Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Štěpánek vymýšlí taktiku na Djokoviče, Berdych vzpomínal

Melbourne - Po pondělní vyčerpávající bitvě si tenista Radek Štěpánek užil druhý zápas Australian Open jen ve třech setech a Španěla Feliciana Lópeze přehrál jasně 6:2, 6:2 a 6:4. Podle svých slov mu nedal šanci a může vymýšlet taktiku na světovou jedničku a obhájce titulu Novaka Djokoviče.

Radek Štěpánek
zdroj: ČTK/AP autor: Dita Alangkara

"Nemám co ztratit, pokusím se o něco zvláštního. Těžko se hledají nějaké Djokovy slabiny, ale já je budu hledat," prohlásil čtyřiatřicetiletý Štěpánek před duelem se srbskou hvězdou. Djokovič trofej v Melbourne získal v posledních dvou letech, ve druhém kole jasně zdolal Američana Ryana Harrisona.

Štěpánek na úvod melbournského grandslamu otočil drama se Srbem Viktorem Troickim z 0:2 na sety a vyčerpáním nemohl ani usnout. "Na to, že jsem včera nebyl skoro schopen ani chodit, jsem zregeneroval docela dobře. Myslím, že jsem předvedl hodně dobrý výkon, hrál jsem agresivně, k ničemu jsem ho nepouštěl a nutil jsem ho k chybám," hodnotil v rozhovoru s českými novináři.

S Lópezem se utkal už podesáté a bilanci si vylepšil na 8:2. "Věděl jsem, co od něj můžu čekat, hráli jsme spolu nesčetněkrát. Výborně jsem prohazoval i returnoval jeho servis. Myslím, že na můj servis měl za celý zápas jen dva brejkboly, nejdůležitější bylo odvrácení toho ve třetím setu, to jsem dal tři esa v řadě. Dneska jsem mu nedal vůbec šanci," dodal Štěpánek.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK/AP autor: Dita Alangkara

Berdych si vzpomněl na své mládí

Tomáš Berdych si při dnešním vítězném zápase druhého kola Australian Open proti mladému Francouzi Guillaumemu Rufinovi vzpomněl, jak sám coby nezkušený tenista v minulosti hrával na kurtu Roda Lavera proti favorizovaným soupeřům. Těší ho, že se role postupem času obrátila. "Bylo příjemné se tak brzy dostat do Laver Areny. Cítil jsem se dobře hned od začátku. Věřil jsem si, jen ztráta servisu ve třetím setu mě mrzí. To ještě můžu zlepšit. Jinak to ale byly tři docela snadné sety," hodnotil Berdych.

Při zápase se mu vybavilo, když byl před lety v roli dnešního soupeře. "Je hezké, když si člověk vybuduje nějakou pozici a najednou je v té opačné na druhé straně, než sám dříve zažil. To jsou ty momenty, kdy si uvědomí, proč ten tenis dělá a co ho na něm baví a těší," poznamenal nejlepší český tenista. Na Rufina možná podle něj dolehlo, že se hrálo na hlavním kurtu. "V zápasech jako tento ten tlak na soupeře je, není na to zvyklý. Troufnu si říct, že kdybychom hráli na nějakém zadním kurtu, ten kluk by možná nebyl tolik nervózní a nedělal by tolik chyb," konstatoval Berdych.

Je rád, že v Melbourne zatím neztratil ani set, měřítkem formy podle něj ale budou až další zápasy. "Zvládnout první týden je důležité. To je takový zlom. Tam už se nedostane hráč, kterému se to náhodně sešlo. Pak už si můžu říct, že hraju dobře, že mi to sedí. V uvozovkách tam ten turnaj začíná," podotkl Berdych. V dalším kole narazí na turnajovou šestadvacítku Rakušana Jürgena Melzera, s nímž má vyrovnanou bilanci 2:2. "Jürgen je skvělý hráč, dokáže být nebezpečný. Ale záleží hlavně na mně. Když budu soustředěný a odehraju svůj vysoký standard, postoupím," dodal šestý tenista světového žebříčku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články