Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Berdych nevyužil mečbol a podlehl Djokovičovi ve třech setech

Londýn - Tenista Tomáš Berdych prohrál svůj úvodní zápas na Turnaji mistrů. Český hráč nevyužil v souboji se světovou jedničkou Novakem Djokovičem mečbol a se Srbem v Londýně prohrál 6:3, 3:6 a 6:7. Utkání sledoval v podrobné on-line reportáži web sportživě.cz.

Tomáš Berdych
zdroj: AP Photo autor: Andy Wong

Berdych začal maximálně koncentrovaný a dlouhými míči diktoval tempo. Hrál agresivně, ale zároveň zbytečně nechyboval a za devatenáct minut vedl 4:0. "Tomáš Berdych!" neslo se halou hrdě z hrdel fandů oděných do českých vlajek.

Dostat Djokoviče v první sadě na lopatky ovšem nebylo snadné. Ač Srb odehrál od zářijového triumfu na US Open jen šest celých zápasů, brzy se dostal v dlouhých výměnách do rytmu a málem set zachránil. Snížil na 2:4 a měl při podání Berdycha tři brejkboly, ale český hráč je dokázal odvrátit a úvodní dějství už nepustil.

Úvod druhé sady patřil Djokovičovi, jenž výborným returnem dostal Berdycha pod tlak. Český hráč proto přišel ve druhé hře o servis, který už nezískal zpět. Srb totiž výrazně zlepšil podání a nepovolil Berdychovi ve druhém setu brejkbol.

Novak Djokovič
zdroj: AP/ČTK autor: Kirsty Wigglesworth

V rozhodující sadě získal Berdych jako první brejk. V šesté hře mu "prasátko", smeč a dva smrtící forhendy na čáru pomohly k vedení 4:2. Jenomže se většinu zápasu trápil s úspěšností prvního podáním a vzápětí o výhodu přišel.

Přesto měl Berdych výhru na dosah. Za stavu 6:5 ho od ní dělil jediný míč. Djokovič mu nabídl mečbol dvojchybou, ale český hráč při pokusu poslat míč nechytatelně po lajně napálil z forhendu síť, a proto o osudu utkání rozhodla až zkrácená hra.

V tie-breaku Berdych třikrát chyboval při snaze hrát vítězné míče z forhendu a Djokovič nabídnutou šanci přijal. Při mečbolu trefil český hráč z returnu bekhendem pouze síť a zápas prohrál po dvou hodinách a 39 minutách. Berdych tak vstoupil do Turnaje mistrů stejně jako loni při své premiéře mezi elitní osmičkou. I před rokem prohrál zahajovací zápas s Djokovičem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články