Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Djokovič prožil nejlepší sezonu. Bylo to skoro dokonalé, podotkl

Praha - Téměř dokonalou sezonu má za sebou Srb Novak Djokovič. První tenista světa letos "klopýtl" jen na prvním turnaji roku, na dalších patnácti už hrál vždy finále a získal celkem jedenáct titulů. Ten poslední přidal v neděli po výhře nad Švýcarem Rogerem Federerem na Turnaji mistrů.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP

"Byl to dlouhá sezona a nejlepší v mé kariéře. Bylo to skoro dokonalé," usmíval se osmadvacetiletý Djokovič v Londýně. Dál chce pracovat stejně zaníceně a držet životní styl jako dosud. "To mě dovedlo tam, kde jsem. Musím i stejně přemýšlet, a pokud v tom budu pokračovat, tak věřím, že můžu dokázat víc. Tenis je můj život a dávám mu úplně všechno," řekl rodák z Bělehradu, kterého trénují Němec Boris Becker a Slovák Marián Vajda.

Letos se radoval ze tří grandslamových vavřínů a jen na Roland Garros prohrál ve finále. "Ty tři grandslamové tituly bych z této sezony vyzdvihl a také tenhle triumf na Turnaji mistrů," řekl. Sám byl ale překvapený, jak výborný tenis hrál po US Open. "V Číně jsem hrál pravděpodobně nejlépe v sezoně," uvažoval.

Na pařížské antuce scházely Djokovičovi dva sety, aby French Open konečně vyhrál a získal kariérní Grand Slam. Finále ale nečekaně prohrál se Švýcarem Stanem Wawrinkou, což může být jediným nezdarem jeho sezony. "Roland Garros patří mezi největší výzvy, které mám, ale není to jediný cíl," řekl Djokovič.

Nastaven na rekordy

S deseti grandslamovými tituly se dotahuje na Španěla Rafaela Nadala (13) a pokud se mu bude dařit dál jako letos, nemuselo by pro něj být nedostižných ani rekordních 17 triumfů Federera. "Netvrdím, že mě to nezajímá. Nemůžu odhadovat, co se stane v budoucnu, ale nic mě netlačí. Nikam nespěchám. Ale za posledních pět let jsem toho tolik vyhrál, že jsem v pozici, že můžu měnit historii," řekl.

Rekordy může lámat třeba na postu světové jedničky. V žebříčku skončil první počtvrté v kariéře (dříve 2011, 2012 a 2014) a vyrovnal Ivana Lendla a Johna McEnroa, před ním už jsou jen Jimmy Connors a Federer (5) a Pete Sampras (6).

Rok 2015 ukončil Djokovič s 82 výhrami a šesti porážkami a s úspěšností 93,2 procenta se v hodnocení světových jedniček od roku 1973 zařadil na šesté místo. Nejlepší je Američan McEnroe, který sezonu 1984 odehrál s bilancí 82:3 (96,5%).

Jméno     rok      výhry/prohry    úspěšnost (v procentech)    tituly

McEnroe 1984      82:3             96,5                                  13

Connors  1974     93:4             95,9                                  15

Federer   2005     81:4             95,3                                  11

Federer   2006     92:5             94,8                                  12

Borg        1979     84:6             93,3                                  13

Djokovič  2015     82:6             93,2                                  11

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články