Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Vondroušová uštědřila Kanepiové "kanára" v rozhodujícím setu, postupuje i Martincová

Markéta Vondroušová zvládla vstup do Roland Garros. Na pařížském grandslamu postoupila do druhého kola poté, co si poradila s Kaiou Kanepiovou z Estonska po setech 4:6, 6:3 a 6:0 za hodinu a půl. Při své premiéře v hlavní soutěži postupuje i Tereza Martincová, která zdolala Srbku Ivanu Jorovičovou 6:3, 7:6.

Markéta Vondroušová
zdroj: ČTK/AP

Jednadvacetiletá Vondroušová začala proti Kanepiové výborně, vyhrála 12 ze 14 úvodních výměn a vedla 3:0. O čtrnáct let starší Estonka pak ale zpřesnila hru, přestala kazit a levoruká česká tenistka se dostala do defenzivy. Po dvojchybě o úvodní set nakonec přišla.

"Ona se prvních pár gemů docela vykazila, ale pak dobře podávala a já chybovala. Bylo potřeba změnit rytmus, protože když to měla na ruce, tak to pozabíjela. Musela jsem hrát délku, aby neměla prostor mě tlačit," řekla Vondroušová.

Od druhého setu hrála Vondroušová jistěji a tradičně se mohla spolehnout na zkrácení za síť. Od stavu 2:3 získala deset gemů v řadě. "Vypadá to jednoznačně, ale pořád jsme se tahaly. Bylo důležité, že jsem se dostala do své hry a mohla využívat čopy a kraťasy," řekla.

Po roční pauze se v Paříži radovala z postupu. Loni v prvním kole vypadla s pozdější šampionkou Polkou Igou Šwiatekovou. "To byl těžký zápas, já nehrála špatně a ona ohromně," vzpomínala Vondroušová.

V dalším utkání se Vondroušová střetne s domácí Harmony Tanovou, 149. hráčkou světa, která dostala do soutěže divokou kartu a v 1. kole vyřadila krajanku Alizé Cornetovou. "Špatně hrát nebude. Když dostala kartu, tak si ji musela zasloužit. Nebudu ji podceňovat," řekla Vondroušová.

Martincová dokázala vybojovat i dramatický tie-break

Martincová přitlačila Jorovičovou hned zpočátku a při každém jejím podání si vypracovala brejkboly, sebrat podání jí ale dokázala až v šestém gemu. Potvrdit však dokázala až druhý úspěšný brejk a za 44 minut získala první set.

I druhou sadu rozehrála šestadvacetiletá Češka lépe, v koncovce si ale postup zkomplikovala. Jorovičová znovu vyrovnala a dotáhla hru do tie-breaku, svůj setbol ale za stavu 6:5 neproměnila. Martincová pak získala další dvě výměny a při pátém grandslamovém startu postoupila poprvé v kariéře do druhého kola.

Je nám líto, video expirovalo.
Martincová po premiérové výhře: Je to pro mě neskutečný pocit

"Je to pro mě neskutečný pocit," přiznala Martincová po svém prvním vítězství na grandslamovém turnaji v kariéře.

Taktika byla jednoduchá. "Hlavně do kurtu," smála se česká tenistka. "Cítila jsem, že soupeřka je na jednom úderu horší, snažila jsem se jí to tlačit do forhendu. Překvapila mě kvalitou servisu, to jsem nečekala," dodala.

Ve druhém kole se pokusí zaskočit osmadvacátou nasazenou Jessicu Pegulaovou z USA, která letos už třikrát porazila Karolínu Plíškovou.

Tenisový turnaj French Open v Paříži:

Ženy: Dvouhra - 1. kolo: Vondroušová (20-ČR) - Kanepiová (Est.) 4:6, 6:3, 6:0, Martincová (ČR) - Jorovičová (Srb.) 6:3, 7:6 (8:6)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články