehrála. A i teď jsem měla pauzu, takže jsem vypadla ze zápasového rytmu. Ona (Bassolsová) tu hrála už tři zápasy, všechny vyhrála a věděla, do čeho jde," řekla Krejčíková.

Ve druhé sadě už česká tenistka větší drama nedovolila. Bassolsové nenabídla jediný brejkbol, sama soupeřčin servis dvakrát prolomila a utkání zakončila využitým třetím mečbolem. Nemusela litovat ani 28 nevynucených chyb.

"Cítila jsem se dobře. Jsem ráda, že i když se mi v prvním setu nedařilo a prohrávala jsem, podařilo se mi to uhrát a zápas jsem celkově vyhrála. Jsem ráda, že dokážu získávat teď klíčové momenty na svou stranu," doplnila Krejčíková.

V dalším kole narazí na Rumunku Elenu-Gabrielu Ruseovou, která porazila Rakušanku Juliu Grabherovou 6:2, 6:4.

Siniaková litovala spousty chyb

Osmadvacetiletá Siniaková dohrála v úvodním kole US Open podruhé za sebou a nenavázala na semifinále z posledního turnaje v Clevelandu. Proti loňské semifinalistce US Open Keysové doplatila na 11 dvojchyb a 29 nevynucených chyb. Utkání ztratila za 64 minut.

Siniaková přišla o první set kvůli ztracenému servisu v páté hře. Ve druhé sadě už neudržela servis ani jednou a poprvé v sezoně dohrála na grandslamu v úvodním kole.

"Věděla jsem, že to bude velice těžký zápas. Ona (Keysová) hraje na US Open dobře, sedí jí to tady. Na posledním turnaji se ale zranila a nebyla fit. Z obou stran to byl hodně nervózní zápas. Nedokázala jsem si zvyknout na prostředí a na úplně jiný kurt. Bylo tam moc chyb. Vůbec jsem se nechytla," uvedla Siniaková.

Výsledky českých tenistů na US Open

Muži – dvouhra 1. kolo:
Lehečka (32-ČR) – Fucsovics (Maď.) 1:6, 6:4, 6:3, 3:0 skreč

Ženy – dvouhra 1. kolo:
Keysová (14-USA) – Siniaková (ČR) 6:4, 6:1

Krejčíková (8-ČR) – Bassolsová (Šp.) 7:6 (7:3), 6:2

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články