Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Alcaraz je v semifinále US Open, Medvěděv vyřadil Rubljova

Do semifinále US Open se probil Carlos Alcaraz a už jen dvě výhry ho dělí od úspěšné obhajoby loňského titulu. Mezi posledními čtyřmi tenisty je i předloňský šampion Daniil Medvěděv, jenž v ruském souboji porazil Andreje Rubljova 6:4, 6:3, 6:4. Roli favoritky s přehledem ustála ve čtvrtfinále nasazená dvojka grandslamového turnaje Aryna Sabalenková. Běloruská tenistka porazila Číňanku Čeng Čchin-wen 6:1, 6:4.

Je nám líto, video expirovalo.
Alcaraz se probil do semifinále US Open

Dvacetiletý Alcaraz zdolal Zvereva podruhé za sebou a potřetí z šesti vzájemných zápasů. Odvrátil všech pět brejkbolů, sám naopak prolomil čtyřikrát soupeřův servis. Zaznamenal také 29 vítězných míčů.

"Na tomhle kurtu se cítím výborně. Jsem připravený utkat se v semifinále s Daniilem," řekl Alcaraz v rozhovoru na dvorci.

Španělský tenista útočí v New Yorku na třetí grandslamový titul. Vedle loňského triumfu na US Open uspěl letos ve Wimbledonu. Na grandslamech neprohrál už 12 zápasů a ve finále by si mohl zopakovat reprízu wimbledonského boje o titul se Srbem Novakem Djokovičem.

"No, zjevně je to blíž, než to bylo na začátku turnaje. Bylo by skvělé si zahrát tady v New Yorku finále proti Novakovi. Oba nás ale čeká ještě těžké semifinále, tak uvidíme," uvedl Alcaraz.

O šest let starší Zverev, který v osmifinále vyřadil po takřka pětisetové bitvě Itala Jannika Sinnera, se potýkal s viditelnou únavou. Po utkání litoval, že nevyužil v prvním setu dva brejkboly na vedení 4:3. "Kdybych to tam prolomil, mohlo se to třeba vyvíjet opačně. Ale nezvládl jsem to," uvedl Zverev. "I když jsem prohrál první set, myslel jsem si, že to bude vyrovnaný zápas. Věřil jsem, že to bude zábava," líčil.

Před začátkem třetího setu si ale Zverev vyžádal zdravotní pauzu kvůli potížím se stehenním svalem. Na kurt se vrátil, ale na Alcaraze nestačil. "Nevzdal jsem to, ale v takovou chvíli už toho proti Carlosovi moc nezmůžete," podotkl Zverev.

Medvěděv vyřadil krajana

V ruském souboji porazil Medvěděv osmého nasazeného Andreje Rubljova za dvě hodiny a 48 minut 6:4, 6:3, 6:4. V boji o finále narazí Medvěděv na obhájce titulu Španěla Carlose Alcaraze, nebo Němce Alexandera Zvereva.

Sedmadvacetiletý Medvěděv postoupil na newyorském betonu mezi čtyři nejlepší počtvrté za posledních pět ročníků. Celkově jde o jeho sedmé grandslamové semifinále a druhé za sebou. Do stejné fáze se dostal také letos ve Wimbledonu.

O dva roky mladšího Rubljova porazil i navzdory většímu počtu nevynucených chyb (40:37) a méně vítězným míčům (26:32). Prolomil však devětkrát soupeřův servis a duel zakončil proměněným pátým mečbolem.

Rubljov nepostoupil do semifinále grandslamu ani na devátý pokus a ve Flushing Meadows vypadl ve stejné fázi jako v minulém roce. Letos skončil ve čtvrtfinále také na Australian Open a ve Wimbledonu.

Sabalenková nezaváhala

Pětadvacetiletá Sabalenková, která se příští týden stane novou světovou jedničkou, živí dál naději na druhý grandslamový titul v sezoně. Na začátku roku ovládla na betonovém povrchu Australian Open. O pět let mladší Čeng Čchin-wen porazila za 74 minut, zaznamenala 17 vítězných míčů a stále neztratila v New Yorku ani set.

"Myslím, že jsem hrála skvělý tenis. Se svým výkonem jsem moc spokojená. Získala jsem šanci hrát další grandslamové semifinále a podat v něm zase o něco lepší výkon," řekla v rozhovoru na kurtu Sabalenková.

Rodačka z Minsku je v semifinále grandslamu posedmé v kariéře a popáté za sebou. Vloni na US Open vypadla v boji o finále s pozdější vítězkou Polkou Igou Šwiatekovou. "Tentokrát udělám vše pro to, abych tu zůstala až do konce," dodala Sabalenková.

Turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů):

Muži:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Medvěděv (3-Rus.) – Rubljov (8-Rus.) 6:4, 6:3, 6:4, Shelton (USA) – Tiafoe (10-USA) 6:2, 3:6, 7:6 (9:7), 6:2.

Alcaraz (1-Šp.) - Zverev (12-Něm.) 6:3, 6:2, 6:4.

Ženy:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Muchová (10-ČR) – Cirsteaová (30-Rum.) 6:0, 6:3, Sabalenková (2-Běl.) – Čeng Čchin-wen (23-Čína) 6:1, 6:4.

Junioři:

Čtyřhra – 1. kolo:

Bonding, Melero (Brit./Šp)– Filip, Hrazdil (ČR) 6:7 (5:7), 7:6 (7:3), 10:6, Cina, Sakamoto (It./Jap.) – Mrva, Križnik (ČR/Slovin.) 7:5, 4:6, 10:8.

Juniorky:

Dvouhra – 3. kolo:

Valentová (9-ČR) – Quevedová (7-USA) 2:6, 6:3, 6:2, Samsonová (10-ČR) – Miličová (Slovin.) 6:4, 6:1, Jamrichová (1-SR) – Bartůňková (ČR) 6:4, 6:3.

Čtyřhra – 1. kolo:

Bartůňková, Valentová (6-ČR) – Basilettiová, Maduzziová (It.) 6:2, 6:2.

2. kolo: Kovačková, Samsonová (4-ČR) – Ivanovová, Zhiyenbayevová (Bulh./Něm.) 6:3, 6:1, A. Penicková, K. Penicková (USA) – Bartůňková, Valentová (6-ČR) 5:7, 6:2, 10:5.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články