Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krejčíková je znovu ve finále smíšené čtyřhry, Strýcová deblový titul nezískala

Barbora Krejčíková si znovu po roce zahraje na grandslamovém Australian Open o titul ve smíšené čtyřhře. Loňská vítězka mixu s Američanem Rajeevem Ramem letos vytvořila dvojici s Chorvatem Nikolou Mektičem a v semifinále vyřadili za hodinu a čtvrt třetí nasazený kanadsko-finský pár Gabriela Dabrowská, Henri Kontinen 3:6, 6:3 a 10:5 v super tie-breaku. Barbora Strýcová deblový titul na Australian Open nezískala.

Barbora Krejčíková
zdroj: DPA autor: Daniel Karmann

V sobotním finále se Krejčíková s Mektičem utkají s americko-britskou dvojicí Bethanie Matteková-Sandsová, Jamie Murray, loňskými vítězi US Open.

Krejčíková se může stát první hráčkou po 31 letech, která v Melbourne obhájí titul v mixu. Navázala by na svoji bývalou trenérku a před třemi lety zesnulou Janu Novotnou, která zde uspěla v letech 1988-9 s Američanem Jimem Pughem.

Je nám líto, video expirovalo.
Strýcová titul ve čtyřhře na Australian Open nezískala

Pátí nasazení Krejčíková a Mektič přišli v semifinále na centrkurtu Roda Lavera pod zataženou střechou kvůli velkému horku v prvním setu o podání ve druhé hře a brejk už zpět nezískali. Velkou šanci sice měli za stavu 3:5, kdy vedli při servisu Kontinena 40:0, ale ani jeden ze čtyř brejkbolů nevyužili a úvodní sadu ztratili.

Ve druhém setu se zlepšili a hráli agresivněji na síti. Po dvojchybě Dabrowské odskočili na 5:3 a Mektič sadu dopodával. V super tie-breaku šli rychle do vedení a při mečbolu poslal Kontinenen return servisu Krejčíkové jen do sítě.

"Jsem super šťastná, že jsem zase ve finále. Byla to dlouhá cesta a jsem potěšená, že jsem si zase zahrála na tomhle kurtu, kterým prošlo tolik legend. Je to splněný sen a děkuji Nikolovi, že se mnou hraje," řekla Krejčíková.

Na letošním Australian Open odehrála s dvouhrou a čtyřhrou už čtrnáctý zápas. "Už jsem tak unavená, že ani nemám sílu být nervózní," řekla čtyřiadvacetiletá Krejčíková Radiožurnálu v Austrálii a doplnila: "Nicméně uvidíme. Titul je krůček od nás, a tak ve finále už asi nervózní budu."

Krejčíková má na dosah čtvrtý grandslamový vavřín. Vedle loňského mixu vyhrála předloni s Kateřinou Siniakovou čtyřhru na Roland Garros i ve Wimbledonu.

Strýcová titul ve čtyřhře nezískala

Barbora Strýcová s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej jako turnajové jedničky prohrály ve finále v Rod Laver Areně s druhým nasazeným maďarsko-francouzským párem Tímea Babosová, Kristina Mladenovicová 2:6 a 1:6.

Češka v pondělí přijde o pozici deblové světové jedničky, kterou s krátkou pauzou drží od triumfu na trávě v All England Clubu. V čele žebříčku ji vystřídá spoluhráčka Sie Šu-wej, jež se na trůn vrátí skoro po šesti letech.

Poslední českou vítězkou čtyřhry v Melbourne zůstává Lucie Šafářová, která uspěla před třemi lety s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Barbora Strýcová (vlevo) ve finále deblu Australian Open
zdroj: ČTK/AP

Třiatřicetileté Strýcové finále nevyšlo. Ani jednou ze čtyř příležitostí si neudržela servis a více než jindy chybovala na síti i při returnech. Sie Šu-wej přišla o servis dvakrát a jednoznačné finále skončilo po hodině a dvanácti minutách. Mladenovicové s Babosovou podlehly stejně hladce jako v loňském finále Turnaje mistryň.

"Udělaly jste v utkání tak čtyři chyby, takže to pro nás bylo dost obtížné," gratulovala Strýcová při ceremoniálu soupeřkám. "Před osmnácti lety jsem tady hrála, myslím na sedmičce, finále juniorek a jsem tady pořád. Do Austrálie jezdím moc ráda, je to skvělá země," řekla vítězka dvouhry juniorky Australian Open z let 2002 a 2003

"Vůbec jsme se do zápasu nemohly dostat. Soupeřky byly od začátku ve všech aspektech lepší. Nedělaly chyby, výborně servírovaly a obzvlášť dobře returnovaly," řekla Strýcová Radiožurnálu.

Babosové a Mladenovicové se na Australian Open nadmíru daří. Předloni zde získaly první společný grandslamový titul a loni prohrály až ve finále.

Výsledky:

Smíšená čtyřhra - semifinále:

Krejčíková, Mektič (5-ČR/Chorv.) - Dabrowská, Kontinen (3-Kan./Fin.) 3:6, 6:3, 10:5, Matteková-Sandsová, J. Murray (USA/Brit.) - Sharmaová, Smith (Austr.) 6:3, 7:6 (7:4).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články