Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kvitová je ve finále Wimbledonu

Londýn – Česká tenistka Petra Kvitová si zahraje ve finále Wimbledonu. Osmá nasazená v semifinále porazila Bělorusku Viktorii Azarenkovou 6:1, 3:6 a 6:2 a v sobotu bude proti Rusce Marii Šarapovové, která porazila Němku Sabine Lisickou 6:4 a 6:3, usilovat o svůj první grandslamový titul. Kvitová může ukončit třináctileté čekání českého tenisu na grandslamový titul ve dvouhře a navázat na Janu Novotnou, která je zároveň z roku 1998 poslední českou vítězkou na trávě v All England Clubu. Před rokem hrál londýnské finále Tomáš Berdych, ale na Španěla Rafaela Nadala nestačil a prohrál ve třech setech. "Nejsem s to nic říct. Jsem tak šťastná a ještě opravdu nevěřím tomu, že jsem ve finále Wimbledonu," řekla Kvitová v krátkém rozhovoru po zápase.

Jednadvacetiletá Kvitová se zdála být v úvodu nervóznější a udělala i dvojchybu. Hned v první hře odvrátila bekhendem brejkbol a pak se naplno rozjela. Posílala míče hluboko do dvorce běloruské hráčky a nutila Azarenkovou chybovat, nebo zakončovala výměny nechytatelně k lajnám. Po prvním brejku na 3:1 se radovala se zaťatou pěstí.

V páté hře první sady hráčky vyrušoval zvuk podobný siréně. Chvilku nehrály a pak Kvitová, hrající se zalepeným pravým vnitřním stehenním svalem, ztratila vedení 40:0. Dokázala se ale zkoncentrovat a game udržela. Vzápětí znovu prorazila nátlakovou hrou podání Azarenkové a za pomoci pátého esa sadu získala.

Levá vpřed

Kvitová je první levačkou, která postoupila do finále dvouhry žen ve Wimbledonu od roku 1994. Tehdy prohrála devítinásobná vítězka Martina Navrátilová duel o titul s Conchitou Martinezovou ze Španělska.

"Kvitová hraje výborně a Azarenková bude muset změnit hru, pokud chce mít šanci dostat se zpět do zápasu," komentovala Novotná první set pro rádio BBC 5. Jako by ji Azarenková slyšela a do druhého setu vlétla raketově.

Tenisové ohlasy

"Na začátku turnaje jsem tipovala, že Petra Kvitová získá titul a neviděla jsem nic, co by mě přimělo změnit názor. Může vyhrát," napsala legenda Martina Navrátilová v listu The Times. "Je silná ve všech aspektech hry, dobře se pohybuje a líbí se mi její servis," ocenila držitelka devíti wimbledonských titulů ve dvouhře.

Čtvrtfinalistka Wimbledonu z roku 1997 Denisa Chládková popřála Kvitové hodně štěstí do finále a věří, že má šanci uspět. "Petra má hru na trávu. Má super servis, hraje rychle od základní čáry a má pro to všechny předpoklady. Je odolná proti vypjatým situacím a věří si, což je na ní vidět," uvedla.

I fedcupová kapitán Petr Pála doufá, že Kvitová, která by měla být na podzim hlavním pilířem českého týmu ve finále Fed Cupu v Rusku, ještě neřekla v Londýně poslední slovo. "Myslím, že může vyhrát a není to fráze. Ona je vítězný typ."

Vyhrála osm z devíti výměn druhé sady a vzala Kvitové servis. I herec Robert Redford si ale v hledišti mohl všimnout, že nešlo o výrazné zlepšení Azarenkové, ale česká tenistka mnohem častěji chybovala. Ztracený brejk už Kvitová zpět nezískala a o sadu přišla.

Do rozhodující sady se zkoncentrovala a znovu začala trefovat své rány mezi lajny. Díky tomu získala důležitý brejk a dostala se do vedení 3:0. V pátém gamu zvládla Kvitová těžkou chvilku, když odvrátila dva brejkboly. Hrála nadále rychle, ale proložila údery i bekhendovým čopem a při svém podání už nezaváhala. Utkání Kvitová ukončila při podání Azarenkové. První mečbol ještě promarnila lehkou chybou, ale při druhém jí pomohla soupeřka dvojchybou.

Finalisté dvouhry na všech grand. turnajích od roku '93

1993 (Wimbledon): Jana Novotná (Grafová 1:2),
1993 (US Open): Helena Suková (Grafová 0:2),
1997 (Wimbledon): Jana Novotná (Hingisová 1:2),
1998 (Australian Open): Petr Korda (Rios 3:0)
1998 (Wimbledon): Jana Novotná (Tauziatová 2:0),
2010 (Wimbledon): Tomáš Berdych (Nadal 0:3),
2011 (Wimbledon): Petra Kvitová.

Petra Kvitová po vítězném semifinále
zdroj: ČTK autor: Anja Niedringhaus
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články