Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Berdych smetl Kukuškina, Češi po prvním dnu hrají 1:1

Ostrava - Čeští tenisté hrají po úvodním dnu prvního kola Davisova poháru s nováčkem Světové skupiny Kazachstánem nerozhodně 1:1. V zahajovací dvouhře nejprve zdravotně indisponovaný Jan Hájek prohrál při své domácí premiéře v soutěži pětisetovou bitvu se soupeřovou jedničkou Andrejem Golubjovem, poté však Tomáš Berdych hladce ve třech sadách zdolal Michaila Kukuškina a vyrovnal. Český nehrající kapitán sice do klíčové sobotní čtyřhry při losu nahlásil deblového specialistu Lukáše Dlouhého s juniorem Jiřím Veselý, ale je téměř jisté, že po boku Dlouhého nastoupí Berdych.

Berdych před sobotním deblem v třísetové bitvě nemusel přespříliš plýtvat silami, kazašská dvojka mu však na začátku utkání dala pořádně zabrat. Kukuškin zaskočil favorita v úvodu přesnou a bezchybnou hrou od základní čáry. V pátém gamu mu vzal servis, vedl i 5:3.

Sedmý hráč světa si v úvodní sadě prošel hned několika krizovými momenty. V nich však prokázal svou psychickou odolnost, když za stavu 4:5 při soupeřově podání odvrátil setbol a získal Kukuškinův servis. Zlatý hřeb však Berdych naservíroval pěti tisícům diváků ve zkrácené hře. Prohrával už 1:5, ale pak zahrál šest vítězných míčků v řadě.

Tomáš Berdych:

"On se v prvním setu rozehrál k neuvěřitelnému výkonu, ale já mám mnohem více zkušeností z těžkých zápasů. To byl podle mě rozhodující zlom. On se někdy nechal rozhodit."

Vítězný obrat naplnil Berdycha jistotou. Hned v úvodní hře druhé sady prolomil Kukuškinovo podání, útočnou hrou nutil soupeře k dalším chybám. Kazach se místy ani nevzpouzel. Berdych mu první hru povolil až za stavu 4:0, ale o jeho vítězství nebylo nejmenších pochyb.

Česká jednička dovedla utkání do kýženého třísetového konce, byť i v závěru musela absolvovat řadu dlouhých výměn. Kukuškin sice ve třetí sadě znovu zvedl hlavu, přesto byl rozdíl 56 míst na světovém žebříčku znát. Berdych
mu sebral hned v třetí hře podání a při soupeřově servisu využil také i svůj první mečbol. Po 159 minutách mohl jít odpočívat před sobotní čtyřhrou.

Kazachstán cítil křivdu za některé sporné výroky sudích. Protesty hostující lavičky vyvolal především míček v prvním setu za stavu 5:4 pro Kukuškina. Jeho úder posoudili rozhodčí jako aut, ale hosté si stáli za tím, že
balonek dopadl na čáru.

"Byla to opravdu chyba rozhodčích, ostatní kluci se na to dívali v televizi a tam se to potvrdilo. Pro mě to byl rozhodující moment utkání, protože do té doby jsem hrál dobře, a to mě rozhodilo," řekl Kukuškin. "Těch situací
ale bylo povícero. Jsme z toho trochu rozladění, to by se v Davisově poháru asi nemělo stávat. Ale zase musím uznat, že Tomáš hrál lépe a vyhrál zaslouženě," dodal Kukuškin.

Zraněný Hájek prohrál až po pěti setech

Hájek, který zastoupil nemocného Radka Štěpánka, po prohraném tiebreaku otočil skóre, vedl 2:1 na sety a měl našlápnuto k důležité úvodní výhře. Jenže pak ho potkaly velké komplikace. Ve třetí hře čtvrté sady se musel
nechat ošetřit a od té doby ho omezovala bolest v zádech vystřelující do levé nohy. Dostal dokonce křeč do zadní části stehna.

Jan Hájek:

"Nemohl jsem se při podání natáhnout, levou nohu jsem chtěl šetřit. Servíroval jsem ze země, takže můj servis začal ztrácet na razanci. V druhé půlce utkání mě to limitovalo."

Přesto Golubjovovi statečně vzdoroval a za stavu 4:4 ve čtvrtém setu měl dokonce brejkbol. Šanci však nevyužil, prohrál následný tiebreak a v rozhodujícím dějství už tahal za kratší konec. "Klíč k úspěchu byl podle mě neproměněný brejkbol ve čtvrtém setu. Bylo to utkání o jednom dvou míčích. Nechal jsem na hřišti srdce, bohužel se to nepovedlo," řekl Hájek.

Tomáš Berdych
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články