Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bez obhájců titulu, bez fanoušků a s řadou omezení. US Open startuje i s Plíškovou a Kvitovou

Specifické ve všech ohledech - takové bude letošní US Open. První grandslam po koronavirové pauze totiž výrazně ovlivnilo množství bezpečnostních opatření proti šíření nemoci covid-19. Hrát se bude bez diváků a také bez mnoha hvězd okruhu ATP i WTA. Do New Yorku nepřijeli mimo jiné i obhájci vítězství Španěl Rafael Nadal a Kanaďanka Bianca Andreescuová. Nejvýše nasazenou tenistkou je Karolína Plíšková, mezi muži je hlavním favoritem Srb Novak Djokovič.

Novak Djokovič
zdroj: AP autor: Charles Krupa

V singlu žen schází šest z osmi nejlepších hráček žebříčku včetně jedničky Ashleigh Bartyové z Austrálie a dvojky Simony Halepové z Rumunska. Nejvýše nasazenou je proto Plíšková, která si tuto pozici vyzkoušela na US Open před třemi lety.

K favoritkám bude vedle ní patřit zejména Japonka Naomi Ósakaová, vítězka turnaje z roku 2018. Další pokus o zisk čtyřiadvacátého grandslamového titulu má před sebou i loňská finalistka Serena Williamsová. "Má šanci, ale nebude mít v zádech energii z fanoušků, kterou měla loni," řekla osmnáctinásobná grandslamová šampionka Martina Navrátilová.

Je nám líto, video expirovalo.
Začíná specifické US Open, Paire neprošel testem na covid-19

Na americkém betonu by se mohla prosadit i Petra Kvitová. Dvojnásobnou vítězku Wimbledonu čeká třinácté US Open - nejdále se v newyorském vedru a dusnu, jež ji často brzdí, dostala dvakrát do čtvrtfinále.

Ambice prorazit mají i Běloruska Aryna Sabalenková, Britka Johanna Kontaová či šampionka Roland Garros i Wimbledonu Španělka Garbiňe Muguruzaová.

Udrží si Djokovič letošní neporazitelnost?

Mezi muži schází Nadal a také Švýcar Roger Federer, který předčasně ukončil sezonu. I proto se zdá, že Djokovič, jenž letos neprohrál zápas, nebude mít konkurenci.

"Bude divné, když budou oba chybět - jsou to legendy. Ale bylo by neuctivé vůči ostatním hráčům tvrdit, že bez Rafy a Rogera mají větší šanci," řekl Djokovič.

Srba se pokusí zastavit Rakušan Dominic Thiem, Němec Alexander Zverev, Rus Daniil Medveděv či Řek Stefanos Tsitsipas. "Vyhrát může každý - zvlášť teď, když jsme měli všichni šestiměsíční nucenou pauzu," dodal Djokovič.

Hrát se začne dnes. Dotaci pořadatelé snížili kvůli dopadům pandemie koronaviru na 53,4 milionu dolarů, což je o téměř čtyři miliony méně než loni. Vítězové si odnesou rovné tři miliony dolarů a oproti loňskému roku si pohorší o 850 tisíc.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články