Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Porážka Krejčíkové český tým nezlomila. Pohár Billie Jean Kingové začal vítězně

Přestože světová trojka Barbora Krejčíková očekávané střetnutí s Němkou Angelique Kerberovou prohrála ve třech setech, vstoupilo české družstvo do Poháru Billie Jean Kingové výhrou. Markéta Vondroušová totiž deklasovala 6:1, 6:3 Andreu Petkovicovou a deblový pár Kateřina Siniaková, Lucie Hradecká zvítězil 6:4, 6:7 a 10:8 v super tie-breaku nad dvojicí Julie Niemeierová, Anna-Lena Friedsamová.

Markéta Vondroušová
zdroj: imago sportfotodienst autor: Paul Zimmer

Češky tak mají dobrou příležitost postoupit do pátečního semifinále. K tomu potřebují ve čtvrtek porazit Švýcarsko, ale šanci mají eventuálně i v případě porážky. Záležet bude na úterním střetnutí mezi Němkami a Švýcarkami.

Dvaadvacetiletá Vondroušová hned na úvod vzala Němce podání, poté sice přišla o svůj servis, ale jinak na kurtu dominovala. Tradičně dobře četla hru, soupeřku rozebírala a k oblíbeným kraťasům přidala i přesný lob či eso. "Kraťasy byly dobré, ale celkově nemám nějakou šablonu na hru, spíš hraju intuitivně," konstatovala. Set získala po dvojchybě soupeřky.

Před druhou sadou si plácla s kapitánem Pálou a pokračovala v nastoleném tempu. Rychle vedla 3:0 a opírala se o výborné podání, dala i dvě esa v gemu. Bez zaváhání dovedla střetnutí do úspěšného konce. 

Petkovicová měla v závěru v očích slzy. "Bojovala do posledního míče, nic mi nedala zadarmo. Hrála jsem dobře a bylo důležité, že jsem to udržela v hlavě," pokračovala rodačka ze Sokolova, která vyhrála svou čtvrtou dvouhru v soutěži z pěti duelů.

"Chtěla jsem moc vyhrát a musím říct, že jsem byla před zápasem hrozně nervózní, ale po pár gemech to ze mě opadlo. Hrála jsem svou hru, snažila jsem se co nejvíc a užívala si to. Jsem nadšená, že jsem to zvládla a takhle to dopadlo," dodala Vondroušová.

Zdravotně indisponovaná Krejčíková náskok neudržela

Vítězka Roland Garros Krejčíková začala skvěle a vedla 3:0, ale náskok neudržela a v dlouhých výměnách ztrácela. Za pomoci publika bojovala a postupně odvrátila odvážně tři setboly - první za stavu 4:5, další dva o dva gemy později. Vynutila si tie-break, v kterém stejně jako v sadě neudržela vedení 3:0, ale nakonec set získala po dvojchybě Kerberové.

Druhý set začala špatně, zhoršil se její pohyb a chybovala. Viditelně bojovala se zdravotními problémy, nedobíhala míče a ve druhé sadě dostala "kanára". Poté se nechala ošetřit. "Nešlo mi odrazit se, bolí mě ten vnitřek," říkala fyzioterapeutovi Pavlu Kovačovi na kurtu.

V rozhodující třetí sadě prohrávala 1:3, ale bojovností dokázala vyrovnat na 3:3 a vyslechla si dlouhé ovace publika. Bývalá světová jednička Kerberová ale vracela neúnavně jeden míč za druhým, Češka kazila a přišla o podání na 3:4. Za stavu 4:5 ještě měla brejkbol, aby utkání prodloužila, ale Němka poslala míč na lajnu a vzápětí Krejčíková utkání ztratila.

"Bojovala jsem na sto procent a myslím, že se nemám za co stydět," prohlásila Krejčíková. "Bylo to super, i když se mi vyhrát nepodařilo. Chybělo uhrát dva míče jinak a mohla jsem být asi o něco šťastnější."

Hradecká roli náhradnice zvládla

Krejčíková chtěla hrát i čtyřhru, ale tým rozhodl, že ji nahradí Hradecká. Siniaková a Hradecká spolu odehrály v roce 2017 skvělou sezonu. Pětkrát postoupily ve čtyřhře do finále včetně grandslamového US Open a o Turnaj mistryň je připravilo zranění druhé jmenované. Měly tak na co navazovat, zatímco Němky spolu hrály poprvé.

V prvním setu rozhodlo, že domácí pár vzal v sedmém gemu podání Niemeierové. Ve druhém Siniaková a Hradecká prohrávaly 1:4, sice srovnaly krok, ale v tie-breaku rychle ztrácely 0:5 a už vývoj neotočily. V super tie-breaku úřadovala zpočátku na síti Hradecká. Češky vedly 8:4, pak sice nechaly soupeřky snížit na 8:7, ale Siniaková smečí připravila mečbol. První ještě nevyšel, ale při druhém už Hradecká zápas ukončila.

"V super tie-breaku byla taktika útočit a být aktivní, protože v tie-breaku předtím jsme nezačaly dobře a uteklo nám to. Jsem ráda, že jsme to zvládly," oddechla si Hradecká. "Bylo to o pár míčcích a jsem ráda, že jsem se na tom podílela," doplnila Siniaková.

Česko - Německo 2:1

Vondroušová - Petkovicová 6:1, 6:3.
Krejčíková - Kerberová 7:6 (7:5), 0:6, 4:6.
Hradecká, Siniaková - Friedsamová, Niemeierová 6:4, 6:7 (2:7), 10:8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články