Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češky finálová fáze Poháru Billie Jean Kingové nemine, rozhodující bod získala Vondroušová

Roli favoritek ustály proti Ukrajinkám s přehledem, přestože v úvodním sobotním singlu prohrála Barbora Krejčíková s Martou Kosťukovou 6:3, 1:6 a 4:6. Markéta Vondroušová totiž zvítězila nad Katarinou Zavackou 6:3, 6:4 a poslala české tenistky na finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové. Vzhledem ke stoprocentním pátečním singlům triumfovaly svěřenkyně nehrajícího kapitána Petra Pály 3:1 na zápasy.

"Hodně jsem si oddechl. Vypadalo to dobře, ale nakonec to bylo těžké," řekl Pála v exkluzivním rozhovoru České televizi.

Finalistka Roland Garros z roku 2019 Vondroušová vyhrála na antuce v tureckém Beleku i druhý singl a navázala na páteční skalp Kosťukové. Rodačka ze Sokolova si tím opět vylepšila fantastickou bilanci v reprezentaci - aktuálně zní 12:1. "Jsem hrozně ráda, že mohu takhle pomáhat týmu a že jsem to dotáhla ke třetímu bodu," uvedla Vondroušová.

Kvalifikace se hrála na neutrální půdě v přímořském letovisku kvůli ruské invazi na Ukrajině. Finálová část Poháru Billie Jean Kingové se uskuteční od 7. do 12. listopadu na zatím neurčeném místě. 

"Každého postupu si člověk cení. Bylo to těžké. Vypadalo to, že to najednou bude na šest setů. Jsem rád, že jsme ve finálové fázi," prohlásil Pála.

Dvanácté vítězství po katastrofálním startu

Stříbrná olympijská medailistka z Tokia ale začala utkání velmi zle. V jeho úvodu nezachytila nástup Zavacké a po dvou ztracených servisech prohrávala 0:3. Poté však převzala iniciativu, získala šest gemů za sebou a za 45 minut ovládla první set.

"Ze začátku jsem byla trochu zatuhlá. Pak jsem se ale uvolnila a začala víc švihat," popsala Vondroušová. "Marta Kosťuková hrála předtím velmi dobře. Také Zavacká zahrála někdy neskutečné míče. Věděla jsem, že to bude těžké."

Dobré tempo navíc držela i v úvodu druhého dějství a po dalším brejku se ujala vedení 2:1. Zavacká, které patří v žebříčku WTA až 261. místo, se ovšem vrátila do hry. Navzdory faktu, že si nechala párkrát ošetřit bolavá záda, měla za stavu 3:2 další dva brejkboly. Vondroušová je ale odvrátila.

Markéta Vondroušová během utkání BJK Cupu
zdroj: ČTK autor: Lebeda Pavel

Rozhodující moment přišel v sedmé hře, kdy Vondroušová získala brejk. Zavacká sice pokračovala v houževnatém výkonu, ale česká dvojka už náskok udržela. Vítězství stvrdila čistou hrou a esem.

Jedinou porážku v Poháru Billie Jean Kingové utrpěla před šesti lety, kdy při debutu nestačila na Američanku Coco Vandewegheovou. Od té chvíle přemožitelku nenašla. "Zvládla to, protože je zkušená. I když nehrála, co si představovala, a byla nervóznější, vyhrála ve dvou setech. Klobouk dolů, jak to zvládla," chválil Pála.

Kosťuková zaskočila Krejčíkovou už potřetí v kariéře 

Dvanáctá hráčka světa Krejčíková začala proti Kosťukové (38. v žebříčku WTA) lépe. Ve čtvrtém gemu získala brejk a brzy utekla do vedení 4:1. Kvůli dvěma dvojchybám v sedmé hře sice přišla rovněž o servis, ale vzápětí získala další brejk a po 48 minutách set ukončila.

Kosťuková se ovšem nevzdala a nezlomilo ji ani ztracené podání v úvodu druhého dějství. Česká tenistka zopakovala dvě dvojchyby v jednom gemu, o vedení přišla a až do konce setu se nemohla o servis vůbec opřít. Prohrála šest gemů za sebou.

Rozhodnutí přišlo v deváté hře třetí sady, kdy Krejčíková prohrávala při servisu už 0:40. Brněnská rodačka sice dva brejkboly odvrátila, jenže při třetím udělala dvojchybu a ukrajinská soupeřka už utkání čistou hrou dopodávala.

Dvojnásobná šampionka předloňského Roland Garros prohrála za dvě hodiny a šest minut a nenavázala na páteční vítězství nad Zavackou. Před Kosťukovou se musela sklonit potřetí ze čtyř vzájemných utkání. 

"Jsem trochu zklamaná, že jsem nedokázala bodovat. Ale na druhou stranu šťastná, že to Markéta zvládla. To je to nejdůležitější, protože je to týmová soutěž," dodala Krejčíková.

Kvalifikace tenisového Poháru Billie Jean Kingové v Beleku (Turecko):

Ukrajina – Česko 1:3
Kosťuková – Krejčíková 3:6, 6:1, 6:4
Zavacká – Vondroušová 3:6, 4:6

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články