Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Nosková senzačně postupuje, Krejčíková se s Prague Open nečekaně loučí

Prague Open zná své čtvrtfinalistky. Obhájkyně titulu Barbora Krejčíková však mezi nimi překvapivě schází. Druhá nasazená totiž podlehla Japonce Nao Hibinové 6:3, 6:7 a 3:6. Poslední místenku mezi osm nejlepších získala Linda Nosková v duelu s Alizé Cornetovou z Francie, když vyhrála 7:5, 1:6 a 7:6 (9:7). Čtvrteční program uzavřelo čtvrtfinále čtyřhry s Lucií Hradeckou a Andreou Sestini Hlaváčkovou, která turnaj pojala jako rozlučku s kariérou. Češky prohrály ve dvou setech.

Vítězka loňského juniorského Roland Garros Nosková narazí v příštím duelu na Hibinovou, 251. hráčku světa. Z českých hráček v turnaji pokračuje ještě Marie Bouzková, jež vyzve v pátek v boji o semifinále Rusku Oksanu Selechmetěvovou. Turnajová jednička Kontaveitová se v dalším kole utká s Anastasií Potapovovou z Ruska, která porazila Číňanku Ču Lin 6:4, 7:6.

"V těch dospělých je to určitě mé největší vítězství v kariéře. Vyhrála jsem nějaké turnaje, ale to byly ITF. Tohle je WTA, téhle výhry si proto cením nejvíc. Navíc je to proti hráčce z první stovky, což se mi ještě nepodařilo," řekla na tiskové konferenci Nosková.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy vykročila za životním vítězstvím proti 38. hráčce světa Cornetové už v úvodní sadě, kterou vyhrála v koncovce. Čtvrtfinalistka posledního Wimbledonu, kde ukončila vítěznou sérii světové jedničky Igy Šwiatekové, se ale oklepala, ve druhé sadě dominovala a vynutila si třetí set.

V něm přišla každá tenistka jednou o servis a utkání dospělo do zkrácené hry. V ní 112. hráčka světa Nosková prohrávala 0:2, šesti míčky za sebou ale k radosti publika tie-break otočila a měla k dispozici čtyři mečboly. Cornetová se ale ani tentokrát nevzdala, všechny odvrátila a podobně si vedla i při pátém mečbolu za stavu 6:7. Teprve až když si Nosková vynutila šestou šanci na ukončení zápasu, tak kapitulovala.

Ve čtvrtfinále čtyřhry dohrál pár Lucie Hradecká, Andrea Sestini Hlaváčková. Duo H+H prohrálo s britsko-japonským párem Samantha Murrayová, Mija Katoová za pětapadesát minut 3:6, 1:6. Sestini Hlaváčková, která pojala turnaj jako rozlučku s kariérou, tím pádem sehrála svůj definitivně poslední zápas.

Barbora Krejčíková
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Zápas Krejčíkové s Hibinovou se dlouho nesl ve znamení ztracených servisů. Šestadvacetiletá vítězka loňského Roland Garros přišla v úvodu dvakrát o podání, díky třem brejkům se ale přece jen ujala vedení. V závěru prvního setu prolomila servis japonské soupeřky ještě jednou a proměnila třetí setbol.

Ve druhé sadě měla navíc Krejčíková další dva brejky. Za stavu 5:3 podávala na postup do čtvrtfinále, ale šanci nevyužila. Hru neukončila ani později za stavu 6:5 při podání Hibinové a nevypracovala si ani jeden mečbol. Ve zkrácené hře i proto uspěla po třetím využitém setbolu Japonka (7:5).

Rozhodnutí padlo v osmé hře třetího dějství poté, co Hibinová získala brejk na 5:3. Při jejím servisu pak měla Krejčíková čtyři brejkbolové příležitosti, znovu však neuspěla. Obhájkyně titulu v utkání využila 7 z 22 šancí na brejk a udělala osm dvojchyb.

Havlíčková statečně vzdorovala Kontaveitové

V úvodním čtvrtečním utkání porazila Ruska Anastasija Potapovová 6:4, 7:6 čínskou soupeřku Ču Lin a na centrálním dvorci ve Stromovce je následně vystřídala dvojice Lucie Havlíčková - Anett Kontaveitová.

Estonská světová dvojka potvrdila proti srdnatě vzdorující sedmnáctileté Češce pozici nejvýše nasazené a také ona se radovala z postupu po dvou setech, konkrétně 6:4 a 6:3. 

Lucie Havlíčková
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Havlíčková se do druhého kola podniku WTA dostala poprvé v kariéře. Od Kontaveitové ji sice v žebříčku dělí 785 míst, ale střetnutí začala bojovně. Ve třetím gemu ovšem přišla o podání, zatímco rodačka z Tallinnu už během úvodního setu nezaváhala.

Také ve druhé sadě se šampionka juniorského Roland Garros 2022 favoritky nezalekla. Nezlomil ji ani ztracený servis v úvodu a hned Kontaveitové brejk oplatila. Ve třetím gemu odvrátila tři brejkboly a dál se držela naděje. Finalistka loňského Turnaje mistryň ale za stavu 3:3 prolomila servis české soupeřky znovu a třemi hrami v řadě slavila postup mezi nejlepší osmičku, kde ji čeká Potapovová.

"Musím říct, že tolik lidí mi ještě po porážce negratulovalo. To je novinka," řekla s úsměvem na tiskové konferenci Havlíčková. "Dojmy jsou dobré. Mrzí mě, že jsem prohrála, ale vyhrát bylo nesmírně těžké. V podstatě to bylo až nemožné. Ze zápasu si beru jen to nejlepší," doplnila talentovaná tenistka.

Kontaveitová jí k výkonu pogratulovala. "Byl to těžký a zrádný zápas. Lucie skvěle podávala a na returnu to bylo náročné. Když jsme hrály o důležité body, nesměla jsem cuknout. Jsem ráda, že jsem vyhrála, a příště můžu zlepšit to, co se mi dnes nevedlo," prohlásila Estonka.

Tenisový turnaj žen Livesport Prague Open (tvrdý povrch):

Dvouhra - 2. kolo: Kontaveitová (1-Est.) - Havlíčková (ČR) 6:4, 6:3, Potapovová (7-Rus.) - Ču Lin (Čína) 6:4, 7:6 (10:8), Hibinová (Jap.) - Krejčíková (2-ČR) 3:6, 7:6 (7:5), 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále: Katová, Murrayová (3-Jap./Brit.) - Hradecká, Sestini Hlaváčková (ČR) 6:3, 6:1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články