Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Španělská basketbalová liga 2023/2024

Rozpolcená Ósakaová je v New Yorku ve finále singlu, Peschkeová v deblu

Kvůli policejnímu násilí plánovala Naomi Ósakaová odstoupení z turnaje v New Yorku, ale nakonec se s Viktorií Azarenkovou utká o titul. Japonská favoritka totiž v semifinále zdolala Belgičanku Elise Mertensovou 6:2, 7:6. Bělorusce Azarenkové se proti Britce Johanně Kontaové podařil obrat, po kterém vyhrála 4:6, 6:4, 6:1.

Naomi Ósakaová
zdroj: AP autor: Frank Franklin II

První finále čtyřhry s novou partnerkou Demi Schuursovou z Nizozemska si zahraje Květa Peschkeová poté, co v semifinále deklasovaly 6:2, 6:1 česko-slovinský pár Lucie Hradecká, Andreja Klepačová. Pětačtyřicetiletá Peschkeová bude v sobotu usilovat o 35. deblový titul v kariéře.

Světová jednička Srb Novak Djokovič otočil semifinále se Španělem Robertem Bautistou a vítězstvím 4:6, 6:4, 7:6 udržel letošní neporazitelnost. Ve třetím setu Djokovič vedl už 5:2, ale pak dvakrát ztratil podání a vybojoval alespoň tie-break. V něm nepovolil soupeři ani bod.

Je nám líto, video expirovalo.
Ósakaová se ve finále turnaje v New Yorku utká s Azarenkovou

Ve finále turnaje, který obvykle hostí Cincinnati, je Djokovič posedmé. Vyhrál jen předloni. Jeho posledním soupeřem bude Kanaďan Milos Raonic, který postoupil do finále turnaje série Masters poprvé od roku 2016. V semifinále zdolal 7:6, 6:3 čtvrtého nasazeného Řeka Stefanose Tsitispase, jenž dosud na turnaji neztratil ani jednou podání.

Ósakovou přemluvili zástupci WTA Tour

Semifinále se mělo hrát už ve čtvrtek a Ósakaová k němu původně nechtěla nastoupit. Dvojnásobná grandslamová šampionka se chtěla připojit k protestu velké části sportovců ze severoamerických soutěží proti rasové nerovnosti. Vyvolal ho nedělní incident, při němž policie ve městě Kenosha postřelila devětadvacetiletého černocha.

Organizátoři turnaje následně rozhodli o přerušení soutěže na jeden den a přesunuli semifinále na dnešek. Společně se zástupci WTA Tour také přesvědčili Ósakaovou, aby v semifinále nastoupila.

Druhou finalistkou je Azarenková, která před newyorským turnajem čekala dvanáct měsíců na okruhu na vítězství právě od loňského ročníku Western & Southern Open, jež se tenkrát konalo v tradičním dějišti Cincinnati.

V sobotu si rodačka z Minsku zahraje 38. finále v kariéře a první od loňského dubna. Naposledy slavila dvojnásobná šampionka Australian Open na jaře roku 2016 v Miami před porodem syna.

Tenisový turnaj mužů a žen v New Yorku (tvrdý povrch):

Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Ósakaová (4-Jap.) - Mertensová (14-Belg.) 6:2, 7:6 (7:5), Azarenková (Běl.) - Kontaová (8-Brit.) 4:6, 6:4, 6:1.
Čtyřhra - semifinále: Peschkeová, Schuursová (3-ČR/Niz.) - Klepačová, Hradecká (8-Slovin./ČR) 6:2, 6:1.

Muži:
Dvouhra - semifinále: Raonic (Kan.) - Tsitsipas (4-Řec.) 7:6 (7:5), 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články