Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Macháč porazil Kordu a postoupil do třetího kola US Open, Plíšková i Bouzková končí

Tomáš Macháč porazil nasazenou šestnáctku Američana Sebastiana Kordu 6:4, 6:2, 6:4 a poprvé postoupil do třetího kola US Open. Karolína Plíšková vzdala duel s Italskou tenistkou Jasmine Paoliniovou po třech výměnách kvůli zranění kotníku. Dohrála také Marie Bouzková, která nedotáhla k postupu slibně rozehraný duel proti turnajové šestnáctce Ljudmile Samsonovové a prohrála 6:3, 6:7, 3:6.

Tomáš Macháč
zdroj: ČTK/AP autor: Kirsty Wigglesworth

Třiadvacetiletý Macháč zatím pokračuje na betonových dvorcích v New Yorku bez ztráty setu a postoupil do 3. kola na třetím letošním grandslamu, do této fáze se dostal i na Australian Open a Roland Garros. Duel proti o rok staršímu Kordovi vyhrál za dvě hodiny a pět minut.

Rodák z Berouna přišel v utkání jako první o servis, od stavu 2:4 ale vyhrál čtyři hry po sobě a získal první set. Na začátku druhé sady vybojoval český tenista brzký brejk a Korda si vzal za stavu 1:2 pauzu na ošetření ruky. Pauza mu nepomohla a přišel i o druhý set.

Ve třetí sadě ještě syn vítěze Australian Open z roku 1998 Petra Kordy zabojoval. Prolomil Macháčovo podání a ujal se vedení 3:0, ale znovu si nechal ošetřit pravou ruku. Macháč poté vývoj zvrátil. Od stavu 1:4 vyhrál zbývajících pět her a mohl slavit postup.

"Jsem rád, jak jsem od začátku do konce hrál. Sebastian je vynikající hráč, šestnáctý na světě a má svůj vlastní styl tenisu. Hraje velice dobře. O to víc jsem rád, že jsem porazil takhle dobrého hráče," řekl Macháč, který v dalším kole narazí na Belgičana Davida Goffina.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Muchová i Menšík pokračují v US Open, Plíšková se zranila


Bouzková a Plíšková končí

Finalistka turnaje z roku 2016 Plíšková odehrála proti Paoliniové pouhé tři výměny. Za stavu 15:15 si podvrtla kotník na levé noze a utkání vzápětí vzdala. Dvaatřicetiletá Plíšková dohrála ve Flushing Meadows ve stejné fázi jako vloni, Paoliniová narazí v další fázi turnaje na přemožitelku Lindy Noskové Juliu Putincevovou z Kazachstánu.

"Potíže s kotníkem jsem měla už pár posledních měsíců. Dávali jsme tam nějaké injekce, které ale moc nezabraly, i když to nebylo tak špatné. Ve třetím bodu utkání jsem si kotník trochu vyvrtla. Nemáme teď k tomu ale žádné informace. Jedeme na vyšetření, na rezonanci a potom se snad dozvíme víc. Snad to nebude nic hrozného, kosti jsou v pořádku," uvedla Plíšková.

Šestadvacetiletá Bouzková držela proti světové šestnáctce Samsonovové dlouho vývoj zápasu ve svých rukou. Díky dvěma brejkům vyhrála první set a ve druhém vedla 5:2. Utkání ale nedopodávala, v deváté hře přišla o servis a v následném tie-breaku Samsonovová uspěla jednoznačně 7:1.

Ve třetí sadě dostala Bouzková ještě jednu šanci, po brejku v páté hře vedla 3:2. Další čtyři gamy ale ztratila a loňské maximum v podobě 3. kola letos nevyrovnala. Samsonovová uspěla i přes 56 nevynucených chyb, Bouzková jich měla 18. Oproti Rusce ale značně zaostala v počtu vítězných míčů (19:54).

O postup do 3. kola bojují další dva čeští zástupci. Karolína Muchová vyzve čtyřnásobnou grandslamovou šampionku Naomi Ósakaovou z Japonska a Jakub Menšík se střetne s Australanem Tristanem Schoolkatem.

Tenisový turnaj US Open

Dvouhra  2. kolo:

Macháč (ČR)  Korda (16-USA) 6:4, 6:2, 6:4,

Paoliniová (5-It.)  Plíšková (ČR) 0:0 skreč,

Samsonovová (16-Rus.)  Bouzková (ČR) 3:6, 7:6 (7:1), 6:3.

Čtyřhra – 1. kolo:

Bouzková, Sorribesová (11-ČR/Šp.)  Kruegerová, Stephensová (USA) 5:7, 6:2, 6:4, Sisková, Lumsdenová (ČR/Brit.)  Kuo Chan-jü, Niculescuová (Čína/Rum.) 3:6, 7:5, 7:5, Dartová, Parryová (Brit./Fr.)  Nosková, Šnajderová (ČR/Rus.) 3:6, 6:3, 7:6 (10:6).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články