Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Federer se desátým triumfem v Halle naladil na oblíbený Wimbledon

Travnatý turnaj v německém Halle je už dlouho zaslíbeným místem pro Rogera Federera. Švýcar potvrdil, že se mu tady nesmírně daří, a po výhře nad Belgičanem Davidem Goffinem 7:6 a 6:1 si připsal jubilejní desátý titul. Před Wimbledonem, třetím grandslamem sezony, je tak Federer ve skvělé formě.

Roger Federer
zdroj: Reuters autor: LEON KUEGELER

Desítku trofejí z jednoho podniku Federer ve sbírce dosud neměl. Nyní napodobil svého velkého rivala Španěla Rafaela Nadala, který má dvouciferný počet titulů hned ze tří turnajů - 12 z Roland Garros a po jedenácti z Monte Carla a Barcelony. Žádný jiný hráč v open éře na desítku nedosáhl.

"Je to neuvěřitelné. Nikdy bych si nepomyslel, když jsem tu hrál poprvé, že bych mohl vyhrát deset titulů," řekl na kurtu Federer, jenž na začátku srpna oslaví 38. narozeniny. Poprvé v Halle startoval v roce 2000 coby osmnáctiletý, premiérový titul získal o tři roky později.

V tradiční generálce na Wimbledon si dvacetinásobný grandslamový šampion zahrál finále potřinácté. Po vyrovnaném úvodním setu, v němž dokonce musel odvracet tři brejkboly, se duel zlomil v úvodu druhé sady.

Goffin, který hrál o titul poprvé od listopadu 2017, si v úvodním gemu prohrál po dvojchybě jako první podání a z frustrace zničil raketu. Federer od té doby na kurtu dominoval a za hodinu a 23 minut proměnil první mečbol.

Do své bohaté sbírky přidal celkově 102. titul, 19. na trávě, a na druhém místě historických tabulek ztrácí na vedoucího Jimmyho Connorse sedm trofejí.

Tenisový turnaj mužů v Halle:

Dvouhra - finále: Federer (1-Švýc.) - Goffin (Belg.) 7:6 (7:2), 6:1.

Čtyřhra - finále: Klaasen, Venus (2-JAR/N. Zél.) - Kubot, Melo (1-Pol./Braz.) 4:6, 6:3, 10:4.

López se dočkal v 37 letech dalšího londýnského titulu

Španěl Feliciano López porazil ve finále turnaje v Londýně Francouze Gillese Simona 6:2, 6:7, 7:6 a ziskem titulu v 37 letech napodobil o měsíc a půl staršího vrstevníka Rogera Federera, který triumfoval v Halle. Do své sbírky přidal sedmou trofej, naposledy se radoval před dvěma lety právě na trávě v Queen's Clubu. Poté López ještě ovládl čtyřhru společně s Britem Andym Murraym, jenž tak prožil ideální comeback k tenisu po pětiměsíční pauze.

López se letos naplno věnoval své nové funkci ředitele turnaje v Madridu, což se projevilo na jeho postavení v žebříčku. Z jedenácti zápasů, k nimž nastoupil, vyhrál jen tři a vypadl z první stovky. Ke startu v hlavní soutěži potřeboval divokou kartu, tu ale využil naplno a znovu si upevnil postavení nejstaršího vítěze londýnského turnaje. Nejstarším vítězem už byl při svém prvním vítězství v roce 2017.

Ve finále dvou nenasazených hráčů měl vítězství na dosah už ve druhém setu, v tie-breaku si ale o tři roky mladší Simon nakonec vynutil třetí sadu. Ta došla rovněž do zkrácené hry, tentokrát ale López uspěl. Zisk titulu na divokou kartu naposledy v Londýně slavil před dvaceti lety Američan Pete Sampras.

Po finále dvouhry ještě López absolvoval duel o titul ve čtyřhře po boku domácí hvězdy Murrayho. Dvaatřicetiletý Brit se v Londýně vrátil k tenisu po operaci kyčle a společně s Lópezem dokráčel až k titulu. Ve finále López s Murraym porazili 7:6, 5:7, 10:5 americko-britský pár Rajeev Ram, Joe Salisbury.

Trojnásobný grandslamový vítěz Murray si po druhé operaci kyčle pochvaluje, že je bez bolesti, ale kvůli velkému manku zatím hodlá hrát pouze čtyřhru. Deblový titul před Londýnem naposledy získal v roce 2011 v Tokiu s bratrem Jamiem.

Tenisový turnaj mužů v Londýně:

Dvouhra - finále: F. López (Šp.) - Simon (Fr.) 6:2, 6:7 (4:7), 7:6 (7:2).

Keninová odvrátila Bencicové tři mečboly a má titul z Mallorcy

Američanka Sofia Keninová odvrátila ve finále turnaje na trávě na Mallorce Švýcarce Belindě Bencicové tři mečboly a po výhře 6:7, 7:6, 6:4 získala druhý titul v kariéře.

Dvacetiletá Keninová se ocitla na hraně porážky v desátém gamu druhého setu. O dva roky starší Bencicová podávala za stavu 5:4 na vítězství v turnaji a třikrát jí chyběl jeden míček k titulu, ale poslední krok udělat nedokázala. Keninová si servis vzala zpět, sadu vyhrála v tie-breaku a po vítězství v rozhodujícím setu slavila po dvou hodinách a 45 minutách druhý triumf po lednovém úspěchu v Hobartu.

Moskevská rodačka Keninová obratem napodobila týden starý výkon fedcupové spoluhráčky Alison Riskeové, jež vyhrála finále v Hertogenboschi navzdory tomu, že čelila dokonce pěti mečbolům Nizozemky Kiki Bertensové.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články