Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Djokovič zdolal Federera a počtvrté za sebou opanoval Turnaj mistrů

Londýn - Novak Djokovič potvrdil, kdo je vládcem současného mužského tenisu, a ve finále Turnaje mistrů porazil Rogera Federera 6:3, 6:4. Osmadvacetiletý Srb se tak stal prvním hráčem historie, jenž vyhrál finálový turnaj sezony ATP čtyřikrát v řadě. Poprvé bělehradský rodák triumfoval ještě v Šanghaji v roce 2008. Další tituly získal v Londýně v letech 2012, 2013, 2014 a letos.

Celkově tedy získal triumf na vrcholu sezony popáté v kariéře, čímž vyrovnal bilanci Ivana Lendla a Peta Samprase. A jedno prvenství na Masters ho dělí od vyrovnání rekordu Federera, který zde zvítězil šestkrát.

Osmadvacetiletý Djokovič vítězstvím na Turnaji mistrů korunoval svoji parádní sezonu, ve které získal tři grandslamové tituly a celkem jedenáct vavřínů. Rok ukončil s ojedinělou bilancí 82 výher a jen šesti porážek.

"Užívám si každý moment na kurtu. Naplňuji si všechny dětské sny. Díky vám všem, že byl letošní rok tak neobyčejný," prohlásil Djokovič při slavnostním ceremoniálu a pogratuloval i Federerovi k dalšímu impozantnímu zápasu. "A teď už se těším na dva týdny dovolené se svojí ženou a synem bez tenisu," dodal Djokovič.

Za titul na Turnaji mistrů si Djokovič připsal na konto 2,061 milionu dolarů (52,4 milionu korun), celkem si v sezoně vydělal na odměnách přes 20 milionů dolarů.

Djokovič sice ve skupině s Federerem prohrál ve dvou setech, ale ve finále už opět ukázal svoji sílu. Byl silný na returnu, téměř neomylný a Federer musel zahrát perfektní balon, aby na něj srbský hráč nedosáhl a nevrátil míč zpět.

Navíc srbský borec výborně podával a odvrátil oba brejkboly, které v utkání soupeři nabídl už v prvním setu. Sám vzal Federerovi podání třikrát. Naposledy v desáté hře druhé sady poté, co Federer udělal při druhém mečbolu dvojchybu.

"Nikdy není legrace nevyhrát, ale je to lepší než nehrát vůbec," připomněl Federer loňský rok, kdy k finále proti Djokovičovi kvůli zranění zad nenastoupil. "V utkání bylo několik šílených výměn a jako většinou letos si Novak výhru zasloužil. Výborně, máš za sebou senzační rok," ocenil Federer svého soka.

Čtyřhru vyhráli bez ztráty setu ve finále i v celém turnaji Jean-Julien Rojer a Horia Tecau. Nizozemsko-rumunský pár letos ovládl i Wimbledon a ukončil rok na prvním místě světa.

Turnaj mistrů v Londýně (tvrdý povrch, dotace 7 mil. dolarů):

Dvouhra - finále: Djokovič (1-Srb.) - Federer (3-Švýc.) 6:3, 6:4.

Čtyřhra - finále: Rojer, Tecau (2-Niz./Rum.) - Bopanna, Mergea (8-Indie/Rum.) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články