Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Kristýna Plíšková vyřadila v Šen-čenu Ostapenkovou, v Aucklandu jde po bitvě dál Strýcová

Povedený vstup do nové sezony mají za sebou Kristýna Plíšková a Barbora Strýcová. Prvně jmenovaná na turnaji v čínském Šen-čenu vyřadila grandslamovou vítězku Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska 6:1 a 6:4. Strýcová měla na podniku v novozélandském Aucklandu mnohem více práce. V úvodním kole hrála s Italkou Sarou Erraniovou tři hodiny, po nichž slavila triumf 6:4, 6:7 a 6:4. Start s novou parťačkou vyšel v Brisbane zase Andree Sestini Hlaváčkové.

Barbora Strýcová
zdroj: ČTK/AP/

"Ve druhém setu jsem cítila trochu nervozitu, ale servis mi fungoval a to byla velká pomoc," řekla Kristýna Plíšková, dvojče světové čtyřky Karolíny a 61. hráčka žebříčku.

Loni před French Open Ostapenkovou porazila na antuce v rámci J&T Banka Prague Open a dnes v Šen-čenu v prvním kole uspěla znovu. Pomohla si 12 esy, 16 vítěznými údery a proměnila pět brejkbolů z jedenácti.

Do prvního zápasu nového roku pětadvacetiletá Plíšková vstoupila suverénně, o pět let mladší Lotyšce povolila první game až za stavu 0:5. Ve druhém setu rozhodla brejkem v deváté hře a při vlastním servisu využila první mečbol. Ostapenková přitom na sobotní exhibici v Abú Zabí dokázala porazit Serenu Williamsovou, která hrála první utkání po zářijovém porodu.

"Je fajn vyhrát první zápas sezony, navíc proti hráčce světové desítky," řekla česká tenistka. Přes soupeřku z nejlepší desítky žebříčku postoupila po téměř dvou letech, v březnu 2016 v Miami jí vzdala Belinda Bencicová. "Mým cílem je, stejně jako loni, dostat se do dvacítky. Snad to letos vyjde," dodala Plíšková.

Ve 2. kole ji čeká Rumunka Ana Bogdanová, ve čtvrtfinále pak může narazit na krajanku Kateřinu Siniakovou.

Strýcová v Aucklandu po třech hodinách zdolala Erraniovou

Třetí nasazená Strýcová zahájila na Novém Zélandu rok počtvrté v řadě a stejně jako v předchozích letech úvodní zápas zvládla. Proti Erraniové ve druhém setu podávala na vítězství, ztratila ho však v tie-breaku 3:7. Nakonec však zkušenou Italku zdolala a nepříznivou vzájemnou bilanci snížila na 4:7.

O postup do čtvrtfinále, které Strýcová v Aucklandu z loňska obhajuje, si zahraje proti Švédce Johanně Larssonové.

Sestini Hlaváčková začala s novou parťačkou vítězně

Povedený start sezony má za sebou také Andrea Sestini Hlaváčková, když s novou deblovou parťačkou Čchan Jüng-žan zahájily spolupráci vítězně. Na turnaji v Brisbane snadno prošly do čtvrtfinále. Naopak předčasně skončil podnik WTA pro nasazenou jedničku ve dvouhře Garbiňe Muguruzaovou, kterou ve třetím setu zastavily křeče a musela vzdát. V Brisbane španělská tenistka skrečovala už třetím rokem v řadě.

Sestini Hlaváčková zakončila minulou sezonu triumfem na Turnaji mistryň ve čtyřhře a pak se dohodla na spolupráci s Čchan Jüng-žan. Roli favoritek v Brisbane potvrdily vítězstvím 6:3, 6:0 nad nizozemsko-ruským párem Michaella Krajiceková, Alla Kudrjavcevová.

Wimbledonská šampionka Muguruzaová vzdala zápas druhého kola s Aleksandrou Kruničovou za stavu 2:1 ve třetím setu. Po dvou a půl hodinách hry v australském vedru dostala křeče do obou lýtek. "Netrpím na to, takže mě to překvapilo. Je to smůla," řekla španělská tenistka.

Turnaj v Brisbane je pro ni zakletý. Těsně před ročníkem 2015 ji zradil kotník, o rok později nedohrála kvůli problémům s nohou a loni skrečovala semifinále s bolestmi ve stehně. "Vzpomínám si, že křeče jsem měla naposledy v Melbourne. Asi je to tím horkem," řekla krátce poté, co se v slzách skácela k zemi a kurt opustila s pomocí zdravotníků.

Turnaj v Brisbane měla světová dvojka v plánu jako jedinou přípravu před Australian Open, které začne 15. ledna. V Brisbane nyní zůstala největší favoritkou na zisk trofeje loňská vítězka Karolína Plíšková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy