Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Berdych si stejně jako Štěpánek zahraje v Brisbane semifinále

Brisbane (Austrálie) - Český tenista Tomáš Berdych po vítězství nad Brazilcem Thomazem Belluccim 7:6, 2:6 a 7:6 postoupil v Brisbane do semifinále. Vydařený vstup do sezony při svém návratu na kurty po rok a půl dlouhé pauze prožívá také Justine Heninová. Bývalá světová jednička porazila Srbku Anu Ivanovičovou 6:3, 6:2 a zahraje si o titul. Finálovou soupeřkou Heninové bude její krajanka Kim Clijstersová. Úřadující vítězka US Open, která se k tenisu vrátila loni po osmnáctiměsíční pauze a narození dcery, v semifinále porazila Němku Andreu Petkovicovou 6:4 a 6:2.

Čtvrtý nasazený Berdych porazil Bellucciho téměř za tři hodiny. V rozhodující třetí sadě ztratil při svém podání jen čtyři míče a v tie-breaku měl pevnější nervy. "Byl to těžký zápas, velká bitva, ale Tomáš zvládl třetí set nad poměry. Ve zkrácené hře už jsem mu věřil, že to zvládne," řekl Berdychův trenér Tomáš Krupa.

Dalším soupeřem 20. hráče světa bude nasazená jednička Andy Roddick, který porazil Francouze Richarda Gasqueta 6:3 a 7:6. Z Američanova postupu měl Berdychův trenér radost. "Protože chci, aby hrál s těmi nejlepšími. A to je cesta, jak se k nim přiblížit," prohlásil Tomáš Krupa. Turnaj v Brisbane může mít české finále. Do semifinále postoupil také obhájce titulu Radek Štěpánek, který si o postup zahraje s Francouzem Gaelem Monfilsem.

Heninová na vítězství nad třetí nasazenou Ivanovičovou potřebovala jen 66 minut. Sedmadvacetiletá belgická tenistka nad o pět let mladší Srbkou vyhrála i pátý zápas v kariéře a zahraje si o celkově 42. titul. "Je to perfektní. Můj první turnaj po návratu a hned finále. Prostě neuvěřitelné," citovala vítězku sedmi grandslamů agentura AP. "Jsem překvapená, protože to pro mě rozhodně není tak lehké, jak to možná z tribuny vypadá," dodala.

Úspěch českých tenistů v Brisbane ve čtyřhře ještě zvýraznily Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková, které po vítězství 2:6, 6:4 a 10:7 nad uzbecko-tchaj-wanskou dvojicí Akgul Amanmuradovová, Yung-Jan Chan postoupily do finále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články