Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Jeden černý den a sen o grandslamu se rozplynul. Tenisový svět vstřebává senzaci

New York – Jeden špatný den, se kterým se nedokázala Serena Williamsová vypořádat. Tak vidí šokující porážku v semifinále US Open její trenér Patrick Mouratoglou. Světová média včetně amerického deníku New York Times hovořila o jednom z největších překvapení tenisové historie. Vždyť neotřesitelná světová jednička hrála s nenasazenou tenistkou, která se ve 32 letech vůbec poprvé dostala do grandslamového semifinále. Konec Serenina snu o kalendářním grandslamu podtrhl podle někdejšího německého fedcupového kapitána Klause Hofsässe výjimečnost výsledků Steffi Grafové z roku 1988.

Serena Williamsová na kolenou
zdroj: Reuters

Trenér jednadvacetinásobné grandslamové šampionky ve dvouhře řekl, že se jeho svěřenkyně nepohybovala tak dobře jako obvykle. "Od rána jsem cítil, že nemá dobrý den. Na grandslamech někdy jsou špatné dny a jde o to najít i tak cestu k postupu. Dnes tu cestu nenašla," doplnil.

Navíc po sesterské bitvě s Venus, v níž se musela vybičovat ke špičkovému výklonu, možná před zápasem s Vinciovou neměla pocit, že ze sebe bude muset dostat všechno. Věděla, že ve všech čtyřech dosavadních vzájemných zápasech tuto Italku porazila hladce ve dvou setech. "Není to vědomé, ale nejdete na kurt se stejnými záměry. Navíc se dnes necítila dobře, a když se tyhle dvě věci sečetly, tak nebyla mentálně dostatečně agresivní," dodal.

Serena není Steffi

Grafová v roce 1988 vyhrála všechny grandslamové turnaje a navrch ještě olympiádu v Soulu. Od té doby se o něco podobného tenistky snaží marně. Nedočkala se ani dosud suverénní Williamsová. Na výsledky Grafové to vrhá nové světlo. "Čeho Steffi tehdy dosáhla, je tak neuvěřitelné, že to nikdo nemůže jednoduše napodobit. Ani v případě, že se jmenujete Serena Williamsová," uvedl Hofsäss, který vedl německé tenistky právě v éře Grafové.

Diametrálně se podle něj lišil tehdejší přístup lidí kolem německé tenistky a současné vystupování realizačního týmu Američanky. "Steffi měla naprosto klidné a uvolněné okolí. Její matka Heidi o tenise vůbec nemluvila a kliďas byl i její trenér Pavel Složil," vzpomínal Hofsäss.

U mladší ze sester Williamsových to bylo v uplynulých dvou týdnech úplně jiné. "Kdokoliv z jejího okolí mluvil do jakéhokoliv mikrofonu. To by bylo u Steffi nemyslitelné," poznamenal. Pro 27 let starý úspěch německé tenistky to hrálo podle něj důležitou roli. "Tohle perfektní okolí bylo v kombinaci se Steffinou neuvěřitelnou hlavou, rychlýma nohama a drtivým forhendem klíčem k úspěchu," dodal kouč.

Italský zázrak

Údiv po utkání v rozhovoru pro BBC neskrývala dvojnásobná grandslamová šampionka Tracy Austinová. "Je to ohromné, je to šok," řekla. Také ona si myslí, že důležitou roli hrála psychika. "Vždycky jsem říkala, že Sereninou největší soupeřkou na letošním US Open budou její vlastní nervy," doplnila.

Radost dvou italských finalistek US Open: Flavia Pennettaová a Roberta Vinciová
zdroj: Reuters

Naopak italská média oslavují velmi překvapivé italské finále US Open, v němž se Roberta Vinciová utká s Flavii Pennettaovou. Deník Corriere della Sera na titulní stránce otiskl velké fotografie obou tenistek, které mají po svých výhrách slzy v očích. "Dvě normální italské holky právě přepsaly historii", napsal k tomu v titulku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články