Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češky obhájily titul, Ruskám znovu zůstaly oči pro pláč

Praha - České tenistky po roce opět slaví vítězství ve Fed Cupu. Petra Kvitová sice nejprve v  souboji jedniček podlehla Marii Šarapovové 6:3, 4:6 a 2:6, ale Karolína Plíšková nejprve srovnala na 2:2 po vítězství 6:3 a 6:4 nad Anastasií Pavljučenkovovou a pak spolu s Barborou Strýcovou dokonaly obrat v rozhodující čtyřhře. Dvojici Pavljučenkovová, Jelena Vesninová zdolaly 4:6, 6:3 a 6:2. Češky potřetí v samostatné historii dokázaly obrátit stav 1:2 a získaly čtvrtý fedcupový titul za posledních pět let. Předtím triumfovaly v letech 2011, 2012 a vloni.

Radost českých tenistek a realizačního týmu
zdroj: ČTK

"Jsem hrozně šťastný, jak to holky zvládly. Péťa odehrála nádherné utkání s Marií. Kája to zvládla úplně fantasticky. Po prohraném setu ve čtyřhře se holky chytly a bylo to něco neskutečného," uvedl kapitán Petr Pála. "Je to něco neskutečného. Nemám slov, lepší to být
nemůže. Byl to neuvěřitelný zážitek," řekla Strýcová, která si odbyla premiéru ve finále. "Neskutečná atmosféra, obě jsme si to užily," doplnila ji Plíšková.

Reprízu finále z Moskvy v roce 2011 musela stejně jako v ruské metropoli rozhodnout až závěrečná čtyřhra a znovu ji lépe zvládl český celek, byť musel otáčet skóre. Plíšková si po vítězné dvouhře necelou hodinu odpočinula a pak nastoupila na kurt po boku Strýcové. Domácí pár do utkání vlétl a hned získal brejk. Jenže ruská dvojice si okamžitě vzala ztracené podání zpět a v závěru první sady měla pevnější ruku. Plíškovou za stavu 4:4 přestal poslouchat první servis, Rusky si čistou hrou došly pro brejk a úvodní dějství vyhrály.

Druhý set ale domácí pár opět zahájil brejkem a tentokrát jej potvrdil. Češky znovu sebraly soupeřkám servis, za stavu 5:1 sice neproměnily dva setboly, ale své další podání už udržely. Finále tak musel rozhodnout až třetí set čtyřhry. Rozhodující byl hned první game, v němž Plíšková se Strýcovou na třetí pokus vzaly Vesninové servis. Za stavu 3:2 odvrátily Češky při podání Plíškové brejkbol a naopak v další hře samy vzaly soupeřkám servis, když volej z rakety Vesninové dopadl těsně do autu. Domácí hráčky proměnily hned první mečbol a mohly začít s oslavami.

Kvitová potřetí za sebou Šarapovovou neporazila

Kvitová vyhrála nad Šarapovovou předchozí dva vzájemné zápasy, naposledy na konci října v semifinále Turnaje mistryň a ve velkém stylu začala i dnes. "Pocity jsou smíšené. Myslím, že jsem tam nechala vše, bohužel to nestačilo. Přetlačila mě. Mrzí mě to, chtěla jsem přidat bod do šatny," řekla zklamaná česká jednička. 

Kvitová agresivním pojetím na hranici rizika od úvodu dostala Rusku do defenzivy a hned v prvním gamu jí sebrala podání. Domácí hráčce sice nešel první servis, přesto při svém podání v úvodním setu ani jednou neztratila víc než fiftýn. Šarapovová si za stavu 3:5 vybrala další slabší chvíli a čistou hrou přišla o servis i celou sadu. Ve druhém setu předvedly obě hráčky skvělý tenis. V páté hře udělala Kvitová při svém podání pár chyb a za stavu 15:40 vyhodila lehký forhend za základní čáru. Vzápětí ale Šarapovová domácí hráčce doslova darovala vyrovnání, když pokazila dva kraťasy a čistou hrou ztratila servis.

V sedmém gamu, který trval přes jedenáct minut, promarnila Ruska dvě brejkové šance a pak přišly klíčové chvíle. Kvitová nevyužila brejkbol na 5:3, pak vedla při svém podání 40:15, ale zbrzdily ji dvě dvojchyby. Šarapovová zahrála dobrý return a šla do vedení 5:4. Brejk bez problémů potvrdila a poslala zápas do třetí sady. "To byly klíčové momenty. Ve druhém setu se to lámalo a bohužel to nevyšlo na mou stranu. To asi rozhodlo zápas," řekla Kvitová.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Poté na chvíli zamířila do útrob haly, ale v rozhodujícím setu jí už viditelně docházely síly a nestíhala dobíhat k míčům. Za stavu 2:2 přišla o servis a fyzicky odpadla. Prohrála posledních pět her a ve Fed Cupu utrpěla první porážku od dubna 2013.

"Cítila jsem se čerstvější, že bych mohla hrát klidně několik hodin. A to mi pomohlo," řekla Šarapovová. "Ve třetím setu jsem lépe četla její podání. A dařilo se mi na returnu, který mě ze začátku trochu zklamal. Když jsem začala podávat lépe, tak mi to dodalo sebevědomí. Odvedla jsem svou práci nejlépe, jak jsem mohla," zhodnotila své vystoupení v Praze, při kterém splnila roli hvězdy a získala dva body.

Plíšková zvládla složitou situaci

Česká dvojka za nepříznivého stavu nastoupila k teprve druhému fedcupovému utkání před domácím publikem, ale nervozitu si vůbec nepřipouštěla a vedla si lépe než v sobotním prohraném duelu s Šarapovovou. Dobře podávala, a tak jí k vedení 1:0 na sety stačil jediný brejk v osmém gamu.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Na startu druhé sady si obě hráčky vzaly servis a jako klíčový se pak ukázal game za stavu 3:4, v němž Plíšková odvrátila dva brejkboly. Vzápětí totiž vzala 28. hráčce světa servis a pak už zápas dopodávala k vítězství, byť musela čelit ještě jednomu brejkbolu.

"Jedna z mých největších výher v kariéře. Nikdy jsem nehrála před takovým publikem. Moc jsem si ten zápas užila a jsem moc ráda, že jsem vyhrála," řekla Plíšková. "Velmi mi pomohl včerejší zápas. Oťukala jsem si to, poznala jsem atmosféru. Cítila jsem se mnohem lépe než včera a podala jsem lepší výkon," uvedla Plíšková.

ČR - Rusko 3:2

Kvitová - Šarapovová 6:3, 4:6, 2:6, Karolína Plíšková - Pavljučenkovová 6:3, 6:4, Karolína Plíšková, Strýcová - Pavljučenkovová, Vesninová 4:6, 6:3, 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články