Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky zahájí turnaj o Pohár B. J. Kingové, v cestě stojí Polsko. Chybí Krejčíková i Šwiateková

Bez zraněné Barbory Krejčíkové, kterou limituje bolavé zápěstí, vstoupí ve čtvrtek české tenistky do základní skupiny finálového turnaje o Pohár Billie Jean Kingové proti Polsku, které v úvodním zápase podlehlo 1:2 USA. Jejich soupeř se musí zase obejít bez světové jedničky Igy Šwiatekové, která se omluvila vzhledem k termínu akce ihned po Turnaji mistryň. Zápas z Glasgow sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 16:55.

Je nám líto, video expirovalo.
Polské tenistky v Poháru BJK trápily USA

Absence Krejčíkové je pro výběr kapitána Petra Pály velkou komplikací. Šestadvacetiletá tenistka měla po dřívější omluvě Petry Kvitové plnit roli české jedničky a navíc mohla utvořit deblový pár s Kateřinou Siniakovou.

S tou letos triumfovala na Australian Open, ve Wimbledonu, na US Open a naposledy se dostaly do finále Turnaje mistryň ve Fort Worthu. Po cestě z Texasu se ale dozvěděla výsledek magnetické rezonance, který potvrdil nález v levém zápěstí.

"Je to nejlepší pár světa a je to komplikace. Zase je ale dobré, že všechny holky, co tu jsou, umí hrát i čtyřhru. Jde o to vybrat podle možností, jak na tom kdo fyzicky je, a udělat správné rozhodnutí vzhledem ke zdravotním stavům a formě," řekl Pála.

Vedle Siniakové jsou v týmu Karolína Plíšková, Markéta Vondroušová a Karolína Muchová. "Je to pořád zápas jedna proti jedné. Stát se může cokoliv. Musíme vykročit vítězně s Polskem a pak se uvidí, co dál," uvedl český kapitán.

Polky vstoupily do turnaje ve středu proti USA. V jejich nominaci jsou 49. hráčka světa Magda Linetteová, Magdalena Frechová (116.), Katarzyna Kawová (261.), Martyna Kubková (608.) a Alicja Rosolská.

"Nedá se to podcenit. Ono se s tím bodem za vítězství proti Polsku trochu počítá, což je horší než překvapit. V této situaci jsem ale byla v kariéře hodněkrát a není to pro mě nic nového," řekla Plíšková. "Uvidíme, jaká bude sestava. S Linetteovou jsem hrála naposledy na US Open, kde to bylo 7:6 ve třetím setu, takže v klidu," uvedla.

Bývalá světová jednička je favoritkou do jedné z dvouher. Druhé místo by mohla zabrat Vondroušová, která do Glasgow přicestovala coby čerstvá vítězka turnaje ve Shrewsbury. Po úvodních dvouhrách se případně může rozhodnout v závěrečné čtyřhře. Definitivní nominaci oznámí Pála v den zápasu. Uzávěrka je hodinu před prvním utkáním.

Systém soutěže je druhým rokem odlišný oproti minulosti. Dříve hrály finále jen dva týmy a na tři vítězné body. Nyní se jako před 21 lety koná závěrečný turnaj pro dvanáct celků a vrátil se herní systém zápasů na dva vítězné body.

Po utkání s Polskem vyzve český tým v pátek osmnáctinásobné vítězky z USA. "Musíme to brát den po dni, protože zápasy budou končit večer, a po každém z nich se domluvit. V cestě je teď Polsko. Musíme se o to víc soustředit, abychom zvolili správnou sestavu a pak si to když tak rozdali s Amerikou," řekl Pála, jehož tým může zaútočit na dvanácté vítězství v historii. Do semifinále postoupí jen vítěz skupiny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články