Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvitovou vyprovodila z US Open Sabalenková, jízda Vondroušové nekončí

Pro Petru Kvitovou jsou letos grandslamy zakleté. Ani New York jí nepřinesl radost a po prohře s Arynou Sabalenkovou z Běloruska 5:7 a 1:6 se rozloučila s US Open už ve třetím kole. Naopak snová cesta Markéty Vondroušové pokračuje dál. Nadějná hráčka si poradila s Nizozemkou Kiki Bertensovou 7:6, 2:6 a 7:6 a poprvé v kariéře si zahraje v osmifinále na turnajích velké čtyřky. To chtěla i Kateřina Siniaková, jenže proti byla Lesja Curenková z Ukrajiny, která jí na rozloučenou dala "kanára", když vyhrála 6:4 a 6:0.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP

Zní to hodně drsně: Kvitová se poprvé v kariéře ani na jednom z grandslamů nedostala v sezoně alespoň do osmifinále. Sice letos získala na okruhu WTA pět titulů na různých površích, ale na Australian Open i ve Wimbledonu se loučila už v prvním kole a na antukovém Roland Garros jako nyní v New Yorku ve třetím. "Mám se na grandslamech příští rok v čem zlepšovat, což je fajn," snažila se být Kvitová pozitivní.

Proti Sabalenkové, jež před týdnem vyhrála turnaj v New Havenu, Kvitová od začátku ztrácela a zaostávala v agresivitě i přesnosti. "Stála tam soupeřka, která byla lepší než já, a tak to musím vzít," řekla Kvitová. V prvním setu ještě dokázala dvakrát získat zpět ztracené podání, ale od stavu 5:5 už uhrála v utkání jen jediný game. "Měla jsem šance v prvním setu. Druhý set už ovládla soupeřka a já na její palbu nenašla odpověď. Má sílu, těžko čitelný a variabilní servis," řekla.

Zápas ukončila desátou dvojchybou a nezopakovala loňské čtvrtfinále. "Moc jsem se na servisu necítila. Nepodržel mě, vyrobila jsem moc dvojchyb. Bez nich by zápas vypadal jinak," řekla Kvitová, která dohromady udělala ve třech zápasech 21 dvojchyb. "Tělo už je trošku v rozkladu a víc bych to neřešila," uzavřela svou newyorskou účast.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvitová dohrála v New Yorku už ve 3. kole

Vondroušové show

Bertensová přijela do New Yorku povzbuzená titulem v Cincinnati, kde si poradila se zástupem hvězd, a zprvu měla navrch i proti Vondroušové. Češka ale nenechala Nizozemku za stavu 4:5 dopodávat první set a tie-break získala poměrem 7:4.

Vondroušová hrála pestře a úspěšně zařazovala oblíbené zkrácení za síť. Ve druhé sadě vedla 2:0, ale pak vypadla z rytmu. V následujících sedmi gemech uhrála pouhé tři míče a do hry se znovu dostala až za stavu 0:1 ve třetím setu.

Je nám líto, video expirovalo.
Vondroušová je na US Open v osmifinále

V šesté hře sice ztratila servis, ale stav 2:4 ji nezlomil a ve dvanácté hře podávala na vítězství. O triumfu nakonec rozhodla v dalším tie-breaku, v kterém získala sedm bodů v řadě (7:1), a za dvě hodiny a dvacet minut slavila postup.

"Je to úžasné. Bojovala jsem o každý míč, snažila se hrát svoji hru, být agresivní a jsem šťastná. Moc všem děkuji za podporu," řekla Vondroušová.

Siniakové se v duelu nenasazených hráček s Curenkovou vydařil jen úvod. Česká tenistka vedla 4:1, pak už ale nezískala jedinou hru. Přemožitelka světové dvojky Caroline Wozniacké vyhrála málo vídaných jedenáct gamů za sebou a českou tenistku vyřadila za 68 minut.

Markéta Vondroušová
zdroj: Reuters autor: Jerry Lai

"I prvních pět gamů bylo hodně vyrovnaných. Ona potom změnila hru a hrála přesně, co na mě platilo. Trošku zpomalila, nehnala se do toho tolik a tak nějak se to otočilo...," řekla Siniaková. "Zkoušela jsem toho hodně. Nevím, jestli to tak vypadalo, ale bojovala jsem. Narazila jsem na zkušenější soupeřku, poradila si s tím líp."

Siniaková však v New Yorku ještě úplně nekončí a stále má o co hrát. Ve čtyřhře jsou s krajankou Barborou Krejčíkovou nejvýše nasazeným párem a budou útočit na třetí grandslamový titul za sebou. Siniaková se navíc může stát světovou deblovou jedničkou. "To se objevilo zničehonic a určitě to mám v hlavě," řekla tenistka.

Tenisový grandslamový turnaj US Open v New Yorku:

Muži: Dvouhra - 3. kolo: Kohlschreiber (Něm.) - A. Zverev (4-Něm.) 6:7 (1:7), 6:4, 6:1, 6:3, Djokovič (6-Srb.) - Gasquet (26-Fr.) 6:2, 6:3, 6:3, Goffin (10-Bel.) - Struff (Něm.) 6:4, 6:1, 7:6 (7:4), Sousa (Port.) - Pouille (17-Fr.) 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (7:4), 7:6 (7:5). Nišikori (21-Jap.) - Schwartzman (13-Arg.) 6:4, 6:4, 5:7, 6:1.

Ženy: Dvouhra - 3. kolo: Vondroušová (ČR) - Bertensová (13-Niz.) 7:6 (7:4), 2:6, 7:6 (7:1), Curenková (Ukr.) - Siniaková (ČR) 6:4, 6:0, Šarapovová (22-Rus.) - Ostapenková (10-Lot.), 6:3, 6:2.

Čtyřhra - 2. kolo: Strýcová, Sestini Hlaváčková (3-ČR) - Olaruová, Chan Sin-jün (Čína) 6:1, 7:6 (7:5).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články