Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

České deblistky si zahrají finále, o post jedničky se utkají Halepová s Muguruzaovou

Simona Halepová a Garbiňe Muguruzaová se v semifinále Roland Garros střetnou o post světové jedničky. Ke vzájemnému duelu dospěly po výhrách ve čtvrtfinále. Je také jisté, že jeden z českých deblových párů bude ve finále. Ve čtvrtfinále čtyřhry totiž porazily Andrea Sestini Hlaváčková a Barbora Strýcová 6:3 a 6:1 Katarinu Srebotnikovou a Laru Arruabarrenaovou a čeká je derby proti páru Kateřina Siniaková, Barbora Krejčíková. Další program narušil v Paříži déšť.

Garbiňe Muguruzaová
zdroj: Reuters

Nejdříve na pařížské antuce uspěla předloňská vítězka Muguruzaová, která deklasovala Rusku Marii Šarapovovou za sedmdesát minut 6:2 a 6:1. Aktuální první hráčka žebříčku Halepová naopak musela bojovat, aby otočila souboj s Angelique Kerberovou a Němku porazila ve třech setech 6:7, 6:3 a 6:2.

Čtyřiadvacetiletá Muguruzaová měla zápas s turnajovou osmadvacítkou od začátku pod kontrolou. Hrála důrazně, přitom byla i přesnější a profitovala ze 27 nevynucených chyb Šarapovové v utkání. Přemožitelku Karolíny Plíškové z třetího kola držela neustále pod tlakem a po třech porážkách se nad Ruskou radovala z výhry.

Halepová udělala v prvním setu 30 chyb, stále jen dotahovala náskok Němky a tie-break ztratila poměrem 2:7. Postupně se dostala do rytmu, agresivněji returnovala a diktovala výměny delšími údery. Po zisku druhé sady se ve třetí rychle dostala do vedení 2:0 a vyhrála nad Kerberovou stejně jako v semifinále Australian Open.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Sloane Stephensová a Madison Keysová. Dvě Američanky se v boji o finále v Paříži utkají poprvé od roku 2002, kdy Serena Williamsová porazila obhájkyni titulu Jennifer Capriatiovou.

Program narušil v Paříži déšť

Nedohraná zůstala čtvrtfinále mužů mezi Rafaelem Nadalem s Diegem Schwartzmanem a Marina Čiliče s Juanem Martínem del Potrem. 

Dvaatřicetiletý Nadal může načít desátou stovku vítězných zápasů. Útok na rekord švédské legendy Björna Borga, který v letech 1979 až 1981 vyhrál na Roland Garros 41 setů za sebou, mu však nevyšel. Nadal zakončil v Paříži úctyhodnou šňůru 37 sad v řadě, když Argentinec vyhrál úvodní set 6:4. Utkání Čiliče s Del Potrem se rozehraje za stavu 6:6 v tie-breaku prvního setu. 

České deblistky v Paříži dominují

Hlaváčková se Strýcovou získaly úvodní set po vyrovnaném úvodu za 35 minut. Ve druhém byl zápas za stavu 2:1 pro Češky kvůli dešti na téměř hodinu přerušen a po nucené pauze už se soupeřky do hry nedostaly. Hlaváčková se Strýcovou získaly čtyři hry v řadě a při podání Hlaváčkové proměnily hned první mečbol.

"Byly jsme herně lepší celý zápas. Nakonec nám prospěl i déšť, protože jsme potom začaly hezky zčerstva a všechny čtyři zbývající gamy jsme vyhrály. Hrály jsme chytře, nezmatkovaly jsme a vyšlo to," řekla Sestini Hlaváčková Radiožurnálu. "Postupem času jsme spolu pořád jistější, už jsme si na sebe na kurtu zvykly. Jsem ráda, že pokračujeme v soutěži dál," dodala Strýcová.

Jednatřicetiletá Hlaváčková je na pařížské antuce v semifinále čtyřhry popáté, v roce 2011 tam slavila s Lucií Hradeckou titul. Pro o rok starší Strýcovou dosud bylo zdejším deblovým maximem čtvrtfinále z roku 2015. Turnajové šestky Krejčíková se Siniakovou jsou v semifinále Roland Garros po roční pauze, Siniaková navíc hrála loni semifinále po boku Hradecké. Před pěti lety získaly dvaadvacetileté hráčky v Paříži jeden ze svých tří společných juniorských grandslamových titulů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články