Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Djokovič na US Open po diskvalifikaci dohrál. Míčkem trefil rozhodčí

Novak Djokovič byl na US Open diskvalifikován. Srbský tenista, který je první v žebříčku ATP, v osmifinále se Španělem Carreňem trefil míčkem čárovou rozhodčí.

Novak Djokovič
zdroj: ČTK/AP autor: Seth Wenig

Srbský favorit v osmifinále se Španělem Pablem Carreňem po prohraném gemu na 5:6 v úvodním setu odehrál naslepo míček za svá záda a trefil čárovou rozhodčí.

Žena, kterou míč zasáhl do krku, se zhroutila na zem a sténala bolestí. Po chvíli ale sama z kurtu odešla. Djokovič se jí šel ihned omluvit.

"Ptal jsem se, jak na tom je, a zástupci turnaje mě ujistili, že se díkybohu cítí dobře. Je mi nanejvýš líto, že jsem jí způsobil takový stres. Bylo to neúmyslné. Tak chybné," uvedl sedmnáctinásobný grandslamový šampion.

Tenista byl přesto následně po několikaminutové debatě se supervizorem turnaje a umpirovou rozhodčí diskvalifikován.

"Správné rozhodnutí," komentoval verdikt bývalý britský tenista Tim Henman, kterého potkal stejný osud za podobný prohřešek ve Wimbledonu v roce 1995.

"Sice na čárovou rozhodčí nemířil, ale napálil míč pryč a za své jednání musíte nést odpovědnost," uvedl Henman.

"Z celé situace jsem smutný a prázdný," uvedl Djokovič v prohlášení. "Omlouvám se všem zainteresovaným za své chování."

Je nám líto, video expirovalo.
Djokovič trefil míčkem rozhodčí a na US Open byl diskvalifikován

Pořádající americká tenisová asociace později oznámila, že Djokovič nezíská na turnaji žádné body do žebříčku a přijde o prémii 250 tisíc dolarů za účast v osmifinále.

Z celé situace se chce třiatřicetiletý bělehradský rodák poučit. "Je potřeba vnitřně pracovat na zklamání a vzít to jako lekci, abych byl lepším hráčem a člověkem," dodal.

Srbský tenista letos ještě nenašel přemožitele, na kontě má 26 vítězství. Na US Open, které vyhrál v letech 2011, 2015 a 2018, usiloval o osmnáctý grandslamový titul.

Byl považován za jasného favorita i proto, že jeho velcí rivalové Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal ve Flushing Meadows chybí.

Djokovič účast v New Yorku dlouho zvažoval kvůli omezením spojeným s bojem proti šíření koronaviru, ale nakonec se rozhodl hrát. V úvodních třech kolech ztratil dohromady jen set.

Jeho konec v soutěži znamená, že tenisté poznají zbrusu nového grandslamového vítěze. Nikdo ze zbývajících hráčů v pavouku ještě turnaj velké čtyřky nevyhrál.

"Teď to začíná být opravdu zajímavé," prohlásil Němec Alexander Zverev. Pátý nasazený hráč krátce před Djokovičovým zápasem vyřadil v osmifinále Španěla Alejandra Davidoviche hladce 6:2, 6:2, 6:1.

Z vyloučení srbské hvězdy byl lehce zkoprnělý. "Byla to velká smůla. Trefil čárovou rozhodčí, zvlášť kam ji trefil. Nevím, co říct. Jsem z toho trochu v šoku," řekl Zverev.

Očividně zaskočený byl v prvních chvílích na kurtu i Djokovičův soupeř Carreňo. "Byl to trochu šok, co," řekl později na videokonferenci. "Ale pravidla jsou pravidla. Rozhodčí a supervizor jednali správně, i když to nebylo snadné," prohlásil.

Dvacátý nasazený Carreňo má po nečekaném postupu šanci zopakovat na US Open semifinálovou účast z roku 2017, což je jeho nejlepší grandslamový výsledek. Jeho dalším soupeřem bude buď Belgičan David Goffin, nebo Kanaďan Denis Shapovalov.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články