Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Ukrajinské tenistky vyřazení ruských tenistů z Wimbledonu kvitují, Navrátilová nesouhlasí

Reakce se různí. Tenisté Ukrajiny vyřazení ruských a běloruských tenistů z letošního ročníku Wimbledonu přivítali a vyzvali k tomu, aby se nemohli ruští a běloruští sportovci zúčastnit žádných sportovních akcí. Martina Navrátilová označila rozhodnutí All England Clubu za špatné.

Elina Svitolinová, Marta Kosťuková a bývalý hráč Serhij Stachovskij vydali společné prohlášení: "Požadujeme, aby měli ruští a běloruští sportovci zákaz startu na všech mezinárodních akcích, tak jako to už udělal Wimbledon."

"V dobách krize znamená mlčení souhlas s tím, co se děje. Zaznamenali jsme, že někteří ruští a běloruští hráči se občas vágně zmínili o válce, ale nikdy zřetelně neřekli, že ji zahájily Rusko a Bělorusko na území Ukrajiny. Mlčení těch, kteří se pro něj rozhodli, je nesnesitelné a vede k pokračování vraždění v naší vlasti," dodalo trio ukrajinských tenistů.

Představitele Wimbledonu podpořené britskou vládu ocenil také bývalý ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov, jenž se minulý měsíc vrátil do Kyjeva, aby pomáhal při obraně Ukrajiny.

"Každý sport, byznys nebo cokoli jiného by měly zaujmout stejné stanovisko, dokud Rusové nepovstanou a nezastaví svého krvavého vůdce a všechny ty válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Wimbledon a Británie ukázaly cestu, jak zastavit celé tohle šílenství," uvedl Dolgopolov.

Představitelé Wimbledonu odůvodnili vyřazení tenistů z Ruska a Běloruska snahou o to, aby nebyl turnaj zneužit k propagaci ruského režimu. Navíc tím následovali praxi, která je od únorové invaze na Ukrajinu obvyklá ve většině sportů, tedy že ruští a běloruští sportovci mají na mezinárodních akcích zákaz startu.

Navrátilová vidí tenis zničený politikou

Na druhé straně stojí legenda Martina Navrátilová. "Takové vyloučení, vzhledem k tomu, že ti hráči nenesou žádnou vinu, není řešení. Myslím, že je to špatné rozhodnutí. Tenis je demokratický sport. Je těžké vidět, když to politika ničí," uvedla devítinásobná vítězka wimbledonské dvouhry.

Pětašedesátiletá pražská rodačka považuje rozhodnutí trestat tenisty za vojenskou agresi Ruska na Ukrajinu za přehnané. "Soucítím s ukrajinskými hráči a ukrajinským lidem - je hrozné, co se tam děje - ale myslím si, že tohle je víc, než bylo nutné," řekla Navrátilová k vyloučení tenistů.

"Tenisté se octli na špatné straně politiky. Snad je to jen jednorázová záležitost a nebude se to rozšiřovat. All England Club udělal tohle rozhodnutí ve vzduchoprázdnu a mám pocit, že nevidí celý problém globálně," dodala držitelka celkově 59 grandslamových titulů.

Nesouhlas s rozhodnutím All England Clubu už vyjádřily také obě profesionální organizace ATP a WTA.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články