Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nadal ve vyrovnané bitvě zdolal Kyrgiose. Do čtvrtfinále postupují i Halepová či Thiem

Čtvrtfinále Australian Open bude i s mužskou světovou jedničkou. Španěl Rafael Nadal v ostře sledované bitvě porazil domácího Nicka Kyrgiose 6:3, 3:6, 7:6 a 7:6. Postup mezi osm nejlepších slavil Dominic Thiem, který vyřadil Francouze Gaela Monfilse, a Stan Wawrinka. Švýcar přešel přes Daniila Medveděva. V ženském pavouku zase uspěla Rumunka Simona Halepová, jež porazila soupeřku z Belgie Elise Mertensovou dvakrát 6:4.

Rafael Nadal (vlevo) a Nick Kyrgios na Australian Open
zdroj: ČTK/AP/ autor: Andy Brownbill

"Byl to náročný zápas. V prvním setu to vypadalo, že to mám pod kontrolou, ale to je vždy jen zdání. Když hraje Nick s takovým zaujetím jako dnes, tak je velkým přínosem pro náš sport, protože je jedním z největších talentů," řekl Nadal.

Kyrgios předvedl vše ze svého tenisu i chování, ale Nadala z míry nevyvedl. Měnil rytmus hry, při náběhu Španěla k síti napálil míč tak tvrdě, že se soupeř volejem jen bránil. Skákal "rybičky", lehal si na záda, gestikuloval i rozmlátil raketu.

Levou rukou hrající Nadal vydržel soustředěný, tu a tam lehce chyboval, ale hrál trpělivě. V třetím setu mu věnoval Kyrgios v tie-breaku první setbol dvojchybou, ale Nadal udělal dvojchybu také, jelikož svůj druhý servis odložil kvůli plačícímu dítěti v hledišti. Druhý setbol už proměnil a na začátku čtvrté sady získal rychle brejk.

Zdálo se, že míří za postupem, ale za stavu 5:4 duel k radosti publika ještě neuzavřel. Udělal další dvojchybu a agresivní Kyrgios srovnal. "Vybral jsem si slabší chvilku, ale znovu jsem se srovnal a koncovku zvládl," řekl Nadal. Zápas ukončil v dalším tie-breaku a výhru slavil po třech hodinách a 38 minutách.

Nadal porazil šestadvacátého hráče světa Kyrgiose popáté z osmi vzájemných duelů. Skóre utkání v Melbourne bylo kuriózně totožné jako loni ve Wimbledonu.

V duelu o semifinále se třiatřicetiletý Nadal, vítěz úvodního grandslamu sezony z roku 2009, utká s pátým nasazeným Dominicem Thiemem z Rakouska.

Dál jdou Thiem i Wawrinka

Dvojnásobný finalista Roland Garros Thiem v osmifinále Monfilsovi nepovolil ani jeden brejkbol a jasně postoupil po setech 6:2, 6:4 a 6:4. Podruhé se tak dostal do grandslamového čtvrtfinále mimo oblíbenou pařížskou antuku.

Wawrinka vyřadil Medveděva po setech 6:2, 2:6, 4:6, 7:6 a 6:2. "Ve druhém a třetím setu jsem hledal sebevědomí. Bojoval jsem se svou hrou, ale našel jsem řešení - bojoval jsem a zůstal pozitivní," řekl Wawrinka. "Byl to skvělý zápas v úžasné atmosféře," uvedl.

Rozhodující se ukázal být fakt, že dotáhl zápas do páté sady. Wawrinka si vylepšil bilanci v pětisetových duelech na 29:22, Medveděv prohrál i svůj šestý.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Australian Open postupují dále Halepová, Kontaveitová či Thiem

Medveděv, který loni prohrál ve finále US Open se Španělem Rafaelem Nadalem, byl před Australian Open tipován za jednoho z favoritů na titul. V pátém setu přišel dvakrát o podání a dostal napomenutí za nevhodné chování.

Wawrinka je ve čtvrtfinále Australian Open popáté v kariéře a jeho dalším soupeřem bude Alexander Zverev. Německý tenista ukončil sérii 15 výher Andreji Rubljovovi, jehož přehrál ve třech setech vždy 6:4. Do Melbourne přitom Rubljov přijel jako šampion z Adelaide i Dauhá a bez prohraného zápasu byl od října. Uspěl totiž i v závěru minulé sezony na finálovém turnaji Davis Cupu.

Siniaková s Krejčíkovou postoupily ve čtyřhře

V ženské dvouhře aktuálně žádná česká tenistka na Australian Open nehraje. Ve třetím kole čtyřhry se představily Krejčíková se Siniakovou, které udolaly po setech 7:5, 3:6 a 7:5 americký pár Bethanie Matteková-Sandsová, Sofia Keninová. Postoupily tak do čtvrtfinále, kde se utkají s kanadsko-lotyšskou dvojicí Gabriela Dabrowská, Jelena Ostapenková.

Předloňská finalistka Australian Open Halepová se v osmifinále prezentovala výbornou obranou, Mertensová kvůli nutnosti opakovaně útočit napáchala 38 nevynucených chyb. Rumunskou favoritku ale ve druhé sadě potrápila vyrovnáním ze stavu 0:3 se dvěma brejky na 4:4.

Simona Halepová
zdroj: ČTK/AP

Pak ale Halepová znovu uspěla na returnu a čistou hrou utkání dopodávala. Ve čtvrtfinále se utká s Estonkou Anett Kontaveitovou, která po setech 6:7 a dvakrát 7:5 vyřadila Polku Igu Šwiatekovou.

Další čtvrtfinalistkou se stala někdejší světová jednička Garbiňe Muguruzaová. Dvojnásobná grandslamová šampionka není v Melbourne mezi nasazenými, ale pod vedením staronové trenérky Conchity Martínezové se jí daří a v osmifinále vyřadila devátou nasazenou Kiki Bertensovou. Nizozemskou tenistku porazila dvakrát 6:3.

Bratři Bryanové rekord Australian Open o sedmý titul nevylepší

Nejúspěšnější deblový pár tenisové historie Bob a Mike Bryanové rekord Australian Open už nevylepší. Šestinásobní šampioni vypadli dnes ve třetím kole po prohře se slovensko-chorvatskou dvojicí Filip Polášek, Ivan Dodig 3:6, 4:6.

Jednačtyřicetiletí američtí bratři strávili bok po boku drtivou většinu z 25 let na okruhu. Získali rekordních 118 titulů, z toho 16 grandslamových, 39 z Masters a čtyři z Turnaje mistrů. Triumfovali také na olympijských hrách v Londýně 2012 a byli členy vítězného týmu v Davis Cupu 2007. Kariéru uzavřou po letošním US Open.

"Byla to úžasná jízda," uvedli při rozlučce s diváky v Melbourne Areně. "Tento areál má v našem srdci speciální místo. Budete nám chybět. Doufejme, že nás Craig (ředitel turnaje Tiley) pozve mezi legendy, my se vrátíme a předvedeme zase show," řekl v rozhovoru na kurtu Mike v narážce na tradiční rituál, při němž oba vyskočí a srazí se hrudníky.

Bryanovi vyhráli na Australian Open 77 zápasů, desetkrát byli ve finále, naposledy v roce 2017. O čtyři roky dříve pošesté a naposledy triumfovali. Dnešní loučení spojili se vzpomínkou na zesnulého přítele, basketbalistu Kobeho Bryanta, jenž přišel o život v neděli při pádu vrtulníku. Dvojčata měla na nohách žluté tejpy a na nich čísla dresů 24 a 8 i přezdívku Mamba.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne:

Muži: Dvouhra - 4. kolo:

Nadal (1-Šp.) - Kyrgios (23-Austr.) 6:3, 3:6, 7:6 (8:6), 7:6 (7:4), Wawrinka (15-Švýc.) - Medveděv (4-Rus.) 6:2, 2:6, 4:6, 7:6 (7:2), 6:2, Thiem (5-Rak.) - Monfils (10-Fr.) 6:2, 6:4, 6:4, A. Zverev (7-Něm.) - Rubljov (17-Rus.) 6:4, 6:4, 6:4.

Ženy: Dvouhra - 4. kolo:

Halepová (4-Rum.) - Mertensová (16-Belg.) 6:4, 6:4, Muguruzaová (Šp.) - Bertensová (9-Niz.) 6:3, 6:3, Pavljučenkovová (30-Rus.) - Kerberová (17-Něm.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:4), 6:2, Kontaveitová (28-Est.) - Šwiateková (Pol.) 6:7 (4:7), 7:5, 7:5.

Čtyřhra - 3. kolo:

Krejčíková, Siniaková (4-ČR) - Keninová, Matteková-Sandsová (16-USA) 7:5, 3:6, 7:5.

Junioři: Dvouhra - 2. kolo:

Svrčina (10-ČR) - Gigante (It.) 3:6, 6:1, 6:2, Krumich (ČR) - Micui (3-Jap.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo:

Svrčina, Von Der Schulenburg (2-ČR/Švýc.) - Bulte, Dong (Austr.) 6:3, 6:4, Krumich, Chak Wong (ČR/Hongkong) - Sach, Sekulic (Austr.) 7:6 (10:8), 4:6, 10:8.

Juniorky: Dvouhra - 2. kolo:

Vidmanová (ČR) - Bondarenková (6-Rus.) 6:3, 5:7, 7:6 (10:8), Paj Čuo-süan (13-Čína) - Nosková (ČR) 6:7 (3:7), 6:1, 7:6 (10:8).

Čtyřhra - 1. kolo:

L. Fruhvirtová, Bartoneová (1-ČR/Lot.) - Andrejevová, Banksová (Rus./Brit.) 6:4, 3:6, 10:6, Lavičková, Vidmanová (ČR) - Bainsová, Repacová (Austr.) 6:3, 7:6 (7:5).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články