Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Po trailech přes hory

"Kanár" v prvním setu k postupu nestačil, Plíšková se loučí před branami finále

Stejně jako v loňském roce skončila Karolína Plíšková na Turnaji mistryň v Singapuru v semifinále. Po vítězství nad Petrou Kvitovou v závěrečném duelu skupinové fáze totiž podlehla Sloane Stephensové z USA 6:0, 4:6 a 1:6. Pětadvacetiletá Američanka vyzve v nedělním souboji o titul Ukrajinku Elinu Svitolinovou, která porazila Nizozemku Kiki Bertensovou 7:5, 6:7 a 6:4.

Zklamaná Karolína Plíšková
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Plíšková v utkání se Stephensovou získala úvodních osm gemů, jenže k premiérovému postupu do finále to nestačilo. Do stavu 6:0 a 2:0 diktovala tempo výměn, ve kterých byla trpělivá, a když mohla, přitlačila. Znovu zařazovala výpady k síti, hrála sebevědomě a rozjela se téměř k perfektnímu výkonu.

"Před turnajem bych dala všechno za to, abych tady byla, a nakonec se mi podařilo semifinále. Nebudu to hodnotit negativně," řekla šestadvacetiletá Plíšková a k zápasu se Stephensonovou dodala: "Samozřejmě mě to mrzí. Bylo to výborně rozehraný, ale je to dobrá hráčka. Byl to jen set a brejk. Šest nula a dva nula zní hodně dobře, ale na druhou stranu se ona zvedla. Nechci z toho být zdrcená."

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková ztratila slibný náskok a finále Turnaje mistryň si nezahraje

Američanka získala první hru brejkem ve třetím gemu druhého setu, i když Plíšková vedla už 40:15. "Měla jsem pocit, že už si jde sednout," popsala česká tenistka situaci při svém lobu, který skončil v autu. "Ten gem byl důležitý. Nevím, co by se stalo, kdybych vedla tři nula, ale jsem si jistá, že bych to nepustila," konstatovala Plíšková.

Když pak nevyužila brejkbol na 3:1, prohrávala najednou 2:3 a zavolala si Rennae Stubbsovou. "Získej brejk zpět. Víš, že to jde. Makej a zkus vyhrát set, ne zápas," říkala australská trenérka a vzápětí vzala její svěřenkyně soupeřce popáté v utkání servis.

Sama nicméně nebyla na podání pevná a po dvojchybě znovu ztrácela  3:4. Loňská vítězka US Open a letošní finalistka Roland Garros Stephensová převzala iniciativu, míče rozdělovala do stran a do třetího dějství vstoupila povzbuzená.

Plíšková se nadále nemohla spolehnout na první servis, jehož úspěšnost měla pod 50 procent. I proto měla problém podání udržet. Ještě srovnala na 1:1, ale pak odpadla fyzicky i mentálně a do konce duelu už nezískala ani gem.

"Už jsem neměla tolik energie do toho chodit jako v prvním setu. Její hra na tomhle povrchu je dost nepříjemná, protože používá nepříjemné spiny. Pořád jsem musela vytvářet energii a chodit do toho a bohužel mi došlo. Zaslouží si uznání," uzavřela Plíšková.

Čtyřiadvacetiletá Svitolinová ukázala proti Bertensové ukázala vynikající obranu a rychlé nohy. V rozhodující sadě si jako první ve čtvrtém gemu udržela servis, v poslední hře ještě odvrátila dva brejkboly a při mečbolu donutila soupeřku k chybě.

"Je to nádherný pocit," uvedla Svitolinová ke své první účasti ve finále Turnaje mistryň, v němž bude po Brisbane, Dubaji a Římu útočit na čtvrtý titul v sezoně. "Bude to poslední zápas v sezoně a na kurtu nechám všechno," dodala Svitolinová.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):

Dvouhra - semifinále: Stephensová (5-USA) - Karolína Plíšková (7-ČR) 0:6, 6:4, 6:1, Svitolinová (6-Ukr.) - Bertensová (8-Niz.) 7:5, 6:7 (5:7), 6:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články