Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Kvitová na maratónský triumf Plíškové nenavázala. Finále je vyrovnáno 1:1

Štrasburk – Finále Fed Cupu mezi Francií a Českou republikou je po prvním dnu vyrovnané 1:1. O body se postaraly ve Štrasburku jedničky obou týmů. Jako první zvítězila Karolína Plíšková, která v téměř čtyřhodinové maratonské bitvě porazila Kristinu Mladenovicovou. V druhém střetnutí pak nečakaně Caroline Garciaová zdolala Petru Kvitovou.

Obě šly do svého úvodního vystoupení ve finále jako favoritky. Zatímco Karolína Plíšková ale papírové předpoklady naplnila, Petře Kvitové se to nepodařilo.

První jmenovaná svedla ve Štrasburku téměř čtyřhodinovou maratónskou bitvu, kterou ukončila proti Kristině Mladenovicové až v třicátém gemu třetí sady. S nehrajícím kapitánem Petrem Pálou a ostatními spoluhráčkami z týmu nakonec po nervy drásajícím duelu slavila triumf 6:3, 4:6 a 16:14.

"Byl to můj nejdelší zápas, co jsem hrála, ještě ve Fed Cupu ve finále. Naštěstí s dobrým koncem," řekla Plíšková po své desáté výhře v soutěži. "Nemyslím, že jsem hrála dneska nejlepší tenis, ale výhra je důležitá. Ona výborně servírovala, ve třetím setu se dostala do životní formy. Čekala jsem na svoji šanci, naštěstí jsem ji dostala. A využila," dodala.

Kvitová byla proti Carolině Garciaové možná ještě větší aspirantka na triumf, jenže v první sadě nezvládla tie-break a v druhé jí po většinu času nepodrželo podání. Třiadvacetileté domácí hráčce podlehla 6:7 (6:8) a 3:6.

Nedělní program by mělo zahájit ve 13:30 utkání jedniček Plíškové s Garciaovou, pak je v plánu zápas Kvitové s Mladenovicovou, případně rozhodne závěrečná čtyřhra. Kapitáni mohou nominace do dvouher i čtyřhry změnit.

Svěřenkyně kapitána Petra Pály v neděli budou usilovat o pátý trium v šesti posledních letech a vítězný hattrick. Tím by napodobily úspěchy československého výběru z let 1983 až 1985. Naposledy hattrick v soutěži vybojovaly španělské tenistky před 21 lety.

V souboji servisů tahala Kvitová za kratší konec

Zápas Kvitové a Garciaové byl v první sadě zejména duelem silných prvních podání. Ne že by obě tenistky pálily eso za esem, ovšem při servisu nedávaly soupeřce téměř šanci k nějakému zdramatizování. O něco nebezpečněji ale na kurtu působila Francouzka, která si vedla lépe v delších výměnách a i na základní čáře.

A byla to právě třiadvacetiletá hráčka, které se jako první povedlo dostat k brejkbolu i brejku. Za stavu 2:2 výborně zreturnovat českou hráčku, která následně pod tlakem udělala dvojchybu a její soupeřka se mohla společně s nehrající kapitánkou Mauresmovou radovat.

Jinak výborně podávající Francouzce ale vůbec nevyšel osmý gem. Během něj udělala čtyři dvojchyby a i Kvitová se dostala k brejkbolům. Hnána fanoušky, kteří neúnavně skandovali "Petra, Petra, Petra", první nevyužila, ovšem při druhém se trefila Francouzce pod nohy a po srovnání na 4:4 si mohla spokojeně zakřičet "Jo".

Úvodní sada se přesunula až do tie-breaku, kde si jako první minibrejk vytvořila Kvitová a kapitán Pála radostí vyskočil z lavičky. Garciaová na to ale odpověděla razantně a byla to ona, kdo se propracoval k setbolu za stavu 6:5. Češka ještě dokázala srovat, jenže Francouzka znovu odskočila a nakonec po hodině triumfovala 8:6.

Druhý set nabídl trochu jiný pohled. Během prvních čtyř gemů tenistky prolomily své soupeřce hned třikrát podání. Na úvod sady se to podařilo Kvitové, jenže tato výhoda jí nijak psychicky nepomohla. Svoje dva následné servisy totiž sama ztratila a Garciaová se ujala vedení 4:1, což potěšilo domácí příznivce, kteří ve štrasburské hale bouřili.

Kvitová v ten moment byla dole a při dalším podání se dostala po chybách pod tlak dalších tří brejkbolů. Češka se ale nevzdala a dokázala se výborně oklepat. Podržel jí vlastní servis a světová jedenáctka snížila na 2:4.

Rozjetá česká dvojka se nezastavila ani při servisu Garciaové. Ta se sice snažila výborným pohybem bojovat s tvrdými údery Kvitové, jenže ta si dokázala útočným forhendem vytvořit brejkbol, který i využila.  

Pak se ale Kvitová opět zasekla. Místo toho, aby následně vyrovnala, přišla o podání a Garciaová šla servírovat na triumf. Závěrečný gem se změnil v drama. Domácí hráčka si nejprve vytvořila mečbol. Ten Češka odvrátila a sama naopak měla dva brejkboly. Francouzská jednička ale oba odvrátila, sama si vytvořila další mečbol, který už proměnit dokázala a srovnala bilanci prvního dne na 1:1.

Výborný start, nakonec ale extrémní bitva a klíčová pauza

Odpověděla tak na maratónský triumf Plíškové, i když začátek spíše naznačoval, že by mohlo jít o jasnou záležitost. Česká jednička v první sadě jasně potvrzovala pozici favoritky. Na hře třiadvacetileté Francouzky naopak byla hodně patrná nervozita před bouřlivým domácím publikem. Často chybovala a vůbec se jí nedařilo při vlastním servisu, o který musela pokaždé svádět velký boj.

Hned při tom prvním nabídla své soupeřce dva brejkboly, což Plíšková dokázala využít a po úvodním gemu získala psychickou výhodu.

Slabou chvilku si sice česká tenistka připravila za stavu 3:2, kdy udělala několik chyb a také přišla o podání. Dobrými returny a agresivní hrou si ho ale vzápětí vzala zpět a zbytek sady už kontrolovala. Nejprve vlastní servis suverénně ovládla a následně nejistou a chybující Mladenovicové potřetí brejkla. První set tak skončil za 40 minut bezproblémovým vítězstvím Češky 6:3.

Druhá část ale už nabídla jinou podívanou. Francouzka sice málem znovu přišla o první servis, ale po úspěšném boji se uklidnila a na další brejkbol se ve Štrasburku muselo čekat až do sedmého gemu.

V něm přišla drobná krize na Plíškovou, která předvedla hned čtyři dvojchyby. První tři znamenaly výhodu dvou brejkbolů pro Francouzku, ale agresivní hrou a výborným útokem je Češka dokázala smazat a dokonce si vytvořila výhodu. Jenže o ni vzápětí přišla a po čtvrté dvojchybě o podání přišla.  

Čtyřiadvacetiletá účastnice nedávného Turnaje mistryň vzápětí odpověděla stejným stylem, ovšem rebrejk ji nenakopl. Mladenovicová dobrými forhendovými údery donutila Češku k chybám a čtyřmi fiftýny v řadě sebrala soupeřce podání podruhé za sebou. Brejk následně potvrdila a po triumfu 6:4 poslala duel do rozhodující třetí sady.

Dva mečboly byly odvráceny, vyšel až třetí

Ta nabídla vůbec tu nejdramatičtější pasáž celého souboje. Na startu měla namále Francouzka, když znovu při prvním podání přišla o vedení 40:0 a nabídla Češce brejkbol. Plíšková ho však využít nedokázala a po třech jejích chybách nakonec slavila domácí hráčka.

Přesto se nakonec zdálo, že tou, která utkání brzy ukončí, bude česká tenistka. V šesté hře si výbornými returny na čáru vynutila tři brejkboly a třetí z nich využila. Hned poté navíc přidala získaný vlastní servis a vše jí tak hrálo do karet.

Jenže duel ještě zdaleka neskočil. Plíšková totiž za stavu 5:3 nezvládla servis díky výborné hře Mladenovicové. Ta zvládla poté i vlastní podání a obě tenistky se začaly přetahovat o to, kdo získá rozhodující brejk a triumf.

Blízko k němu měla v osmnáctém gemu Plíšková, která měla dva mečboly, jenže Mladenovicová krizový moment zvládla. To navzdory křečím, jež ji trápily a kvůli nimž si následně nechala zavolat doktora.

Francouzku to nezlomilo. Spíše naopak. Za stavu 10:10 si vytvořila první brejkbol, který ještě nevyužila. V třiadvacátém gemu už byla úspěšnější. Plíšková třikrát zahrála do sítě, vše završila úderem mimo kurt a Mladenovicová podávala na vítězství. Jenže v ten moment zase zabrala Češka a díky chybám konkurenty si servis vzala hned zpátky.

Vše nakonec vyvrcholilo za stavu 15:14 pro Plíškovou. Česká tenistka si před třicátým gemem vzala chvilkovou pauzu, zmizela v útrobách stadionu a tento moment jakoby zlomil Mladenovicovou. V následné hře udělala hned čtyři chyby a favorizovaná Češka nakonec mohla slavit výhru 16:14 a první bod.

Francie - ČR 0:1 po úvodní dvouhře

Mladenovicová - Karolína Plíšková 3:6, 6:4, 14:16. Garciaová - Kvitová 7:6 (8:6), 6:3.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články