Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Voráčová přišla o vízum podobně jako Djokovič, na Australian Open si Češka nezahraje

Nejen Novak Djokovič se potýká s australskými úřady před startem prvního tenisového grandslamu nové sezony kvůli protikoronavirovým opatřením. Česká tenistka Renata Voráčová má před Australian Open podobný problém jako mužská světová jednička a měla by zemi opustit. Aktuálně 81. deblistka světa sice tento týden hrála v Melbourne turnaj, ale po přehodnocení zdravotních výjimek jí bylo vízum zrušeno a je umístěna ve stejném karanténním hotelu jako srbský tenista. Voráčová se následně rozhodla odletět domů a nebude hrát Australian Open, které začne 17. ledna.

Renata Voráčová
zdroj: Reuters

Vstup do Austrálie je nyní podmíněn očkováním proti koronaviru, či na základě zdravotní výjimky. "Splnila jsem všechno, co požadovali. Nedávali výjimku jen tak někomu. Tennis Australia tvrdil, že prodělaný covid v uplynulých šesti měsících stačí. Možná nás uvedli v omyl, což je nepříjemné. Chtěla jsem se soustředit na tenis a ne na víza, na karanténu. Je zvláštní, že jsem tu týden strávila, odehrála zápas... a pak si pro mě přišli," řekla Voráčová pro deník Sport.

"Můžeme potvrdit, že česká tenistka Renata Voráčová je ve stejné detenci jako Djokovič, spolu s několika dalšími tenisty. Náš generální konzulát v Sydney situaci nyní řeší a s tenistkou je ve spojení," sdělilo české ministerstvo zahraničních věcí serveru Echo24.

"Rozhodla se z důvodu omezené možnosti trénování další účast na turnaji vzdát a z Austrálie odcestovat. Naše zastupitelské úřady v Austrálii jí jsou nápomocny při vyřizování formalit k opuštění země."

Osmatřicetiletá Voráčová na rozdíl od Djokoviče po příletu kontrolou prošla a ve středu hrála na turnaji WTA v Melbourne. S Polkou Katarzynou Piterovou prohrály v 1. kole s nizozemsko-australským párem Lesley Pattinamaová Kerkhoveová, Arina Rodionovová 2:6 a 4:6.

Podle webu televize ABC, která cituje nejmenovaný vládní zdroj, byla Voráčová ve čtvrtek zadržena australskou pohraniční službou a umístěna do Park Hotelu v melbournské čtvrti Carlton. Vízum do země měla dostat na základě výjimky, že v posledních šesti měsících prodělala covid-19.

"Podle našich informací prokázala bezinfekčnost způsobem opravňujícím k účasti na turnaji. Dokonce již odehrála jeden zápas. Z tohoto důvodu jsme podali prostřednictvím velvyslanectví v Canbeře u australských orgánů protestní nótu a žádáme je o vysvětlení situace," dodalo pro Echo24 ministerstvo prostřednictvím Anety Kovářové z odboru komunikace.

Deník Herald Sun uvedl, že australský tenisový svaz nejspíše hráče v prosinci mylně informoval, že pro udělení výjimky z očkování stačí potvrzení o prodělaném covidu za posledního půl roku. Federální vláda ale v pokynech z listopadu uvádí, že prodělání nemoci neznamená automaticky volný vstup do země bez karantény. Svaz informace listu popřel.

Djokovič je po anabázi na letišti v Melbourne, kde mu místní úřady zrušily víza a zapověděly vstup do Austrálie, uzavřený ve stejném karanténním hotelu. Tam bude čekat na verdikt soudu, u něhož se pomocí svých právníků domáhá zvrácení rozhodnutí pohraniční služby. Soud projednávání jeho případu odročil na pondělí 10. ledna.

Dvacetinásobný grandslamový šampion se v pátek poprvé od příletu do Austrálie ozval fanouškům na Instagramu a poděkoval za podporu rodině i všem dobrým lidem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články