Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Ósakaová v Paříži opět způsobila pozdvižení, po kritizované kauze odstoupila z Roland Garros

Naomi Ósakaová se rozhodla odstoupit z Roland Garros. Světová dvojka před začátkem grandslamového turnaje vyvolala pozdvižení úmyslem bojkotovat média, což zdůvodnila ochranou svého duševního zdraví. Za své rozhodnutí však sklidila převážně kritiku. Nyní se hodlá na čas se stáhnout z turnajů, o čemž informovala na Twitteru.

Naomi Ósakaová z Japonska na Roland Garros
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Ve zveřejněném prohlášení Ósakaová konstatovala, že netušila, jakou situaci svým postojem vyvolá.

"Myslím, že nejlepší pro celý turnaj, ostatní hráče a můj klid teď bude, když odstoupím, aby se všichni mohli soustředit zase jen na tenis v Paříži," napsala čtyřnásobná grandslamová šampionka.

Pořadatelé French Open vyjádřili japonské hvězdě sympatie. "V první řadě je nám to líto a cítíme s Naomi Ósakaovou," uvedl prezident francouzského tenisového svazu Gilles Moretton, jenž bojkot před turnajem ostře kritizoval. Její nynější krok označil za nešťastný. "Přejeme jí to nejlepší a co nejrychlejší uzdravení. Těšíme se, že ji uvidíme příští rok," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Ósakaová se rozhodla odstoupit z French Open

Navrátilová: Doufám, že bude Naomi v pořádku

Zaskočená byla vývojem kauzy i osmnáctinásobná grandslamová šampionka Martina Navrátilová. "Jsem z toho smutná. Opravdu doufám, že bude v pořádku," řekla česká rodačka. "Jako sportovce nás učili, jak se starat o naše těla, psychický a emocionální aspekt možná přijde až moc zkrátka. Jde tu o víc, než jestli chodit, nebo nechodit na tiskovky," dodala.

Ocenila, že se Ósakaová rozhodla situaci dál nehrotit. "Všechna čest Naomi, že se tolik stará o ostatní hráče. Když se ale snažila situaci pro sebe i ostatní vylepšit, neúmyslně ji zhoršila. Doufám, že tohle řešení, to odstoupení, i když je to brutální, jí umožní začít proces uzdravování," uvedla Navrátilová.

Za neúčast na povinné tiskové konferenci po zápase 1. kola Ósakaová dostala v Paříži pokutu 15 000 dolarů (přes 381 000 korun). Grandslamoví organizátoři ji navíc varovali, že pokud bude v ohlášeném bojkotu pokračovat, hrozí jí vyloučení nejen z French Open, ale i z dalších turnajů velké čtyřky.

Ósakaová uznala, že mohla své oznámení načasovat a vysvětlit lépe. Psychické zdraví sportovců ale považuje z vlastní zkušenosti za zásadní.

"Pravda je, že jsem od US Open 2018 trpěla dlouhými záchvaty depresí a měla jsem obrovské problémy to zvládnout. Všichni, kdo mě znají, vědí, že jsem introvert, a na turnajích mě často vidíte nosit sluchátka, což mi pomáhá zvládnout svoji sociální úzkost," uvedla.

Právě stres z vystupování před médii označila Ósakaová za hlavní důvod svého bojkotu. Uznala, že tenisový novináři se k ní nikdy nechovali nefér, před tiskovými konferencemi ji prý ale často přepadaly záchvaty paniky.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články