Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Na Štvanici v Poháru BJK nastoupí Vondroušová a Martincová

Kvalifikační utkání tenistek v Poháru BJK s Británií zahájí duel Markéty Vondroušové s Harriet Dartovou. Poté se na antuce v Praze utkají Tereza Martincová a Emma Raducanuová. Přímý přenos z úvodních dvouher sledujte v pátek od 11:30 na ČT sport a ČT sport Plus.

Harriet Dartová a Markéta Vondroušová
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

V sobotu by se od 11:30 měly utkat nejprve jedničky obou týmů, poté dvojky a zápas uzavře čtyřhra, do které kapitán Petr Pála nahlásil šestnáctiletou Lindu Fruhvirtovou s Marií Bouzkovou. Nominace na sobotu je ale možné změnit. V českém týmu figuruje ještě Karolína Muchová.

"Jsme díky povrchu favority, i když je Raducanuová v nominaci," řekl Pála při oznamování nominace. Český ženský tenis patří dlouhodobě ke špičce a kapitán věří, že by se mohl vrátit v soutěži družstev na vrchol. "S takovým týmem je potřeba myslet, i když postupně, jenom nejvýš. Zase se pokusit vyhrát titul. A první krok k tomu vede přes Británii a postup do finálového turnaje," řekl Pála.

Je nám líto, video expirovalo.
Dvouhry s Britkami sehrají Vondroušová a Martincová

Že bude roli jedničky plnit Vondroušová, bylo jasné. Na dvojku se Pála rozhodl dát šanci Martincové, která se v soutěži družstev představí poprvé. "Věřím, že jsem se rozhodl správně. Terka hrála celý týden výborně, je dobře připravená, v dobré kondici. Hraje s grandslamovou vítězkou, ale určitě má na to zápas vyhrát. Pro Emmu bude těžké ji porazit," uvedl Pála.

Tenistky jsou favoritkami utkání, Britky totiž mají jen minimální zkušenosti s antukou. Raducanuová na ní ještě nehrála žádný turnaj WTA. "Bude to pro nás výzva. Není tajemstvím, že český ženský tenis je jedním z nelepších na světě, a máme respekt před všemi hráčkami. Snažily jsme se připravit co nejlépe," řekla britská kapitánka Anne Keothavongová.

S Británií půjde o sedmé vzájemné utkání, bilance je vyrovnaná 3:3. Češky vyhrály poslední tři souboje, naposledy v roce 1995 jasně 3:0. České tenistky se radovaly z celkového triumfu v soutěži jedenáctkrát. Britky se dostaly čtyřikrát do finále, naposledy před 41 lety.

Vítězky postoupí do finálového turnaje, který je v plánu na zatím neurčeném místě 8. až 13. listopadu. Loni se vrcholu soutěže narychlo ujala Praha a v české metropoli zvítězily Rusky, které ale nebudou letos trofej obhajovat. Stejně jako Bělorusky byly kvůli invazi na Ukrajinu ze soutěže vyloučeny.

Los kvalifikace Poháru BJK ČR - Velká Británie (antuka, Praha):

Pátek 15. dubna: 12:00 Vondroušová (32. v pořadí WTA) - Dartová (101.), Martincová (50.) - Raducanuová (12.).

Sobota 16. dubna: 11:30 Vondroušová - Raducanuová, Martincová - Dartová, Bouzková, L. Fruhvirtová - Swanová, Kartalová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články