Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tenisové legendě Navrátilové se vrátila rakovina, lékaři jí zjistili dva druhy

Bývalá tenisová hvězda Martina Navrátilová má znovu rakovinu prsu a tentokrát také hrtanu. Šestašedesátiletá vítězka 59 grandslamových titulů věří, že se z nemoci úspěšně zotaví, oba nádory lékaři zachytili v raném stadiu. Navrátilová ke svému sdělení, které citovala organizace WTA, dodala, že léčbu započne ještě v lednu.

Martina Navrátilová
zdroj: REUTERS autor: Hannah Mckay/File Photo

"Je to dvojitá rána, ale stále se dá napravit," uvedla tenistka v prohlášení. "Doufám v příznivý výsledek. Chvíli to bude pěkně nanic, ale budu bojovat ze všech sil." Ocenila také podporu, které se jí dostalo ze všech stran. "Netřeba říkat, že můj telefon i twitter úplně explodují. Děkuji všem. Ještě jsem neskončila," napsala na sociální síť.

Navrátilová si v listopadu během Turnaje mistryň ve Fort Worthu objevila zvětšenou lymfatickou uzlinu na krku a podstoupila testy. Lékaři diagnostikovali rakovinu hrtanu v prvním stadiu a později i rakovinu prsu ve stejné fázi. Konkrétně se jedná o lidský papilomavirus (HPV), což je jedna z lépe léčitelných rakovin.

S léčbou začne příští týden a vynechá Australian Open, kde měla působit v roli televizní expertky. "Doufám ale, že se čas od času připojím prostřednictvím videohovoru," dodala.

Navrátilová trpěla rakovinou prsu už před třinácti lety, kdy nemoc porazila. "Když mi o ní tehdy lékaři řekli, asi patnáct vteřin jsem plakala. Poté jsem se ale zeptala lékaře: 'Dobře, co budeme dělat a jaký je další krok?'" vzpomínala jedna z nejúspěšnějších tenistek všech dob.

Z 59 grandslamových titulů získala Navrátilová 18 ze singlu (devět ve Wimbledonu, čtyři na US Open, tři v Austrálii a dva na French Open), 31 v deblu a deset ve smíšené čtyřhře. Všechny tři kategorie dokázala vyhrát jako jedna ze tří hráček historie, v open éře jako jediná. V čele světového žebříčku strávila dohromady 332 týdnů.

Drží také řadu historických zápisů včetně nejvyššího počtu titulů na okruhu WTA ve dvouhře (167) i ve čtyřhře (177). Týmový Fed Cup vyhrála čtyřikrát: jednou v barvách Československa, třikrát již za USA. Kariéru členka tenisové Síně slávy ukončila v říjnu 2006 krátce poté, co se díky triumfu v mixu na US Open stala na prahu padesátky nejstarší vítězkou grandslamu v historii.

V posledních letech Navrátilová komentuje tenis, angažuje se v charitě, bojuje za práva homosexuálů, znevýhodněných dětí i zvířat.

Zdroj
ČTK, BBC, wtatennis.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články