Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ljubičič poprvé triumfoval na turnaji série Masters

Indian Wells (USA) - Chorvatský tenista Ivan Ljubičič korunoval svou překvapivou pouť turnajem v Indian Wells ziskem titulu. Dvacátý nasazený porazil ve finále Američana Andyho Roddicka ve dvou tie-breacích a poprvé v kariéře vyhrál podnik série Masters. Rodák z bosenské Banja Luky se tak po více než dvou letech vrátí do světové dvacítky žebříčku ATP. Mezi ženami triumfovala Srbka Jelena Jankovičová. Další turnaj série Masters začíná ve středu v Miami na Floridě.

Ljubičič se dočkal svého premiérového triumfu na jednom z nejprestižnějších turnajů okruhu ATP paradoxně až poté, co vypadl z elitní dvacítky žebříčku a přesunul se spíše do role outsidera. V letech 2005 a 2006, kdy byl třetí na světě, tři finále na turnajích Masters prohrál. Jednu porážku mu uštědřil v roce 2005 v pařížské hale Bercy i Tomáš Berdych.

"Když jsem se ohlédl za svou kariérou, opravdu jsem cítil, že mi to chybí," uvedl k titulu z Masters Ljubičič, jenž v průběhu turnaje oslavil 31. narozeniny. "Je úžasný pocit, že jsem to dokázal," dodal.

Byla to bitva tvrdých servisů

Nedělní finále v kalifornském Indian Wells bylo soubojem tenistů, kteří se mohou opřít o dělové podání. Tomu odpovídala skutečnost, že ani jednomu se nepodařilo servis soupeře prolomit, a tak rozhodovaly zkrácené hry. V nich měl navrch Ljubičič, který si po výhrách nad světovou dvojkou Novakem Djokovičem a trojkou Rafaelem Nadalem připsal i vítězství nad sedmým nasazeným Roddickem. Vysoký Chorvat si připravil čtvrtý mečbol dvacátým esem a proměnil ho vítězným servisem. Získal tak svůj jubilejní desátý titul a stal se druhým nejstarším vítězem v Indian Wells po Jimmym Connorsovi, kterému bylo při jeho triumfu v roce 1984 o pět měsíců víc.

Roddick, jenž se mohl stát prvním americkým vítězem na tomto turnaji od roku 2001, se musel sklonit před Ljubičičovým servisem v klíčových okamžicích zápasu. "Podával skvěle. Tyhle poslední dva dny byly dokonalou ukázkou toho, jak servírovat v důležitých momentech. Vždycky když jsem se už už dostával do zápasu, poslal mi tam eso nebo vítězné podání," uznala bývalá světová jednička.

Jankovičová přehrála ve finále Wozniackou

Srbská tenistka Jelena Jankovičová vyhrála prestižní turnaj v Indian Wells a získala první letošní titul. Bývalá světová jednička porazila v dnešním finále 6:2, 6:4 druhou nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska. Pětadvacetiletá Jankovičová potvrdila, že se jí proti o šest let mladší Wozniacké daří, porazila ji i ve čtvrtém vzájemném utkání. Dánka polského původu měla velké problémy s returnem a občas působila na kurtu až bezradně.

Jakovičová proměnila za 84 minut hned první mečbol a připsala si premiérové turnajové vítězství od srpna 2009, kdy triumfovala v Cincinnati. Navzdory tomu, že se ani v Kalifornii nedočkala svého prvního letošního titulu, se Wozniacká v novém vydání žebříčku WTA posune ze čtvrtého na druhé místo za Serenu Williamsovou.

Tenistka Jelena Jankovičová po triumfu na turnaji série Masters v Indian Wells
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články