Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Novakovi se chci za vyřazení omluvit. Sám jsem ze sebe překvapený, zářil Istomin

Melbourne – Doposud ve své kariéře dokázal hráče z první desítky porazit pouze jednou. Na Australian Open se mu to podařilo podruhé a hned z toho byla obrovská senzace. Uzbek Denis Istomin si ve 2. kole vyšlápl na Srba Novaka Djokoviče, a ukončil tak jeho tažení za rekordním sedmým titulem v Melbourne. Až 117. hráč žebříčku ATP se po velkém triumfu hvězdnému protihráči omlouval za vyřazení a prozradil, že sám byl zaskočený ze svého výkonu.

Uzbek Denis Istomin se raduje z výhry
zdroj: REUTERS autor: Jason Reed

Před turnajem se spekulovalo, že pro něj bude hodně nepříjemné první kolo proti Fernandu Verdascovi. Španěla však Novak Djokovič bez větších problémů smetl. Naopak papírově lehká překážka v podobě Denise Istomina se pro Srba nakonec stala nepřekonatelnou.

"Před Denisem musím smeknout. Zasloužil si vyhrát, protože zahrál lépe v důležitých momentech. Byl outsider, ale nerozklepal se. A já měl den, kdy jsem nehrál nejlíp a on toho prostě využil. Se svým výkonem nejsem spokojený," řekl Djokovič, který v Melbourne obhajoval titul a v zápase udělal hned 72 nevynucených chyb.

Světová dvojka se v pětisetové a téměř pětihodinové bitvě, která skončila 6:7, 7:5, 6:2, 6:7 a 4:6, nedostala do rytmu a na grandslamu si připsal nejhorší výsledek od Wimbledonu 2008. "Nejsem zvyklý prohrávat tady takhle brzy. Jsem samozřejmě zklamaný, ale je to jen sport. Musím to přijmout. Pojedu domů a těším se na svoji rodinu," řekl Djokovič.

Srbská hvězda, která s hráčem mimo nejlepší stovku prohrála teprve podruhé za posledních sedm let (před Istominem se to povedlo na olympiádě v Riu Juanu Martinu del Potrovi), vypadnutím kromě obhajoby ztratila naději na získání rekordního sedmého triumfu na Australian Open. Po střetnutí však Djokovič zatrpklý nebyl.

Je nám líto, video expirovalo.
Obhájce titulu Djokoviče vyřadil z Australian Open Istomin

"Tenhle kurt miluji a přinesl mi za deset let šest titulů a tolik krásného," prozradil a když následně dostal otázku, co si z utkání vezme, odvětil s humorem: "Vezmu si tašku a pojedu domů."

O poznání větší radost měl jeho soupeř. Třicetiletý Uzbek hráče z nejlepší stovky zdolal naposledy v roce 2012, kdy si vyšlápl na Davida Ferrera. Proti Djokovičovi, s nímž měl až doposud mizernou bilanci, ale tentokrát předvedl výborný výkon, což ho samotného udivilo.

"Sám jsem překvapený, jak mi to šlo," řekl Istomin při rozhovoru na dvorci a hned doplnil, že se Djokovičovi omlouval. "Novakovi se chci omluvit za vyřazení, ale hrál jsem dnes tak dobře," doplnil.

Na uzbeckém tenistovi bylo znát, jak si obrovský úspěch a senzaci užívá. "Prožívám teď tolik emocí. Přitom jsem měl od třetí sady křeče a nevím, jak jsem to zvládl," komentoval tenista.

Istomin, který v roce 2001 po automobilové nehodě strávil tři měsíce v nemocnici a bez zápasů byl kvůli zlomené noze dva roky, tak stále drží naději, že si vylepší kariérní grandslamové maximum, jež je doposud osmifinále z Wimbledonu 2012 a US Open 2013.

"Triumf nad Novakem je moje největší výhra v kariéře a teď vím, že s takovými borci můžu hrát," dodal. Zda dokáže na výkon ale skutečně navázat, může ukázat už v dalším zápase, kdy ho čeká Španěl Pablo Carreňo, s nímž ve vzájemných měřeních sil vždy prohrál.

Zdroj
ČT sport, ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články