Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Muchová drží ženský singl, Menšík odvrátil dva mečboly

Loňská semifinalistka Karolína Muchová si poradila s čtyřnásobnou grandslamovou šampionkou Naomi Ósakovou z Japonska ve dvou setech 6:3 a 7:6. Naopak Jakub Menšík už byl jednou nohou z US Open. Proti Australanu Tristanu Schoolkatu musel odvrátit dva mečboly, nakonec však zvítězil 6:7, 2:6, 6:2, 7:6 a 7:6.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Muchová i Menšík pokračují v US Open, Plíšková se zranila

Svěřenec trenéra Tomáše Josefuse Menšík napodobil ve Flushing Meadows krajana Jiřího Lehečku, který o den dříve otočil ze stavu 0:2 utkání 2. kola s Američanem Mitchellem Kruegerem. Menšík postupem do 3. kola US Open vyrovnal na betonových dvorcích v New Yorku loňské maximum.

Proti 193. hráči světa Schoolkateovi mu pomohlo 63 vítězných míčů a 27 es. Prostějovský rodák vyhrál po čtyřech hodinách a 14 minutách a v boji o premiérové osmifinále grandslamu příště narazí na Portugalce Nuna Borgese.

Menšík, který v neděli oslaví 19. narozeniny, neměl dobrý vstup do utkání. Ztratil hned první dva servisy, a přestože v závěru úvodního setu srovnal, v tie-breaku prohrál 4:7. Také ve druhé sadě se českému hráči nedařilo držet podání. Přišel o něj třikrát a Schoolkate startující na divokou kartu se ujal vedení 2:0.

Poté ale prostějovský tenista zrealizoval vydařený obrat. Po zhruba desetiminutové přestávce utekl na začátku třetího setu do vedení 4:0 a snížil. Ve čtvrté sadě smazal ztrátu 1:3, v desátém gamu odvrátil na servisu dva mečboly a vynutil si zkrácenou hru, v níž uspěl 7:5.

V rozhodujícím pátém setu sice Menšík jako první přišel o servis a prohrával 1:2, ihned ale manko brejku smazal a vyrovnaný duel poté dospěl do super tie-breaku. V něm český hráč utekl čtyřmi míčky po sobě do vedení 5:1 a o chvíli později využil za stavu 9:3 hned první mečbol.

Muchová jako jediná česká singlířka

Muchová zdolala dvojnásobnou vítězku US Open Ósakaovou za hodinu 36 minut. Osmadvacetiletá rodačka z Olomouce na hlavním dvorci Arthura Ashe zahrála 24 vítězných míčů, Ósakaová doplatila na 21 nevynucených chyb. Muchová, která zůstala na turnaji jedinou českou tenistkou ve dvouhře, narazí v další fázi na Rusku Anastasiu Potapovovou.

Muchová, která po loňském vypadnutí v semifinále s pozdější šampionkou Coco Gauffovou nehrála takřka deset měsíců kvůli zraněnému zápěstí, předvedla proti bývalé světové jedničce Ósakaové trpělivý výkon. První set získala díky vydařené koncovce, v níž soupeřce od stavu 3:3 dvakrát sebrala servis.

Ve druhé sadě přišla Muchová v deváté hře o podání, ani za stavu 4:5 se však nevzdala. Ósakaová následně nevyužila na servisu vedení 40:0 a tři setboly a rozhodlo se ve zkrácené hře. V ní Muchová otočila nepříznivý vývoj ze stavu 2:4 na 6:4. První mečbol sice Ósakaová odvrátila, při tom druhém ale za hlasitého povzdechnutí fanoušků poslala míček při smeči do autu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články