Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Šafářová poslala Kvitovou do semifinále, raduje se i duo H+H

Singapur – Velké díky letí od Petry Kvitové k Lucii Šafářové. Kvitová ve své poslední dvouhře v Bílé skupině totiž podlehla Garbiňe Muguruzaové 4:6, 6:4 a 5:7 a mezi nejlepší čtyři ji mohla posunout jen dvousetová výhra její fedcupové spoluhráčky nad Angelique Kerberovou. Šafářová, která již před svým utkáním ztratila naději na postup, Kvitovou nezklamala. Zvítězila 6:4 a 6:3 a připsala si první vítězství v singlu na Turnaji mistryň. Na semifinále se může těšit i deblový pár Hradecká a Hlaváčková, kterému před utkáním k postupu stačil zisk pěti gamů, a potažmo tak i výsledná prohra 3:6, 6:3 a 9:11 v supertie-breaku.

O jakou bitvu mezi Kvitovou a Muguruzaovou půjde, naznačila první hra. Česká tenistka game při svém podání získala až po devíti minutách. Na servisu se trápila celé utkání, ale ukázala srdce bojovnice a předvedla nejlepší výkon v turnaji.

Podle své tradice střídala Kvitová skvělé vítězné údery se špatnými a v duelu dvou ranařek se dvaadvacetileté Španělce v ostrých výměnách od základní čáry vyrovnala. V úvodním setu dokázala odpovědět na první ztrátu servisu, ale v koncovce chybovala.

Ve druhé sadě se Kvitová úspěšně opírala do returnu při druhém servisu soupeřky, jenomže o první tři získané brejky vždy přišla. Muguruzaovou ale znejistěla, navíc dobíhala ztracené míče a i favoritka dokázala zkazit nahrané voleje. Kvitová si podržela servis na 5:4 a při dalším podání soupeřky proměnila druhý setbol.

Dominance returnů pokračovala i v rozhodujícím setu. A znovu šla dvakrát do brejku Kvitová, ale vedení 2:0 ani 4:2 neudržela. Za stavu 5:4 a 30:0 při podání Muguruzaové byla dva míče od výhry, ale neuspěla. "Udělala jsem dvě blbé chyby To mě mrzí a jsem si toho vědoma, tam jsem to měla víc podržet," litovala. 

V dramatické koncovce Češka odvrátila za stavu 5:6 tři mečboly, nevyužila dva brejkboly a odešla poražena po dvou a půl hodině hry."Nechala jsem tam všechno, co jsem mohla, ale bohužel to nestačilo. Byla jsem tam až do konce a bojovala jsem. Neurvala jsem to, ale zápas jako takový byl dobrý," prohlásila pětadvacetiletá Kvitová. 

Nejlepší zápas od srpna

Šafářová odehrála nejlepší zápas od konce srpna a Kerberovou jasně přehrála. "Je to týmová práce," smála se v rozhovoru na dvorci, že pomohla Kvitové do semifinále. "Jsem za Petru ráda a mám radost i ze svého vítězství," řekla Šafářová.

Šafářová hrála uvolněně a pomáhala si především z forhendu. Naopak Němka, které k postupu stačil jeden set, byla nervózní a situaci neunesla. "Já to nedám. Jsem úplně rozhozená. Měly by se hrát dva zápasy najednou," stěžovala si Kerberová ve druhém setu svému trenérovi, když za ní přišel k lavičce. Šafářová proměnila čtvrtý mečbol a ukončila sérii šesti porážek. "Jsem nadšená," řekla letošní finalistka Roland Garros. 

Kvitová tak díky vítězství své kolegyně skončila v Bílé skupině druhá a v semifinále se v sobotu od 11:30 utká s Ruskou Marií Šarapovovou, kterou loni v Singapuru porazila. Muguruzaovou čeká Polka Agnieszka Radwaňská.

H+H se mohou těšit na semifinále

Deblistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou prohrály s americkým párem Raquel Kopsová-Jonesová, Abigail Spearsová, ale k postupu do semifinále jim stačil získ pěti gamů, které s přehledem uhrály. V semifinále nastoupí Hlaváčková s Hradeckou proti Španělkám Garbiňe Muguruzaové a Carle Suárezové. 

Hlaváčková a Hradecká se dostaly na Turnaj mistryň jako první náhradnice a semifinále je pro ně velkým úspěchem. "Je to úžasné, teď už nemáme co ztratit," řekla Hradecká. V duelu o finále se střetnou se Španělkami, které se rovněž kvalifikovaly až po odhlášení jiného páru. "V týdnu jsem na ně koukala a musím říct, že Muguruzaová je v úžasné formě. Je nebezpečná zezadu a na servisu, Carla kouzlí na síti a přináší deblového ducha, ale určitě máme šanci," uvedla Hlaváčková.

Vítězkami deblové Červené skupiny se staly bez porážky Švýcarka Martina Hingisová s Indkou Saniou Mirzaovou, které budou hrát v semifinále proti tchajwanským sestrám Chan Hao-ching, Chan Yung-jan. 

DVOUHRA:

Bílá skupina:

Muguruzaová (2-Šp.) - Kvitová (4-ČR) 6:4, 4:6, 7:5.

Šafářová (8-ČR) - Kerberová (6-Něm.) 6:4, 6:3. 


ČTYŘHRA

Červená skupina:

Kopsová-Jonesová, Spearsová (6-USA) - Hlaváčková, Hradecká (7-ČR) 6:3, 3:6, 11:9. 

Hingisová, Mirzaová (1-Švýc./Indie) - Babosová, Mladenovicová (4-Maď./Fr.) 6:4, 7:5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články