Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lendl: Bylo by fajn, kdybych měl i české občanství

Prostějov - Tenista Ivan Lendl si chce zjistit, zda by nemohl mít opět i české občanství. Již osmnáct let má americký pas, ale do vlasti jezdí poslední dobou stále častěji. "Jezdí se mi sem velice dobře, dřív jsem sem tolik nejezdil. Cítím se tady jako doma, ale s americkým pasem je to divné. Zamýšlím, zda se na to dá podívat, zda bych mohl mít dva pasy. Pro mě by to bylo fajn," řekl Lendl a vtipkoval, že Davisův pohár už si ale za Česko nezahraje. "Ten už hrát nemohu, nejde to fyzicky," usmál se.

Lendl svým přáním navazuje na Martinu Navrátilovou. Bývalá světová jednička měla americké občanství od roku 1981. Po sametové revoluci ale požádala o české občanství a dostala ho 9. ledna 2008.

Lendlův odchod do Ameriky se začal rodit po velké slávě. Lendl byl hrdinou, když v roce 1980 pomohl Československu vyhrát Davisův pohár. Stále více ale byl komunistickému režimu trnem v oku. Zrádcem socialismu se stal v roce 1983. Tehdy hrál exhibici v jihoafrické Bophutatswaně a od ČSTV za to dostal pokutu 150 tisíc dolarů, byl vyřazen z Davis Cupu a na jeho jméno uvalili komunisté embargo v médiích.

Ivan Lendl

"Musel jsem z Československa odejít. Kvůli lepším podmínkám na přípravu i proto, že jsem poznal, co to je komunismus. Celý život jsem v něm strávit nechtěl."

Je nám líto, video expirovalo.
Ivan Lendl před tenisovou exhibicí

V USA žije Lendl od roku 1984, o tři roky později požádal o americké občanství, které chtěl dostat okamžitě kvůli olympiádě v Soulu. Americký Kongres jeho žádosti nevyhověl, protože neměl od československých úřadů potvrzení o zřeknutí se občanství.

Lendl musel vydržet stanovených pět let, Američanem se stal 7. července 1992. O dva roky později s tenisem kvůli chronickým problémům se zády skončil. V USA se v roce 1989 oženil se Samanthou Frankelovou a spolu vychovávají pět dcer. Lendl během své kariéry vyhrál 94 turnajů včetně osmi grandslamů. V čele světového žebříčku strávil celkem 270 týdnů.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články