Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Becker jde do vězení, soud v Londýně rozhodl, že mařil insolvenční řízení

Bývalá světová tenisová jednička půjde do vězení. Trojnásobného wimbledonského vítěze Borise Beckera poslal soud za mříže na dva půl roku. Bývalý německý tenista byl v Londýně, kde žije, odsouzen za maření insolvenčního řízení.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavný tenista Becker míří za mříže

Šestinásobný grandslamový šampion Becker byl 8. dubna uznán vinným ve čtyřech z 24 bodů obžaloby. Čtyřiapadesátiletý tenista vinu popíral a proti verdiktu se může odvolat. Trest ale musí nastoupit ihned.

Becker byl odsouzen za provinění v insolvenčním řízení, jež probíhalo od roku 2017. Uznán vinným byl mimo jiné z neposkytnutí veškerého soupisu majetku a tajení dluhů. Už v roce 2002 byl Becker u soudu v Mnichově odsouzen k podmíněnému trestu a pokutě za daňové úniky.

Becker po svém bankrotu převedl stovky tisíc liber ze svého obchodního účtu na jiné účty, mezi něž patřily účty bývalé manželky Barbary a tehdejší manželky Lilly, s níž se rozváděl. Také nepřiznal nemovitost v Německu, bankovní půjčku 825 000 eur a podíl v technologické firmě.

Zproštěn viny byl naopak z obvinění, že nepředal většinu svých ocenění včetně wimbledonských trofejí a zlaté olympijské medaile. Část trofejí už Becker dříve prodal, aby umořil předchozí dluhy.

Becker všechna obvinění popřel a uvedl, že s věřiteli plně spolupracoval, a dokonce jim údajně nabízel svůj snubní prsten. Také se podle svých slov řídil radami expertů.

Během dnešního slyšení žalobkyně Rebecca Chalkleyová řekla, že se Becker choval "promyšleně a nečestně" a že se "stále pokouší hledat vinu u jiných".

Beckerův osobní bankrot pocházel z půjčky 4,6 milionu eur od soukromé banky v roce 2013 a další půjčky ve výši 1,6 milionu dolarů od britského obchodníka o rok později.

Během šestnáctileté profesionální kariéry si vítěz 49 turnajů vydělal na odměnách 25 milionů dolarů. U soudu Becker uvedl, že o většinu peněz přišel kvůli finančně náročnému rozvodu a také kvůli dluhům, jež si nadělal poté, co po kariéře přišel o velkou část příjmů.

Becker se proslavil v roce 1985, kdy v 17 letech vyhrál jako první nenasazený hráč Wimbledon. Později se stal také světovou jedničkou a získal grandslamové trofeje z Australian Open a US Open.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články