Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Nadal ze zdravotních důvodů ukončil sezonu, Berdych se přiblížil finále ATP

Madrid – Účast Tomáše Berdycha na Turnaji mistrů, kde od 13. listopadu změří své síly nejlepší tenisté světa, je mnohem blíž. Rodák z Valašského Meziříčí sice z posledních dvou turnajů vypadl už po prvním duelu, v žebříčku ATP si však polepšil na postupovou osmou příčku. Jeho cestu do anglické metropole totiž výrazně podpořil španělský fenomén Rafael Nadal, který kvůli problémům s levým zápěstím ukončil sezonu. Raketu ze zdravotních důvodů odložil pro letošní rok i Radek Štěpánek.

Rafael Nadal zdraví diváky po utkání na turnaji ATP v Šanghaji
zdroj: REUTERS autor: Aly Song

Bývalý první hráč světa oznámil v oficiálním prohlášení, že už letos neodehraje žádný turnaj. Před novou sezonou chce vyřešit problémy s levým zápěstím, které ho trápí už od květnového French Open, z něhož musel odstoupit. Zmeškal kvůli tomu i Wimbledon, do olympijských her se však dal dohromady natolik, že dokázal získat s Marcem Lópezem zlato ve čtyřhře.

"Není žádným tajemstvím, že jsem na Hry přijel bez velkého tréninku a ne zcela zdravý, ale cílem bylo nastoupit a získat pro Španělsko medaili," uvedl Nadal. "Tenhle uspěchaný návrat se mi ale vymstil bolestmi, které mě od té doby trápí. Teď mě donutily skončit a začít přípravu na sezonu 2017," dodal třicetiletý tenista.

Rodák z Mallorky hrál naposledy minulý týden v Šanghaji, kde prohrál ve 2. kole. V pořadí ATP Race to London mu patří sedmé místo a očekávalo se, že bude dalším kvalifikovaným hráčem. Dosud si účast na Turnaji mistrů zajistili Srb Novak Djokovič, Brit Andy Murray, Švýcar Stan Wawrinka, Kanaďan Milos Raonic a Japonec Kei Nišikori.

Další postupová místa nyní drží Gaël Monfils z Francie, Dominic Thiem z Rakouska a Berdych. Před Belgičanem Davidem Goffinem, jenž nyní hraje na turnaji v Antverpách, má český reprezentant náskok 235 bodů.

Tenisty čekají ještě dva turnajové týdny. Od pondělí se bude hrát v Basileji a ve Vídni, následovat bude závěrečný podnik série Masters v Paříži.

Nadala následoval i Štěpánek, českému tenistovi vystavilo stopku zranění zad

Ani Radek Štěpánek už letos pokračovat nebude. Na předčasném konci sezony se domluvil s profesorem Pavlem Kolářem, do jehož péče nedávno svěřil svá bolavá záda. Sedmatřicetiletý daviscupový reprezentant rozhodnutí označil za preventivní opatření.

"Rakety dávám spát," uvedl Štěpánek na Facebooku a oznámení doprovodil fotografií s tenisovým náčiním uloženým v posteli a přikrytým peřinou. "Rozhodl jsem se dát více času na odpočinek a přípravu na příští sezonu," doplnil.

Radek Štěpánek
zdroj: ČT4

Štěpánek před dvěma týdny odstoupil kvůli zranění zad z turnaje v Tokiu, kde nenastoupil k utkání 2. kola proti Nicku Kyrgiosovi a následně vzdal i čtyřhru, v níž startoval s Tomášem Berdychem.

Českému tenistovi se právě po turnaji v japonské metropoli podařil i přes odstoupení návrat do první stovky světového žebříčku, kde byl naposledy loni v březnu a poté z ní vypadl vinou zdravotních problémů a dlouhé pauzy. Nyní mu patří 99. místo.

Na konec kariéry nemyslí a jeho cílem pro příští rok je trvalé usazení mezi nejlepší stovkou hráčů světa. "Chci se zabydlet ve stovce, ve čtyřhře s novým parťákem (Vaskem Pospisilem z Kanady, pozn. autora) myslíme hodně vysoko," nastínil Štěpánek své plány a dodal: "Sezona byla neuvěřitelná. Všechny své plány a cíle jsem bohatě splnil."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy